Florentine pizza Florentine pizza

Florentine pizza

Pizza Tészták

A Florentine pizza: az Olaszország kevésbé ismert kincse

Florentine pizza recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A pizza mindenki számára ismert, legyen az amerikai, nápolyi vagy éppen a hagyományos olasz változat. Azonban kevesen hallottak még a Florentine pizza-ról, amely egy igazi kulináris élményt nyújt. 

Florentine pizza

Florentine pizza

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Florentine pizza.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás főétel
Konyha Olasz
Mennyiség 4 főre
Kalória 788 kcal

Hozzávalók
  

  • 2 db pizzatészta
  • 25 dkg spenót
  • 25 dkg ricotta morzsolt
  • 12,5 dkg olajos paradicsom napon szárított
  • 6 db tojás
  • 4 db mogyoróhagyma vékonyra szeletelt
  • 3 evőkanál bazsalikom összetépkedett
  • fekete bors frissen őrölt

Elkészítés
 

  • A sütőt melegítsük elő 230°C fokra.
  • A spenótot 1 perc alatt fonnyasszuk meg lobogó, sós vízben. Szűrjük, és csöpögtessük le. Vágjuk durvára a spenótot. Keverjük össze a ricottával, a hagymával, a bazsalikommal és a paradicsommal.
  • A pizzákat tegyük tepsibe és kenjük meg a spenótos keverékkel. A közepébe üssük 3-3 tojást, sózzuk, borsozzuk. 12-15 percig süssük, majd tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat Florentine pizza-hoz!

Tápérték

Kalória: 788kcalSzénhidrát: 110gFehérje: 35gZsír: 25gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 277mgNátrium: 1987mgKálium: 1132mgÉlelmi rost: 7gCukor: 15gVitamin A: 7693IUVitamin C: 54mgKalcium: 282mgVas: 10mg
Keyword pizza
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Florentine pizza neve Firenzére, az olaszoknál „Firenze”-re utal, amely a reneszánsz bölcsője volt. A „florentine” vagy „alla fiorentina” elnevezés általában olyan ételekre utal, amelyek spenóttal készülnek. Bár a pizza nem eredetileg olasz étel, az olaszok mégis mesterei lettek annak, hogyan kell újragondolni és újrateremteni különféle ételeket saját kultúrájukban. A Florentine pizza kiváló példája ennek a kreativitásnak, ötvözve a hagyományos olasz pizzát a spenóttal és tojással, ami egyedülálló és tápláló kombinációt eredményez.

Tálalás:

A tökéletes Florentine pizza tálalása épp olyan fontos, mint az elkészítése. Az igazi olasz hangulat eléréséhez tálald egy fa vágódeszkán vagy egy kő pizzatálon. A frissen sült pizzát azonnal vágd fel éles pizzavágóval, hogy a tojássárgája még kissé folyós maradjon. Mellette kínálj friss rukkolát, ami kiválóan kiegészíti a pizza ízvilágát, és ad egy kis extra ropogást és frissességet az étkezéshez.

Alternatív hozzávalók:

  1. Tészta: Ha gluténmentes étrendet követsz, használhatsz gluténmentes pizzatésztát. A készre vásárolt pizzatészta helyett házi tésztát is készíthetsz, ami még finomabbá teheti az ételt.
  2. Spenót helyett: Bármilyen zöld leveles zöldséget használhatsz, mint például kelkáposzta vagy mangold. Ezek a zöldek kiváló alternatívái a spenótnak és más ízélményt nyújtanak.
  3. Ricotta helyett: Ha nem érhető el ricotta, vagy más ízt szeretnél, használhatsz feta sajtot, kecskesajtot vagy mozzarellát.
  4. Olajos paradicsom helyett: Friss cherry paradicsom vagy aszalt paradicsom is kiváló alternatíva lehet.
  5. Tojás helyett: Ha nem fogyasztasz tojást, egy jó alternatíva lehet az avokádó. Vágj félbe egy érett avokádót, és helyezd el a pizza tetején a sütés után.

Egészségügyi előnyök:

  1. Spenót: A spenót gazdag vasban, K-vitaminban, A-vitaminban és C-vitaminban, valamint folátban és mangánban. A zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kockázatát.
  2. Ricotta: A ricotta kalciumban gazdag, ami erős csontokat és fogakat biztosít. Ezenkívül jó fehérjeforrás, ami elősegíti az izomépítést és javítja a teltségérzetet.
  3. Olajos paradicsom: A paradicsomok likopinban gazdagok, egy antioxidánsban, ami segíthet a szívbetegségek és bizonyos rákfajták kockázatának csökkentésében.
  4. Tojás: A tojások kiváló fehérjeforrások, és tele vannak létfontosságú vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint az A-vitamin, a D-vitamin és a B-vitaminok.

Variációk:

  1. Gazdagított verzió: Adj hozzá sült bacon csíkokat vagy sonkát a pizza tetejére extra ízért és fehérjéért.
  2. Vegetáriánus változat: A ricotta helyett használhatsz vegán sajtpótlókat, és a tojást cseréld le avokádóra vagy tofu „rántottára”.
  3. Halas variáció: Szeletelt füstölt lazacot helyezz a pizza tetejére, amely omega-3 zsírsavakban gazdag és kiválóan kiegészíti a spenót ízét.

Érdekességek:

  1. Név eredete: A „florentine” vagy „alla fiorentina” kifejezés nem csak a pizzára, hanem sok más ételre is vonatkozik, amelyek spenótot tartalmaznak. Így egy „Florentine” omlett vagy pasta is létezik.
  2. A Florentine pizza és Firenze: Bár a név Firenzére utal, a Florentine pizza nem feltétlenül ered Firenzéből. Azonban a spenót és tojás kombinációja valószínűleg a város gazdag gasztronómiai hagyományaihoz köthető.
  3. Az olasz pizzák sokfélesége: Olaszországban a pizzának rengeteg változata létezik, minden régióban másképp készítik. A Florentine pizza csak az egyik a sok közül, ami az ország gasztronómiai sokszínűségét mutatja be.
(össznézettség: 225, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése