Cseresznyés rétes Cseresznyés rétes

Cseresznyés rétes

Rétes Tészták

Cseresznyés rétes – A legnépszerűbb cseresznyés desszert

Cseresznyés rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

A cseresznye a nyár egyik kedvelt gyümölcse, amit sokan szeretnek frissen enni, vagy felhasználni süteményekhez, édességekhez. Az egyik legnépszerűbb cseresznyés desszert a cseresznyés rétes, amit egyszerűen elkészíthetünk otthon is.

Cseresznyés rétes

Cseresznyés rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Cseresznyés rétes.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 803 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A réteslapokat egyenként megkenjük olvasztott vajjal, majd egymásra fektetjük őket.
  • A cseresznyét összekeverjük a dióval, zsemlemorzsával, fahéjjal és porcukorral, majd mindkét csomag réteslapot megtöltjük.
  • Óvatosan feltekerjük, majd kivajazott tepsibe fektetjük, és olvasztott vajat kenünk rá.
  • Forró sütőben 200°C fokon pirulásig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Cseresznyés rétes-hez!

Tápérték

Kalória: 803kcalSzénhidrát: 74gFehérje: 10gZsír: 54gTelített zsír: 12gNátrium: 449mgKálium: 321mgÉlelmi rost: 5gCukor: 29gVitamin A: 775IUVitamin C: 6mgKalcium: 64mgVas: 3mg
Keyword desszert, rétes
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A rétes a Közép-Európai konyha egyik ikonikus édessége, és számos országban – Ausztriában, Németországban, Csehországban, Szlovákiában és természetesen Magyarországon – megtalálható. A rétes, vagy ahogy németül hívják, ‘Strudel’, jelentése ‘tekercs’, ami jól leírja a sütemény készítésének módszerét. A réteslap nagyon vékony, rugalmas tészta, ami lehetővé teszi a hozzávalók szoros becsomagolását. A hagyományos magyar rétesek számtalan töltelékkel készülhetnek, mint például almával, túróval, meggyel, sőt savanyú káposztával is. A cseresznyés rétes pedig egy kiváló nyári desszert, amikor a cseresznye éppen szezonjában van.

Tálalás:

A cseresznyés rétest hagyományosan szobahőmérsékleten szolgálják fel, de melegen is kiváló, főleg egy gombóc vaníliafagylalt kíséretében. A tetejét megszórhatjuk porcukorral a díszítés és az extra édesség érdekében.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincsenek friss cseresznyék, használhatunk konzervált vagy fagyasztott cseresznyét is, de fontos, hogy alaposan csöpögtessük le őket, hogy ne nedvesítsék el a rétest.

A margarin helyett használhatunk vajat a zsemlemorzsa pirításához, ami még gazdagabb ízt ad a rétesnek.

A dió helyett használhatunk más olajos magvakat is, például mogyorót vagy mandulát.

Végül, ha szeretnének egy vegán verziót készíteni, használjanak vegán margarint és vegán réteslapot.

Egészségügyi előnyök:

  1. Cseresznye: A cseresznye gazdag forrása az antioxidánsoknak és gyulladáscsökkentő vegyületeknek, amelyek javíthatják a szív egészségét, és segíthetnek a cukorbetegség és az elhízás elleni küzdelemben. A cseresznye flavonoidokat is tartalmaz, amelyek segíthetnek a vérnyomás csökkentésében és a rossz koleszterin szintjének csökkentésében.
  2. Dió: A dió tele van olyan egészséges zsírokkal, amelyek hozzájárulnak a jó szív- és agyfunkcióhoz. Ezenkívül magas az omega-3 zsírsavakban, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak.

Variációk:

  1. Almás rétes: A cseresznye helyett használhatunk reszelt vagy apróra vágott almát, amelyet fahéjjal és szegfűszeggel ízesítünk.
  2. Túrós rétes: A cseresznye helyett használhatunk túrót, amelyet cukorral, citromhéjjal és mazsolával ízesítünk.

Érdekességek:

  1. A rétes egyik leghíresebb változata az apfelstrudel, vagy almás rétes, amely hagyományosan Ausztriában készül.
  2. A rétest számos módon lehet elkészíteni. Néhány ember a tésztát a kezével húzza szét, mások pedig sodrófát használnak. A tésztát annyira vékonyra kell húzni, hogy átlátszó legyen.
  3. A réteslapot valójában nem csak süteményekhez használják. Számos más étel, mint például a savanyú káposztás rétes vagy a zöldséges rétes, is használja ezt a rugalmas, vékony tésztát.
(össznézettség: 302, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating