Csokimousse-gesztenye tortaszelet Csokimousse-gesztenye tortaszelet

Csokimousse-gesztenye tortaszelet

Sütemény Torta

A Csokimousse-gesztenye tortaszelet: Egy tökéletes desszert az édesszájúaknak

Csokimousse-gesztenye tortaszelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 215 perc.

A csokimousse-gesztenye tortaszelet olyan desszert, amelyet minden édesszájú imádni fog. Ez a sütemény egy csokoládés mousse rétegből és egy gesztenyés tortalapból áll. A sütemény textúrája és íze fantasztikus, és biztosan a kedvencévé válik, ha egyszer megkóstolja.

Csokimousse-gesztenye tortaszelet

Csokimousse-gesztenye tortaszelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokimousse-gesztenye tortaszelet.
4 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 2 hours 55 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 3 hours 35 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 1111 kcal

Hozzávalók
  

a torta alapjához:

a piskótához:

a három féle töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A sütőt 175°C fokra előmelegítem. 2 db egyszer használatos műanyag nyomózsákot előkészítek és 2 tepsit kibélelek sütőpapírral.
  • A 15 dkg lisztből vajjal cukorral és tojással egy sima tésztát állítok össze, fólia között kinyújtom és egy 28 cm átmérőjű tortaformára fektetem, amit előzőleg sütőpapírral kibéleltem. Villával megszurkálom a tésztát, és a forró sütőben aranybarnára sütöm. Miután kivettem, hűlni hagyom, és egy megfelelő méretű tortástálra csúsztatom a lapot. Köré helyezek egy állítható tortakarikát, és pontosan beállítom a méretét, hogy ne folyjon ki később a töltelék a pereménél.
  • A piskótához tojásokat a cukorral fehéredésig felverem, beleszitálom a lisztet, habverővel óvatosan összeforgatom, majd a tészta felét egy átöntöm egy másik edénybe. Ebbe a felébe szitálom a kakaóport, és szintén habverővel összevegyítem a tésztával.
  • Az előkészített nyomózsákokat egy magas mérőpohárba állítom, és a kinyomócsövet visszahajtom, hogy ne tudjon kifolyni a tészta, majd külön-külön belemerem mindkettőbe a kétféle tésztát.
  • Az egyik sütőpapírra átlós csíkokat nyomok a kakaós tésztából, a másikra pedig egy kb. 28-30 cm-es átmérőjű csigát. A hézagokat kitöltöm a fehér tésztával és 8-10 perc alatt készre sütöm a forró sütőben.
  • A nagy piskótalapból hosszú csíkokat vágok, de előtte lemérem a tortakarika magasságát, és aszerinti szélességűre szabom a darabokat. Szükség szerint 2-3 darabból passzentosan összeillesztett peremet csinálok a tortakarikán belül felállított piskótacsíkokból.

a krémek elkészítése:

  • A hideg tejszínt 1 ek. cukorral és a habfixálóval keményre felverem.
  • Vízgőz fölött megolvasztom a keserűcsokit, és azonnal hozzákeverem a mascarpone 1/3 részéhez. Ebbe a felvert tejszín 1/3-át hozzáforgatom, és a tortaformába simítom.
  • A gesztenyét elkeverem a mascarpone 1/3-ával, kevés rummal és 2 ek. cukorral ízesítem, majd a tejszínhab harmadát beleforgatom, és a csokis rétegre kanalazom ügyelve rá, hogy ne keveredjen a két réteg, és elsimítom rajta. Néhány szem rumosmeggyet potyogtatok a gesztenyés krémre és picit belenyomkodom.
  • A tejcsokit ugyanúgy mint a keserűt, megolvasztom, majd a maradék mascarponéval és tejszínhabbal elkeverem, végül a gesztenyés rétegre kenem.
  • A csigamintás piskótalapot megfelelő méretűre vágom, és lezárom vele a krémes tölteléket.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csokimousse-gesztenye tortaszelet-hez!

Tápérték

Kalória: 1111kcalSzénhidrát: 80gFehérje: 16gZsír: 80gTelített zsír: 47gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 1gKoleszterin: 294mgNátrium: 221mgKálium: 562mgÉlelmi rost: 5gCukor: 40gVitamin A: 2190IUVitamin C: 13mgKalcium: 204mgVas: 6mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Csokimousse-gesztenye tortaszelet, vagy ahogy néhányan hívják, „A csokoládé és gesztenye ölelése” az édességek rajongóinak egyik nagy kedvence. A torta összetevői, az ét- és tejcsokoládé, a mascarpone és a gesztenye együtt egy rendkívül gazdag és selymes ízélményt nyújtanak. A recept gyökerei Magyarországon találhatóak, de a világ számos pontján ismert és szeretett, ahol az emberek értékelik a gesztenye és a csokoládé egyedi kombinációját. A rumos meggy a torta tetején pedig a gyümölcsös édesség kedvelőinek szolgál.

Tálalás:

A tortát érdemes egy elegáns, szép tortatálra helyezni. Friss mentalevelekkel és extra rumos meggyel lehet díszíteni, hogy egy igazán lenyűgöző látványt nyújtson. A tortaszeleteket pedig friss, hideg tejjel vagy forró kávéval kínálják, hogy az ízek még jobban kiemelkedjenek.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen oknál fogva valamelyik hozzávaló nem áll rendelkezésre, itt van néhány alternatíva:

  • Csokoládé: Használhatsz fehér csokoládét vagy akár vegán csokoládét is az ét- vagy tejcsokoládé helyett.
  • Mascarpone: A mascarpone helyett ricotta sajtot vagy krémsajtot is használhatsz, ezek mind hasonló textúrát és ízt nyújtanak.
  • Gesztenye: Ha nincs kéznél gesztenye, akkor használhatsz diót vagy mandulát, bár az íz kissé változni fog.
  • Rum: Ha nem szereted a rum ízét, használj vanília kivonatot vagy brandyt a tortához.

Egészségügyi előnyök:

A Csokimousse-gesztenye tortaszelet, mint minden desszert, mértékkel fogyasztandó. Azonban néhány hozzávalója egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.

  • Csokoládé: Az étcsokoládé, különösen a magas kakaótartalmúak, számos antioxidánst tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a szívre és az agyra.
  • Gesztenye: A gesztenye gazdag rostforrás, amely segíti az emésztést, valamint B-vitaminokban is bőséges, amelyek szükségesek az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Variációk:

  • Diétás változat: A cukrot cserélheted eritritre, vagy más, alacsony kalóriatartalmú édesítőre, a tejszínt pedig zsírszegény változatra. A csokoládét pedig cserélheted cukormentes csokoládéra.
  • Gluténmentes változat: A lisztet cserélheted gluténmentes lisztre, így a torta gluténérzékenyek számára is fogyaszthatóvá válik.

Érdekességek:

A Csokimousse-gesztenye tortaszelet a világ számos pontján elterjedt, nemcsak Magyarországon. Az egyik legérdekesebb változata a Franciaországban található, ahol a gesztenyét gyakran karamellizálják a töltelékhez, ami egy édes, kissé égett ízt kölcsönöz a tortának. A rumos meggyel való díszítés szintén elterjedt, de sok helyen a tortát friss gyümölcsökkel, például eperrel vagy málnával is díszítik, hogy a torta még vonzóbb legyen a szemnek.

(össznézettség: 414, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating