Csokis-banános palacsinta Csokis-banános palacsinta

Csokis-banános palacsinta

Palacsinta Tészták

Csokis-banános palacsinta – az édesszájúak kedvence

Csokis-banános palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Ha édesszájú vagy, és szereted a csokoládét és a banánt, akkor a csokis-banános palacsinta a tökéletes választás számodra! Ez az édesség egyszerre laktató és ízletes, ráadásul nagyon könnyű elkészíteni. 

Csokis-banános palacsinta

Csokis-banános palacsinta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csokis-banános palacsinta.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 793 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

az öntethez:

  • 1 tábla étcsokoládé

a tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • vanília fagylalt

Elkészítés
 

  • Az alaptészta összetevőit egy tálban összekeverjük, majd a szokott módon kisütjük a palacsintákat.
  • A banánokat megpucoljuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk, forró olajban flambírozzuk, ügyelve, hogy ne süljenek szét a karikák.
  • A palacsintákat vékonyan megkenjük nutellával és erre a rétegre teszünk még pár banánkarikát, majd a palacsintát összehajtogatjuk, vagy feltekerjük.
  • Az étcsokít gőz fölött megolvasztjuk, néhány evőkanál vízzel hígítjuk, a palacsintára öntjük és ízlés szerint tejszínhabbal, egy-egy gombóc vanília fagyival tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csokis-banános palacsinta-hoz!

Tápérték

Kalória: 793kcalSzénhidrát: 113gFehérje: 16gZsír: 31gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 119mgNátrium: 273mgKálium: 761mgÉlelmi rost: 8gCukor: 38gVitamin A: 594IUVitamin C: 8mgKalcium: 120mgVas: 8mg
Keyword palacsinta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A palacsinta régóta szerepel a magyar konyhában, sokféle módon és töltelékkel. Egyik legnépszerűbb variánsa a csokoládéval és banánnal töltött változat, ami a két hozzávaló kiváló ízharmóniájának köszönhetően lett népszerű. A banán édes, krémes textúrája jól kiegészíti a csokoládé gazdag, édes ízét, így ez a kombináció sok ember számára ellenállhatatlan.

Tálalás:

A csokis-banános palacsinta tálalása lehet egyszerű, de akár elegáns is. Ha ünnepi alkalmakra készítjük, akkor díszíthetjük tejszínhabbal, csokoládé forgáccsal, friss banánszeletekkel, és tetejére még egy gombóc vaníliafagylaltot helyezhetünk. Az öntethez használt olvasztott csokoládét is rácsorgathatjuk a tetejére. Egy szép desszerttányéron vagy tortalapon kínálva a csokis-banános palacsinta igazán impozáns látványt nyújt.

Alternatív hozzávalók:

Ha valaki szeretné variálni a receptet, a következő alternatív hozzávalókat használhatja:

  • Alternatív liszt: A tésztához használhatunk teljes kiőrlésű lisztet vagy gluténmentes lisztet is, ha valaki gluténérzékeny.
  • Cukor helyett: A tésztába édesítőszert, például steviát is használhatunk.
  • Csokoládé helyett: A Nutella helyett használhatunk más csokoládékrémet vagy akár házi készítésű csokoládéöntetet.
  • Banán helyett: Más gyümölcsökkel is kipróbálhatjuk, például eperrel vagy málnával, a banán helyett.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a csokis-banános palacsinta jellegzetes ízét a banán és a csokoládé kombinációja adja, így ha ezeket a hozzávalókat cseréljük ki, a végeredmény jelentősen eltérhet az eredetitől.

Egészségügyi előnyök:

Bár a csokis-banános palacsinta nem feltétlenül tekinthető a leg-egészségesebb ételnek, a banánok és a csokoládé néhány egészségügyi előnnyel jár:

  • Banán: Magas a B6- és C-vitaminban, mangánban, káliumban és rostban. Ezek a tápanyagok segítenek a szív- és idegrendszer egészségének fenntartásában, valamint támogatják az immunrendszert.
  • Csokoládé: Különösen a magas kakaótartalmú étcsokoládé antioxidánsokat, vasat és magnéziumot tartalmaz, amelyek elősegítik a szív- és agy egészségét.

Az egészséges életmód fenntartása érdekében ezt az ételt is mértékkel ajánlott fogyasztani, mivel magas a kalória- és cukortartalma.

Variációk:

  • Diétás verzió: Használjunk teljes kiőrlésű lisztet, cukormentes csokoládét, édesítőszert és sovány tejet a tésztában. A töltelékben használjunk cukormentes csokoládét és banánt.
  • Vegán verzió: Használjunk növényi tejtermékeket a tésztában, valamint a tojás helyett használjunk tojáshelyettesítőt. A töltelékben vegán csokoládét használjunk.
  • Gluténmentes verzió: Használjunk gluténmentes lisztet a tésztában.

Érdekességek:

  • Magyarországon a palacsinta népszerű étel, melyet nem csak desszertként, hanem főételként is szívesen fogyasztanak. Számos variációja létezik, például a Hortobágyi palacsinta, amely egy húsos változat.
  • A palacsinta története több ezer évre nyúlik vissza. Az ókori rómaiak is ismerték és szerették ezt az ételt.
  • A palacsinta világnapja február 2-án van, ezen a napon sokan készítenek palacsintát a világ minden táján.
(össznézettség: 523, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése