Aranybarna bundás alma porcukorral meghintve, piros gyümölcsös szósszal és tejszínhabbal tálalva egy fehér tányéron. Bundás alma

Bundás alma

Palacsinta Tészták

A Bundás Alma – A Magyarország kedvenc desszertje

Bundás alma recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

Ha valaha jártál Magyarországon, biztosan találkoztál már a bundás almával, ami a helyi lakosság kedvenc édessége. Egy bundás alma egy ropogós külső réteg, amelyet egy puha és édes almával töltünk meg. Az étel kiválóan illik a hideg téli estékre, de bármikor fogyasztható. Ebben a cikkben mindent elmondunk a bundás almáról – hogyan kell elkészíteni, milyen története van és miért olyan népszerű Magyarországon.

Aranybarna bundás alma porcukorral meghintve, piros gyümölcsös szósszal és tejszínhabbal tálalva egy fehér tányéron.

Bundás alma

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Bundás alma.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 285 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Mossuk meg az almákat, hámozzuk meg, majd vágjuk szeletekre, körülbelül 1 cm vastagságúra.
  • Egy tálban keverjük össze a tojásokat, a lisztet és a tejet, majd fűszerezzük fahéjjal.
  • Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben közepes lángon.
  • Merítsük be az alma szeleteket a tojásos keverékbe, majd tegyük a forró olajba.
  • Süssük mindkét oldalukat aranybarnára, majd vegyük ki a serpenyőből.
  • Tálaljuk az almákat porcukorral megszórva.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Bundás alma-hoz!

Tápérték

Kalória: 285kcalSzénhidrát: 31gFehérje: 5gZsír: 17gTelített zsír: 3gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gKoleszterin: 95mgNátrium: 67mgKálium: 188mgÉlelmi rost: 3gCukor: 22gVitamin A: 300IUVitamin C: 4.1mgKalcium: 50mgVas: 1.3mg
Keyword alma, Bundás alma, desszert, Egyszerű, Fahéj, Gyors, Liszt, Magyar konyha, olaj, Porcukor, Sütés, Tej, tojás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Bundás alma recepthez:

Mi az a Bundás alma?

A bundás alma egy népszerű magyar desszert, amely szeletelt alma darabokat jelent, amiket először egy tojásos, lisztes, néha fahéjjal ízesített palacsintatészta-szerű keverékbe mártanak, majd forró olajban kisütnek. A végeredmény egy aranybarna, ropogós külsővel és puha, meleg alma belsővel rendelkező finomság, amelyet gyakran porcukorral megszórva és fahéjjal ízesítve szolgálnak fel. Ez a desszert különösen népszerű az őszi és téli hónapokban, amikor a friss almák szezonja van. Kiválóan alkalmas desszertként, uzsonnaként vagy akár egy különleges reggeli részeként is.

Milyen almát használjak a bundás almához?

A legjobb választás az édes-savanykás, keményebb fajták, mint például a Jonagold, Fuji, vagy Granny Smith, mert jól bírják a sütést, és kellemes kontrasztot nyújtanak a fahéjas, édes bundához.

Hogyan lehet a bundát ropogósra sütni?

A kulcs a forró olaj és a nem túl vastag bunda. A serpenyőben lévő olaj legyen bőven és forró, de ne füstölögjön. Így az almák gyorsan és egyenletesen barnulnak meg, miközben a belsejük puha marad.

Lehet-e előre elkészíteni a bundás almát?

Bár a bundás alma a legfinomabb frissen sütve, előre is elkészíthető, majd a tálalás előtt pár percre betehető a sütőbe, hogy újra meleg és ropogós legyen. Azonban figyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki.

Milyen alternatívák léteznek a liszt és a tej allergiások számára?

Liszt helyett használhatunk gluténmentes lisztkeveréket vagy mandulalisztet, míg a tej helyettesíthető növényi tejekkel, mint az mandulatej vagy a kókusztej.

Hogyan lehet csökkenteni a recept kalóriatartalmát?

Csökkenthetjük az olaj mennyiségét és sütőpapíron sütjük meg a bundás almákat a sütőben, vagy használhatunk alacsonyabb kalóriatartalmú édesítőszereket a porcukor helyett a tálaláskor.

Milyen más fűszerek illenek a bundás almához?

A fahéjon kívül szerecsendió, szegfűszeg vagy vanília is nagyszerűen illik hozzá, így variálhatjuk az ízét.

Hogyan tálaljam a bundás almát?

Tálalhatjuk porcukorral meghintve, de kínálhatunk mellé vaníliafagylaltot, tejszínhabot vagy akár egy kis karamellszószt is a még gazdagabb ízélményért.

Történet:

Egy hagyományos magyar desszert, amelyet gyakran fogyasztanak az őszi és téli hónapokban. Ez az étel az almák ropogós bundájáról és a meleg fahéjas ízről ismert. A bundás alma népszerű a családi összejöveteleken, vásárokon és karácsonyi vásárokon is. Az egyszerű elkészítés és a finom íz miatt sok ember kedveli ezt az ínycsiklandó desszertet.

Tálalás:

A bundás almát legjobb frissen, melegen fogyasztani. A tálalás előtt meghintheted porcukorral és fahéjjal, hogy még ízletesebb legyen. Ha szereted, kísérletezhetsz más tálalási ötletekkel is. Például, tejszínhabot vagy vaníliás öntetet adhatsz hozzá, vagy akár megszórhatod apróra vágott dióval vagy mazsolával is. A bundás almákat önmagukban vagy akár vaníliafagyival is tálalhatod.

Ital ajánló a Bundás alma mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almás-citromos víz: Frissítő és egyszerűen elkészíthető. Egy kannába helyezzünk el vékonyra szeletelt almát és citromot, töltse fel vízzel és hagyja állni néhány órán át a hűtőben. Ez egy egészséges és hidratáló ital, ami remekül illik a bundás alma ízéhez.
  2. Mézes gyümölcstea: Gyümölcsös tea (például alma vagy bogyós gyümölcsök) egy kevés mézzel édesítve. Melegen és hidegen is fogyasztható, így minden évszakban tökéletes választás.
  3. Kakaó: Egy klasszikus választás, különösen a hidegebb hónapokban. Egyszerű, melegítő, és a gyerekek nagy kedvence. Készíthető tejmentes változatban is, ha szükséges.

Felnőtteknek:

  1. Almás fahéjas latte: Egy meleg, fűszeres kávéital, ami kiválóan illik a bundás alma ízvilágához. Az almás fahéjas szirup otthon is könnyen elkészíthető, és jól harmonizál a kávé aromájával.
  2. Forralt bor: Télen különösen jó választás lehet. Az almás, fahéjas ízek tökéletesen kiegészítik a bundás alma desszertet. Készíthető alkoholmentes változatban is, hogy mindenki számára élvezhető legyen.
  3. Gyümölcsös sangria: Egy frissítő, gyümölcsökkel teli ital, ami remekül illik a nyári szezonhoz. Alkoholmentes változatban is készíthető, így aki nem fogyaszt alkoholt, az is élvezheti.

Alternatív hozzávalók:

A bundás alma recept nagyon sokféle módon variálható, és az ízlésedhez igazíthatod a hozzávalókat. Itt van néhány alternatív hozzávaló, amit használhatsz:

  • A liszt helyett használhatsz zablisztet vagy mandulalisztet a bundázáshoz. Ez egy egészségesebb változat lehet.
  • Ha szereted a különleges ízeket, adhatsz a lisztes masszához egy kis vanília kivonatot vagy reszelt citromhéjat is.
  • A fahéjon kívül más fűszereket is kipróbálhatsz, például őrölt gyömbért vagy szerecsendiót is hozzáadhatod az ízek variálásához.
  • A bundázáshoz a tej mellett használhatsz sör vagy szénsavas ásványvizet is, hogy még ropogósabb bundát kapj.

Egészségügyi előnyök:

Bár a bundás alma egy desszert, az alapanyaga, az alma, néhány egészségügyi előnnyel is járhat. Az almák magas rosttartalommal rendelkeznek, amely elősegítheti az emésztést és hosszabb ideig tartó jóllakottság érzetet nyújthat. Emellett az almák antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek védelmet nyújthatnak a sejtek károsodásával szemben. Az almákban található C-vitamin is hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez.

Variációk:

A bundás alma receptje számos variációra ad lehetőséget. Íme néhány ötlet a bundás alma elkészítéséhez:

  1. Töltött: Választhatsz nagyobb méretű almákat, és a magház helyén tölteléket helyezhetsz el, például dióval, mazsolával vagy fahéjas cukorral. Így egy még gazdagabb és ízletesebb desszertet kapsz.
  2. Zabos: A liszt helyett használhatsz zabpelyhet vagy zablisztet a bundázáshoz. Ez a változat egészségesebb lehet, magasabb rosttartalommal.
  3. Gluténmentes: Ha gluténmentes diétát követsz, akkor használj gluténmentes lisztet vagy mandulalisztet a bundázáshoz.
  4. Fűszeres: A fahéjon kívül más fűszereket is kipróbálhatsz, például gyömbért, szerecsendiót vagy kardamomot is adhatsz a lisztes masszához, hogy még gazdagabb ízt érj el.

Érdekességek:

  • Eredete Magyarországra vezethető vissza, és hagyományosan az őszi almatermés idején készül.
  • A bundás alma a magyar gasztronómia egyik ikonikus desszertje, és gyakran megtalálható a vásárokon és karácsonyi vásárokon.
  • Néha vaníliafagyival, tejszínhabbal vagy csokoládés szósszal is tálalják.
  • A bundázáshoz használt masszában gyakran fahéjat is adnak, ami meleg és aromás ízt kölcsönöz az almaszeleteknek.
(össznézettség: 323, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating