Tál chilimártás egy fehér tányéron, piros szalvétával az alján. Chilimártás

Chilimártás

Mártás Szósz

Mit kell tudni a Chilimártásról?

Chilimártás recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A chilimártás az egyik legismertebb és legnépszerűbb mártás a világon. Ez a különleges fűszeres szósz, amelyet a mexikói konyha inspirált, rengeteg ételt feldobhat, és még az unalmasabb ételeket is ízletesebbé teheti. A chilimártás egy igazi ínyencség, amely minden ételhez hozzáadható, és azonnal feldobja az ízét.

Tál chilimártás egy fehér tányéron, piros szalvétával az alján.

Chilimártás

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Chilimártás.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 90 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A chilit kettétörjük, kiszórjuk magjaikat, s forró vízzel leöntve legalább egy órát állni hagyjuk.
  • A vöröshagymát és a paradicsomot (amelynek előzőleg lehúztuk a héját) összevágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, s a vízből kivett paprikával az egészet összeturmixoljuk.
  • Egy lábasban az olajat felmelegítjük, beleöntjük a simára turmixolt pépet, vágott petrezselymet, őrölt borsot, sót és egy kevés cukrot, a paprika áztatóvizéből fél decit hozzáteszünk, és sűrűre pároljuk. Ízlés szerint ecettel ízesítjük, és lehűtve adjuk a sültekhez.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Chilimártás-hoz!

Tápérték

Kalória: 90kcalSzénhidrát: 19gFehérje: 3gZsír: 1gTelített zsír: 1gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gTrans Fat: 1gNátrium: 505mgKálium: 567mgÉlelmi rost: 3gCukor: 12gVitamin A: 2303IUVitamin C: 98mgKalcium: 55mgVas: 2mg
Keyword Borecet, Chili, Chilimártás, fekete bors, fokhagyma, Magyar konyha, olaj, paradicsom, Párolás, Petrezselyem, Porcukor, só, Turmixolás, Víz, vöröshagyma
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Chilimártás recepthez:

Mi az a Chilimártás?

A chilimártás egy sűrű, fűszeres szósz, amely elsősorban chili paprikából, paradicsomból, valamint egyéb ízesítőkből, mint például vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem, és különböző fűszerek (pl. só, fekete bors) áll. A chilimártás receptje változhat a kívánt csípősségi szint és ízvilág függvényében. Ez a típusú mártás kiválóan alkalmas különféle ételek, különösen sültek ízesítésére és kiegészítésére, hozzáadva egyedi, pikáns karaktert az étkezésekhez. A chilimártás széles körben népszerű világszerte, változatos formákban és ízvariációkban készül, és gyakran szolgál alapul más szószok és mártások elkészítéséhez is.

Milyen típusú chili paprikát használjak a mártáshoz?

A mártás elkészítéséhez bármilyen típusú chili paprikát használhatsz attól függően, hogy milyen erős ízt szeretnél elérni. A milder ízekhez válassz Jalapeño vagy Anaheim chilit, míg az erősebb ízek kedvelői a Habanero vagy a Serrano paprikák felé fordulhatnak.

Hogyan csökkenthetem a mártás csípősségét?

Ha véletlenül túl csípősre sikerült a mártás, csökkentheted a csípősséget több paradicsom, vöröshagyma hozzáadásával vagy egy kevés tejszín bekeverésével, amely semlegesíti a chili élességét.

Mennyi ideig áll el a chilimártás?

A chilimártás hűtőben tárolva körülbelül 1 hétig marad friss. Ha tartósítani szeretnéd, forró vízfürdőben konzerválva több hónapig is elállhat.

Lehet-e fagyasztani a chilimártást?

Igen, a chilimártást jól lehet fagyasztani. Célszerű kisebb adagokban, például jégkockatartóban fagyasztani, így később könnyen elővehető a szükséges mennyiség.

Hogyan lehet eltávolítani a paradicsom héját könnyen?

A chilimártás sokoldalúan felhasználható; tökéletes kiegészítője lehet grillezett húsoknak, tacosnak, burritoknak vagy akár egy egyszerű omlettenek is, ad egy kis plusz ízt és élénkséget az ételekhez.

Mi a teendő, ha nincs otthon borecetem?

Ha nincs boreceted, helyettesítheted fehérborecettel, almaborecettel vagy akár egy kevés citromlével is, hogy megőrizd az étel savasságát.

Történet:

A chilimártás sok konyhában rendkívül népszerű, különösen a dél-amerikai és mexikói ételekben, ahol a chili paprika az egyik alapvető hozzávaló. Ennek ellenére, a chilimártás Magyarországon is kedvelt, ahol a paprika (chili és egyéb fajták) szintén kiemelkedő szerepet tölt be a hagyományos konyhában. Az eredeti receptek gyakran tartalmaznak erős, csípős chilit, de ezt természetesen lehet módosítani az egyéni ízlésnek megfelelően.

Tálalás:

A chilimártás remekül kiegészíti a húsos ételeket, a grillezett zöldségeket, a rizst és a tésztát. Tálalhatjuk a hozzávalók közé keverve, vagy külön tálban, mint kiegészítő mártást. Kiváló választás a barbekjúhoz vagy a piknikhez, és frissítő zöldsalátával vagy friss kenyérrel is tálalhatjuk. Ha van otthon, használhatunk friss fűszernövényeket (pl. koriander) a petrezselyem helyett a tálaláskor.

Ital ajánló a Chilimártás mellé:

Gyerekeknek:

  • Alma vagy Narancslé: Friss és természetes gyümölcslevek, amelyek jól harmonizálnak a chilimártás fűszerességével.
  • Gyümölcsös Teák: Hidegen szolgálva, édesítőszer nélkül vagy egy kevés mézzel ízesítve. Frissítő és egészséges választás.
  • Kókuszvíz: Természetes, enyhén édes ízű, ami kiválóan oltja a fűszeres ételek okozta szomjúságot.
  • Jégkása: Gyümölcsízekkel, mint például eper vagy málna, amelyek jól kiegészítik a chilimártás ízvilágát.

Felnőtteknek:

  • Sör: Egy könnyű vagy közepes testű sör, mint a lager vagy a pilsner, jól illik a fűszeres ételek mellé, és segít enyhíteni a chilimártás csípősségét.
  • Szénsavas Ásványvíz: Lime vagy citromszeletekkel kínálva, ami frissítő és segít a csípős ízek ellensúlyozásában.
  • Fehérbor: Egy könnyed, savas fehérbor, mint például a Sauvignon Blanc vagy egy könnyű Chardonnay, jól harmonizál a chilimártás ízével.
  • Gin és Tonic: Egy frissítő koktél, ami jól kiegészíti a chilimártás erős ízét, különösen ha egy kevés citrom vagy lime is kerül bele.

Alternatív hozzávalók:

A chilimártás készítésénél sokféle hozzávalóval variálhatunk, attól függően, hogy milyen ízeket szeretnénk előhozni. A paradicsomot például cserélhetjük konzerv paradicsomra vagy paradicsompürére, ha éppen nincs kéznél friss paradicsom. Az erős chili helyett használhatunk enyhébb chilifajtákat vagy paprikát, ha kevésbé szeretnénk csípősre az ételt. A fokhagyma helyett használhatunk fokhagymapor is, ha azt szeretnénk. Az olajat pedig cserélhetjük olívaolajra egy mediterrán hangulatért, vagy kókuszolajra egy trópusi ízvilágért. Ha szeretnénk, a végén tehetünk a mártásba egy kis citromlevet vagy lime-levet, hogy még frissebb legyen az íze.

Egészségügyi előnyök:

A chilimártás hozzávalói több egészségre előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek.

  • Chili: A chili paprika capsaicint tartalmaz, ami természetes antioxidáns és gyulladásgátló hatású. Emellett elősegíti az anyagcserét és segíthet a fogyásban.
  • Paradicsom: A paradicsom lycopint tartalmaz, ami szintén erős antioxidáns. Jótékony hatása van a szív- és érrendszerre, és hozzájárul a bőr egészségéhez.
  • Fokhagyma: A fokhagyma antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és segít az immunrendszer támogatásában.

Variációk:

A chilimártás receptje számos variációval készíthető.

  • Gyümölcsös: Adj hozzá apróra vágott mangót vagy ananászt a mártáshoz egy édes-savanyú csavaráshoz.
  • Csokoládés: Adj hozzá kis mennyiségű olvasztott sötét csokoládét a mártáshoz egy gazdag, mély ízért.
  • Csemege: Használj csemege chilit a hagyományos chili helyett, hogy csípős, de mégis ízletes és egyedi mártást készíts.

Érdekességek:

A chili paprikát gyakran hozzákapcsolják a fogyáshoz, mivel a benne található capsaicin fokozza az anyagcserét és elősegíti a zsírégetést. Azonban érdemes óvatosan bánni vele, mert túlzott fogyasztása irritálhatja a gyomrot és a beleket.

A chilimártás sokféle ételben használható, és számos kultúrában népszerű. Mexikóban például a tamales, enchiladas, és más hagyományos ételek gyakran tartalmaznak chili mártást. Az indiai konyhában a chutneykhoz és a currykhoz is használnak csípős chili mártást.

(össznézettség: 219, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating