A Calzone – A tészta és töltelék csodálatos találkozása
Calzone recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
A calzone, azaz a tészta és töltelék találkozása, az olasz konyha egyik legkedveltebb étele. Ez a töltött pizza számos változatban létezik, és bár az alapok hasonlóak, mindenki ízlésének megfelelően készítheti el. A calzone szó szerinti jelentése „nadrág”, és valóban, egy hajtogatott pizza található benne.
Calzone
Hozzávalók
- 42 dkg gomba
- 36 dkg gruyere-i sajt
- 31 dkg liszt
- 21 dkg szalámi
- 10 dkg szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 5 db paradicsom
- 4 evőkanál olívaolaj
- 8 evőkanál paradicsompüré
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1/2 csésze tej langyos
- 1 csomag élesztő szárított
- fekete bors őrölt
- fűszerpaprika
- fokhagyma ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
- fűszernövények a díszítéshez
- só
- olaj
Elkészítés
- A lisztet összekeverjük az élesztővel, 1 tk. sóval, az olívaolajjal és a tejjel. Az egészből lágy tésztát készítünk, majd félretesszük keleszteni.
- Ezután előkészítjük a hozzávalókat. Felszeleteljük a gombát és a paradicsomot, felkarikázzuk a vöröshagymát. A szalonnát darabokra, a sajtot kockákra, míg a szalámit szeletekre vágjuk. A paradicsompürét kikeverjük zsemlemorzsával, sóval, borssal, fokhagymával és pirospaprikával.
- Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, és kerek lappá nyújtjuk.
- Ekkor következik a tésztalap megtöltése elsőként az ízesített paradicsompürével, erre jön a szeletelt paradicsom, amit kedvünk szerint besózhatunk, borsozhatunk, vagy ha úgy kívánjuk fokhagymás sóval is ízesíthetjük.
- Erre kerül a gomba, a sajt, a szalonna és a szalámi, valamint a vöröshagyma. Ügyeljünk rá, hogy az összetevők csak a tészta egyik felére kerüljenek.
- Meghinthetjük még pirospaprikával, borssal vagy akár oregánóval is.
- Az üresen hagyott felét ráhajtjuk a töltelékre, amit megkenünk olajjal és megszórjuk oregánóval, majd 200 fokon, előmelegített sütűben 30 percet sütjük.
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések a Calzone recepthez:
A calzone egy olasz eredetű, tésztából készült étel, amelyet különböző töltelékekkel töltenek meg, majd félbehajtva sütnek meg. Hasonlít a pizzához, de a calzone esetében a töltelék a tészta belsejében van.
Élesztő helyett használhat sütőport is, bár az íz és a textúra kissé eltérő lesz. Az arány általában 1:1, tehát minden 1 csomag élesztő helyett 1 teáskanál sütőport használhat.
A tészta kelesztéséhez meleg, huzatmentes helyet válasszon. A tészta megkelése általában 1-2 órát vesz igénybe. A kelesztési idő lerövidíthető, ha a tésztát egy meleg, de nem forró helyen, például előmelegített, de kikapcsolt sütőben helyezi el.
Gruyere sajt helyett használhat más, jól olvadó sajtokat, mint például mozzarella, cheddar, vagy ementáli sajt. A lényeg, hogy jól olvadjon és ízben harmonizáljon a többi összetevővel.
Ha a tészta túl ragacsos, kevés liszt hozzáadásával állítható be a megfelelő állag. Ha túl kemény, néhány csepp víz vagy tej hozzáadásával tehető rugalmasabbá.
A maradék calzone-t hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben tárolja. Így 2-3 napig eltartható. Felmelegítés előtt ajánlott pár percre 180°C-ra előmelegített sütőbe tenni, hogy a tészta visszanyerje ropogósságát.
Igen, a calzone-t előre is elkészítheti, és akár nyersen, akár elősütött állapotban lefagyaszthatja. Nyersen a legjobb, mert így a sütés során friss marad. Fagyassza le külön-külön, majd átcsomagolva tárolja a fagyasztóban. Sütés előtt nem szükséges kiolvasztani, csak adjon hozzá néhány percet a sütési időhöz.
Történet:
A calzone, ami olaszul „nadrágszár”-t jelent, Nápolyból származik, és tulajdonképpen egy félbehajtott pizza. A XVIII. században a pizza mellé született, mint alternatívája annak, hogy a dolgozó emberek hozzájáruljanak a „gyorsétterem” kultúrához, mivel könnyen hordozható és melegen tartható. Az évek során azonban a calzone különálló, saját jogon elismert étel lett, melynek számos változata van.
Tálalás:
A calzone-t frissen, melegen szokták tálalni. Akár önmagában is elegendő egy teljes értékű étkezéshez, de ha valaki extra ízekre vágyik, mellé adhat egy kis olívaolajban átmelegített fokhagymás paradicsomszószt, amibe a szeleteket mártogathatja. Zöldsalátával és egy pohár vörösborral kiegészítve pedig egy igazi olasz hangulatú vacsorát teremthetünk.
Ital ajánló a Calzone mellé:
Gyerekeknek:
- Almás gyömbér szörp: Frissítő, édes és enyhén fűszeres. Az alma és a gyömbér kombinációja tökéletesen kiegészíti a calzone gazdag ízeit, miközben alkoholmentes választás a gyerekek számára.
- Barackos jégtea: Egy másik gyümölcsös, alkoholmentes ital, amely hűsít a melegebb napokon. A barack édes íze jól harmonizál a calzone sós-savanykás ízvilágával.
Felnőtteknek:
- Chianti: Ez az olasz vörösbor tökéletes választás a calzone mellé, mivel a savassága és gyümölcsössége kiválóan ellensúlyozza a sós töltelék ízeit.
- IPA sör: A komplex ízvilágú, gyakran gyümölcsös vagy gyantás jegyekkel bíró IPA (India Pale Ale) sörök izgalmas kísérői lehetnek a fűszeres, húsos calzone-nak. A sör keserűsége jól ellensúlyozza a tészta édességét és a töltelék gazdagságát.
Alternatív hozzávalók:
A calzone tölteléke nagyon rugalmas, szinte bármi lehet, amit szeretnénk. Az alapreceptben szereplő szalámi helyett használhatunk például sonkát, csirkemellet, vagy akár tonhalat is. A gombát cserélhetjük spenótra, a sajtot pedig mozzarellára vagy ricottára, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnénk elérni. Ha vegetáriánus vagy vegán változatot szeretnénk készíteni, a húst kihagyhatjuk, és több zöldséget, illetve sajátos ízű gombát, például shiitake vagy portobello gombát használhatunk. A sajtot pedig cserélhetjük vegán sajtra. Szóval bátran kísérletezzünk a hozzávalókkal, a nagyszerű alapanyag az ízkombinációkhoz!
Egészségügyi előnyök:
A calzone tápláló étel, amely sok fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, így energiaforrásként szolgálhat a nap folyamán. A gomba, a hagyma és a paradicsom jó forrásai a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. A sajtban és a húsban található fehérje segít az izomépítésben és a szövetek helyreállításában. Azonban, mivel ez az étel magas lehet zsír- és kalóriatartalmú, mértékkel kell fogyasztani.
Variációk:
- Margherita: Ez a változat a klasszikus pizza margherita töltelékét használja, ami paradicsomszósz, mozzarella és friss bazsalikom.
- Húsimádó : Többféle hús – például sonka, szalámi, pepperoni és húsgombóc – használata, sajttal és paradicsomszósszal.
- Zöldséges: Különféle zöldségek, például spenót, brokkoli, cukkini, gomba, paprika és hagyma kombinációja.
- Tenger gyümölcsei Calzone: Friss tenger gyümölcsei, például garnélarák, kagyló és tintahal használatával, sajttal és paradicsomszósszal.
Érdekességek:
- Bár gyakran „hajtogatott pizzaként” emlegetik, Nápolyban, ahol az étel ered, a calzone és a pizza két különböző ételnek számít. Míg a pizza alapvetően nyers hozzávalókból készül, amik a sütés során főnek meg, addig a calzone töltelékét általában előfőzik.
- Hagyományosan nagyobb és vastagabb, mint a pizza. Egy klasszikus nápolyi calzone négy-öt ember számára is elég lehet!
- Népszerű Olaszországban, de világszerte is elterjedt. Számos országban megtalálható a pizzériák étlapján, és otthon is egyszerű elkészíteni.