Citromfüves torta Citromfüves torta

Citromfüves torta

Sütemény Torta

Citromfüves torta: Frissítő íz a süteményeidben

Citromfüves torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A citromfüves torta egy finom desszert, amelynek frissítő íze és illata azonnal elvarázsol. Az illatos citromfű igazi ízorgazmust okozhat a szánkban.

Citromfüves torta

Citromfüves torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Citromfüves torta.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 477 kcal

Hozzávalók
  

a tálaláshoz:

  • 40 dkg krémsajt tejszínes
  • 5 dkg porcukor
  • 3 evőkanál méz

Elkészítés
 

  • A tojásokat és a porcukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a vajat, az apróra vagdalt citromfüvet, a sütőporral vegyített lisztet.
  • A masszát sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és az előmelegített sütőbe 25-30 perc alatt megsütjük.
  • A tejszínes krémsajtot a cukorral, mézzel és a maradék citromfűvel habosra keverjük.
  • A megsült tésztát rácsra borítjuk, és miután kihűlt, félbevágjuk.
  • Rákenjük a citromfüves krémet, majd ráhelyezzük a másik tésztakorongot is.
  • Porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Citromfüves torta-hoz!

Tápérték

Kalória: 477kcalSzénhidrát: 47gFehérje: 6gZsír: 30gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 133mgNátrium: 296mgKálium: 107mgÉlelmi rost: 1gCukor: 30gVitamin A: 1048IUVitamin C: 0.1mgKalcium: 70mgVas: 1mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A citromfűvel ízesített sütemények gyökerei a középkori európai konyhába nyúlnak vissza, ahol a növényt gyakran használták a desszertekhez, hogy különleges ízvilágot és aromát adjanak nekik. A Citromfüves torta egy modern változat, ami a tradicionális magyar süteménykészítés hagyományait ötvözi a friss, citrusos ízekkel. Nem csoda, hogy ez a sütemény az elmúlt években népszerű lett, hiszen az íze egyszerre csábítóan édes, frissítő és nyárias.

Tálalás:

A tortát először teljesen ki kell hűteni, majd a krémsajtos réteget egyenletesen el kell osztani a tetején. Ezután a tortát hűtőszekrénybe kell tenni néhány órára, hogy a krém kissé megdermedjen. A tálaláshoz a tortát szeletekre vágjuk, és mindegyik szeletet citromkarikával, friss citromfüvel vagy esetleg mentalevelekkel díszíthetjük. A tortát friss, hideg teával vagy egy pohár pezsgővel kínálhatjuk.

Alternatív Hozzávalók:

Ha valaki nem szereti a mézet, helyette használhat akármilyen édesítőt, például agaveszirupot, juharszirupot vagy steviát. A vaj helyett lehet használni kókuszzsírt is, ami különleges, trópusi ízt ad a tortának. A lisztet teljes kiőrlésű liszttel vagy gluténmentes lisztkeverékkel is helyettesíthetjük. Ha a krémsajt túl nehezére esik valakinek, helyette használhatunk natúr joghurtot vagy görög joghurtot, de ebben az esetben a krém nem lesz olyan krémes, mint a krémsajttal. A citromfű helyett használhatunk citromlevet is, de enek más lesz az ízvilága, így ezt mindenképpen tartsuk szem előtt.

Egészségügyi előnyök:

A citromfüves torta egészségügyi előnyei több tényezőtől függnek, beleértve a hozzávalók minőségét és a mennyiségét. A citromfű ismert a nyugtató tulajdonságairól, javítja az emésztést és segít a stressz csökkentésében. A tojások jó forrásai a fehérjének és a B-vitaminoknak. A méz természetes édesítőszer, amely antioxidánsokban gazdag. Ha egészségesebb alternatívákat választunk a hozzávalókra (például teljes kiőrlésű liszt, növényi olaj stb.), a torta még egészségesebb lehet.

Variációk:

A citromfüves torta receptje könnyen módosítható a különböző ízlések és étkezési szokások szerint. Íme néhány variáció:

  1. Gluténmentes Citromfüves torta: A lisztet cserélje le gluténmentes lisztre vagy mandulalisztre.
  2. Vegán Citromfüves torta: Használjon növényi alapú margarint a vaj helyett, növényi tejből készült krémsajtot, és a tojások helyett flaxseed vagy chia mag „tojást” (1 evőkanál őrölt mag + 3 evőkanál víz = 1 tojás).
  3. Citromfüves-csokoládé torta: Adjunk hozzá 50g kakaóport a tészta alapanyagaihoz, és a tetejét díszíthetjük olvasztott csokoládéval.

Érdekességek:

  • A citromfű (Melissa officinalis) növény az ajakosak (Lamiaceae) családjába tartozik, amely olyan növényeket is magába foglal, mint a menta, a bazsalikom, a rozmaring és az oregánó.
  • A citromfű elnevezése az aromájából ered, amely frissítően citromos.
  • Az ókori görögök és rómaiak is ismerték és használták a citromfüvet, különösen a nyugtató tulajdonságai miatt.
  • A középkori Európában a citromfüvet „mézleveleknek” is hívták, mivel a méhek nagyon vonzódnak a növényhez. A méhészek gyakran ültettek citromfüvet a méhkaptárak közelében, hogy vonzóvá tegyék a méheket.
(össznézettség: 416, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating