Citromos túrótorta Citromos túrótorta

Citromos túrótorta

Sütemény Torta

A Citromos túrótorta – Egy frissítő édesség nyárra

Citromos túrótorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A Citromos túrótorta egy igazi klasszikus desszert, amely frissítő ízével és könnyű állagával azonnal rabul ejti az emberek szívét. A krémes túrótorta a citrom frissességével és savanyúságával tökéletes választás a tavaszi és nyári napokra, de akár bármikor elkészíthetjük, ha egy könnyű és frissítő desszertre vágyunk. 

Citromos túrótorta

Citromos túrótorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Citromos túrótorta.
4.60 Értékelés 5 szavazat
Előkészítés 30 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 10 főre
Kalória 230 kcal

Hozzávalók
  

  • 50 dkg túró
  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag zselatinfix
  • 1 db citrom leve
  • 15 dkg babapiskóta
  • 1 dl limoncello likőr

a díszítéshez:

Elkészítés
 

  • Először is adjuk hozzá a citrom levét és héját a túróhoz, majd alaposan keverjük össze.
  • A tejszínt verjük fel kemény habbá, és keverjük hozzá a zselatin fixet.
  • Az elkészített túrós masszához adjuk hozzá a felvert tejszínhabot, majd keverjük össze.
  • Vegyünk egy 18 cm-es tortaformát, majd vágjunk belőle egy kerek sütőpapírlapot, amelyet az aljára helyezünk.
  • Az előkészített túrós massza felét simítsuk el az alján, majd erre rétegezzük a limoncello likőrrel meglocsolt piskótát.
  • A piskóta rétegre tegyük a maradék túrómasszát, majd újabb likőrrel meglocsolt babapiskóta következik.
  • Ha betöltöttük a tortaformát, tegyük az egészet egy éjszakára a hűtőszekrénybe pihenni.
  • A tálaláshoz fordítsuk meg a tortát, hogy a piskóta kerüljön alulra.
  • A tetejét citromszeletekkel és citromfűvel díszítsük.

Megjegyzés

Jó étvágyat Citromos túrótorta-hoz!

Tápérték

Kalória: 230kcalSzénhidrát: 20gFehérje: 10gZsír: 10gTelített zsír: 6gKoleszterin: 36mgNátrium: 202mgKálium: 108mgÉlelmi rost: 1gCukor: 11gVitamin A: 372IUVitamin C: 5mgKalcium: 63mgVas: 1mg
Keyword citromos, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A citromos túrótorta az egyszerű, hagyományos magyar túrótorta friss, savanykás változata. A magyar konyha híres túróból készült édességeiről, mint például a túró rudi és a túrógombóc. A citrom pedig az édes és savanyú tökéletes egyensúlyát hozza el, mely nagyon népszerű a desszertekben. A limoncello likőr pedig egy olasz vonást ad hozzá, ami különlegessé teszi ezt a receptet.

Tálalás:

A citromos túrótorta nagyon jól mutat egy üveg tortaállványon, a citromszeletekkel, friss citromfűvel és reszelt citromhéjjal díszítve. Adj hozzá egy adag friss gyümölcsöt vagy bogyós gyümölcsöt, például málnát vagy áfonyát, ami még több színt és ízt ad a desszertnek. A tálaláskor érdemes egy kis tejszínt is kínálni hozzá.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem szeretnél alkoholt használni, a limoncello likőrt helyettesítheted frissen facsart citromlével és egy kis cukorral vagy mézzel. A zselatin helyett használhatsz agar-agart vagy pectint, ha növényi alapú zselésítőszert keresel. Ha nem vagy barátságban a tejszínnel, használhatsz görög joghurtot vagy alacsony zsírtartalmú tejfölt, bár ezek az alternatívák kissé befolyásolják a végső állagot és ízt. Azok számára, akik gluténmentes diétát követnek, a babapiskótát cserélheted ki gluténmentes piskótára vagy gluténmentes kekszre.

Egészségügyi előnyök:

A citromos túrótorta nem csak ízletes, de egészséges is, amennyiben mértékkel fogyasztjuk. A túróban található magas fehérjetartalom és kalcium hozzájárul az egészséges csontok és izmok fenntartásához. A citrom gazdag C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert, valamint antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök elleni védekezésben.

Variációk:

A citromos túrótorta számos variációval elkészíthető. Próbáld ki narancslével és narancshéjjal a citrom helyett, hogy egy teljesen új ízprofilú desszertet kapj. Ha szereted az erdei gyümölcsöket, használhatsz málnát, szederet vagy áfonyát is a díszítéshez vagy az ízesítéshez. A torta alapjának elkészítéséhez használhatod kedvenc kekszedet is, például oreo vagy digestive kekszet.

Érdekességek:

A túró különböző formákban és textúrákban található meg a világ különböző részein. A magyar túró állaga és íze különbözik az amerikai cottage cheese-től vagy az olasz ricottától, de mindegyik remekül működik a desszertekben. A limoncello, amit ebben a receptben használunk, egy olasz citromlikőr, ami eredetileg a dél-olaszországi területeken, különösen a Nápoly környéki régióban volt népszerű. Manapság azonban szerte a világon kedvelik desszertekben vagy digestifként.

(össznézettség: 4 155, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating