Megsült calzone tészta lisztezett felületen, a háttérben sodrófa és pizzaszeletelő látható. Calzone

Calzone

Pizza Tészták

A Calzone – A tészta és töltelék csodálatos találkozása

Calzone recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A calzone, azaz a tészta és töltelék találkozása, az olasz konyha egyik legkedveltebb étele. Ez a töltött pizza számos változatban létezik, és bár az alapok hasonlóak, mindenki ízlésének megfelelően készítheti el. A calzone szó szerinti jelentése „nadrág”, és valóban, egy hajtogatott pizza található benne. 

Megsült calzone tészta lisztezett felületen, a háttérben sodrófa és pizzaszeletelő látható.

Calzone

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Calzone.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás főétel
Konyha Olasz
Mennyiség 4 főre
Kalória 1164 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A lisztet összekeverjük az élesztővel, 1 tk. sóval, az olívaolajjal és a tejjel. Az egészből lágy tésztát készítünk, majd félretesszük keleszteni.
  • Ezután előkészítjük a hozzávalókat. Felszeleteljük a gombát és a paradicsomot, felkarikázzuk a vöröshagymát. A szalonnát darabokra, a sajtot kockákra, míg a szalámit szeletekre vágjuk. A paradicsompürét kikeverjük zsemlemorzsával, sóval, borssal, fokhagymával és pirospaprikával.
  • Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, és kerek lappá nyújtjuk.
  • Ekkor következik a tésztalap megtöltése elsőként az ízesített paradicsompürével, erre jön a szeletelt paradicsom, amit kedvünk szerint besózhatunk, borsozhatunk, vagy ha úgy kívánjuk fokhagymás sóval is ízesíthetjük.
  • Erre kerül a gomba, a sajt, a szalonna és a szalámi, valamint a vöröshagyma. Ügyeljünk rá, hogy az összetevők csak a tészta egyik felére kerüljenek.
  • Meghinthetjük még pirospaprikával, borssal vagy akár oregánóval is.
  • Az üresen hagyott felét ráhajtjuk a töltelékre, amit megkenünk olajjal és megszórjuk oregánóval, majd 200 fokon, előmelegített sütűben 30 percet sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Calzone-hoz!

Tápérték

Kalória: 1164kcalSzénhidrát: 78gFehérje: 51gZsír: 73gTelített zsír: 28gTöbbszörösen telítetlen zsír: 10gEgyszeresen telítetlen zsír: 21gKoleszterin: 104mgNátrium: 1101mgKálium: 782mgÉlelmi rost: 6gCukor: 8gVitamin A: 1800IUVitamin C: 14mgKalcium: 760mgVas: 5.9mg
Keyword Calzone, Élesztő, fekete bors, Főétel, fokhagyma, Fűszerpaprika, gomba, Gruyére sajt, Olasz konyha, Olívaolaj, Oregánó, paradicsom, Paradicsompüré, Sütés, Szalámi, Szalonna, Töltött lepény, vöröshagyma, Zsemlemorzsa
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Calzone recepthez:

Mi a calzone?

A calzone egy olasz eredetű, tésztából készült étel, amelyet különböző töltelékekkel töltenek meg, majd félbehajtva sütnek meg. Hasonlít a pizzához, de a calzone esetében a töltelék a tészta belsejében van.

Mit tehetek, ha nincs otthon élesztőm?

Élesztő helyett használhat sütőport is, bár az íz és a textúra kissé eltérő lesz. Az arány általában 1:1, tehát minden 1 csomag élesztő helyett 1 teáskanál sütőport használhat.

Hogyan lehet a legjobban keleszteni a tésztát?

A tészta kelesztéséhez meleg, huzatmentes helyet válasszon. A tészta megkelése általában 1-2 órát vesz igénybe. A kelesztési idő lerövidíthető, ha a tésztát egy meleg, de nem forró helyen, például előmelegített, de kikapcsolt sütőben helyezi el.

Milyen sajtot használhatok, ha nincs gruyere sajtom?

Gruyere sajt helyett használhat más, jól olvadó sajtokat, mint például mozzarella, cheddar, vagy ementáli sajt. A lényeg, hogy jól olvadjon és ízben harmonizáljon a többi összetevővel.

Mit tehetek, ha a tészta túl ragacsos vagy kemény?

Ha a tészta túl ragacsos, kevés liszt hozzáadásával állítható be a megfelelő állag. Ha túl kemény, néhány csepp víz vagy tej hozzáadásával tehető rugalmasabbá.

Hogyan tároljam a maradék calzone-t?

A maradék calzone-t hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben tárolja. Így 2-3 napig eltartható. Felmelegítés előtt ajánlott pár percre 180°C-ra előmelegített sütőbe tenni, hogy a tészta visszanyerje ropogósságát.

Lehet-e előre elkészíteni a calzone-t?

Igen, a calzone-t előre is elkészítheti, és akár nyersen, akár elősütött állapotban lefagyaszthatja. Nyersen a legjobb, mert így a sütés során friss marad. Fagyassza le külön-külön, majd átcsomagolva tárolja a fagyasztóban. Sütés előtt nem szükséges kiolvasztani, csak adjon hozzá néhány percet a sütési időhöz.

Történet:

A calzone, ami olaszul „nadrágszár”-t jelent, Nápolyból származik, és tulajdonképpen egy félbehajtott pizza. A XVIII. században a pizza mellé született, mint alternatívája annak, hogy a dolgozó emberek hozzájáruljanak a „gyorsétterem” kultúrához, mivel könnyen hordozható és melegen tartható. Az évek során azonban a calzone különálló, saját jogon elismert étel lett, melynek számos változata van.

Tálalás:

A calzone-t frissen, melegen szokták tálalni. Akár önmagában is elegendő egy teljes értékű étkezéshez, de ha valaki extra ízekre vágyik, mellé adhat egy kis olívaolajban átmelegített fokhagymás paradicsomszószt, amibe a szeleteket mártogathatja. Zöldsalátával és egy pohár vörösborral kiegészítve pedig egy igazi olasz hangulatú vacsorát teremthetünk.

Ital ajánló a Calzone mellé:

Gyerekeknek:

  • Almás gyömbér szörp: Frissítő, édes és enyhén fűszeres. Az alma és a gyömbér kombinációja tökéletesen kiegészíti a calzone gazdag ízeit, miközben alkoholmentes választás a gyerekek számára.
  • Barackos jégtea: Egy másik gyümölcsös, alkoholmentes ital, amely hűsít a melegebb napokon. A barack édes íze jól harmonizál a calzone sós-savanykás ízvilágával.

Felnőtteknek:

  • Chianti: Ez az olasz vörösbor tökéletes választás a calzone mellé, mivel a savassága és gyümölcsössége kiválóan ellensúlyozza a sós töltelék ízeit.
  • IPA sör: A komplex ízvilágú, gyakran gyümölcsös vagy gyantás jegyekkel bíró IPA (India Pale Ale) sörök izgalmas kísérői lehetnek a fűszeres, húsos calzone-nak. A sör keserűsége jól ellensúlyozza a tészta édességét és a töltelék gazdagságát.

Alternatív hozzávalók:

A calzone tölteléke nagyon rugalmas, szinte bármi lehet, amit szeretnénk. Az alapreceptben szereplő szalámi helyett használhatunk például sonkát, csirkemellet, vagy akár tonhalat is. A gombát cserélhetjük spenótra, a sajtot pedig mozzarellára vagy ricottára, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni. Ha vegetáriánus vagy vegán változatot szeretnénk készíteni, a húst kihagyhatjuk, és több zöldséget, illetve sajátos ízű gombát, például shiitake vagy portobello gombát használhatunk. A sajtot pedig cserélhetjük vegán sajtra. Szóval bátran kísérletezzünk a hozzávalókkal, a nagyszerű alapanyag az ízkombinációkhoz!

Egészségügyi előnyök:

A calzone tápláló étel, amely sok fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, így energiaforrásként szolgálhat a nap folyamán. A gomba, a hagyma és a paradicsom jó forrásai a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A sajtban és a húsban található fehérje segít az izomépítésben és a szövetek helyreállításában. Azonban, mivel ez az étel magas lehet zsír- és kalóriatartalmú, mértékkel kell fogyasztani.

Variációk:

  1. Margherita: Ez a változat a klasszikus pizza margherita töltelékét használja, ami paradicsomszósz, mozzarella és friss bazsalikom.
  2. Húsimádó : Többféle hús – például sonka, szalámi, pepperoni és húsgombóc – használata, sajttal és paradicsomszósszal.
  3. Zöldséges: Különféle zöldségek, például spenót, brokkoli, cukkini, gomba, paprika és hagyma kombinációja.
  4. Tenger gyümölcsei Calzone: Friss tenger gyümölcsei, például garnélarák, kagyló és tintahal használatával, sajttal és paradicsomszósszal.

Érdekességek:

  • Bár gyakran „hajtogatott pizzaként” emlegetik, Nápolyban, ahol az étel ered, a calzone és a pizza két különböző ételnek számít. Míg a pizza alapvetően nyers hozzávalókból készül, amik a sütés során főnek meg, addig a calzone töltelékét általában előfőzik.
  • Hagyományosan nagyobb és vastagabb, mint a pizza. Egy klasszikus nápolyi calzone négy-öt ember számára is elég lehet!
  • Népszerű Olaszországban, de világszerte is elterjedt. Számos országban megtalálható a pizzériák étlapján, és otthon is egyszerű elkészíteni.
(össznézettség: 360, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating