Gesztenyés-csokis alagút Gesztenyés-csokis alagút

Gesztenyés-csokis alagút

Gesztenyés sütemény Sütemény

Gesztenyés-csokis alagút – A tökéletes ízélmény a csokoládé és gesztenye rajongóknak

Gesztenyés-csokis alagút recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A gesztenyés-csokis alagút egy rendkívül finom desszert, amelyet egyszerűen elkészíthetünk otthon is. A sütemény alapját egy piskóta adja, amelyet finom csokoládékrémmel töltünk meg. A csokoládé és gesztenye különleges ízvilágot kölcsönöznek az édességnek, amely biztosan elnyeri majd a vendégek tetszését.

A gesztenyés-csokis alagút remek választás lehet ünnepek alkalmával vagy akár egy egyszerű, hétköznapi desszertnek is.

Gesztenyés-csokis alagút

Gesztenyés-csokis alagút

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gesztenyés-csokis alagút.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 35 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 767 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 db piskótalap 5 tojásból, vékony
  • 10 db babapiskóta
  • 1 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • rum vagy aroma

a krémhez:

a tetejére:

Elkészítés
 

  • 5 tojásból sütök egy vékony piskótalapot.
  • Egy nagyobb őzgerincformát kibélelek folpack fóliával. A piskótából egy akkora téglalapot vágok, hogy kibélelhessem vele a formát, meg egy akkora lapot, hogy a végén befedjem vele.
  • A krémhez a margarint a porcukorral habosra keverem, hozzáadom a gesztenyemasszát meg a rumot. A tejszínt jó kemény habbá verem és összevegyítem a gesztenyés masszával. 1/3 részét a piskótára kenem, a maradék krém felébe meg 6 dkg olvasztott csokit keverek.
  • A tejet elkeverem 2 evőkanál cukorral és annyi rummal vagy aromával, hogy kellemes rumos íze legyen az édes tejnek. Ebbe áztatom a babapiskótákat, de csak annyira, hogy ne ázzanak el túlságosan.
  • A krémre egy csíkban 3 babapiskótát fektetem, erre rákenem a csokis krémet, aztán 2-2 db piskótát fektetek rá. (mivel itt már szélesebb a forma, így kényelmesen elfér), erre jön a maradék krém és a piskótalap, amivel lezárom a formát.
  • Folpackot teszek a tetejére, és elteszem a hűtőbe pihenni, legalább pár órára, de az ilyesmit előző nap szoktam elkészíteni így másnapra már csak a máz, és a díszítés marad.
  • A hűtőből kivéve egy tálra borítom, olvasztott csokimázzal bevonom és díszítem.
  • Tejszínhabbal kínálom.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Gesztenyés-csokis alagút-hoz!

Tápérték

Kalória: 767kcalSzénhidrát: 89gFehérje: 8gZsír: 44gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 1gKoleszterin: 101mgNátrium: 462mgKálium: 249mgÉlelmi rost: 3gCukor: 61gVitamin A: 1195IUVitamin C: 1mgKalcium: 93mgVas: 3mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:


A gesztenyés-csokis alagút egy régi magyar recept, amelynek eredete az osztrák-magyar monarchia idejére vezethető vissza. Azon időkben az emberek kísérleteztek a különböző édességekkel, és így született ez a különleges édesség. A gesztenye a magyar konyha egyik kedvenc hozzávalója, különösen az őszi-téli hónapokban. A csokoládé, mint kiegészítő, a 19. századi csokoládé-importnak köszönhetően vált népszerűvé, és azóta is sok édességben megtalálható.

Tálalás:


A gesztenyés-csokis alagút legjobban egy szelet narancs vagy mandarin, valamint egy pohár tokaji aszúval kísérve mutat. Tálalás előtt szórhatunk rá néhány darab pirított gesztenyét vagy szórhatunk a tetejére kakaóport vagy porcukrot a díszítés érdekében.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nincs kéznél babapiskóta, akkor hagyományos piskótával vagy másfajta süteménnyel is helyettesíthető.
  • A margarin helyett használhatunk vajat is, ami selymesebb ízt ad a krémnek.
  • Az étcsokoládé helyett tejcsokoládéval vagy fehércsokoládéval is kipróbálhatjuk, attól függően, milyen ízintenzitást szeretnénk elérni.
  • A rum helyett használhatunk vanília-kivonatot, amely egy finom, édes ízt ad a desszertnek anélkül, hogy alkoholt adna hozzá.
  • Akik nem szeretik a gesztenyét, azok kókuszreszeléket vagy diót is használhatnak a gesztenyemassza helyett.

Egészségügyi előnyök:

  • Gesztenye: A gesztenye alacsony zsírtartalmú és magas rosttartalmú, amely elősegíti az emésztést. Tartalmaz B-vitaminokat, káliumot és antioxidánsokat is.
  • Étcsokoládé: Az étcsokoládé flavonoidokat tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Kutatások szerint előnyös lehet a szív- és érrendszeri egészség számára mértékkel fogyasztva.

Variációk:

  1. Gyümölcsös alagút: Vegyünk hozzá friss gyümölcsöket, mint például meggyet vagy málnát, a gesztenyekrémbe.
  2. Mogyorós változat: Adjunk hozzá darált mogyorót vagy mogyoróvajat a gesztenyekrémes töltelékhez.
  3. Kávés twist: Keverjünk hozzá néhány evőkanál instant kávét vagy espresso kávét a csokoládé öntethez, hogy kávés ízt adjunk neki.

Érdekességek:

  1. Népi hiedelem: Régen azt hitték, hogy a gesztenye fogyasztása segíthet a hideg elleni védekezésben és az energiaszint növelésében a hosszú téli hónapok alatt.
  2. Piskótatekercs történelme: Bár a piskótatekercs (amely az alagút alapját képezi) több kultúrában is megtalálható, sokan az osztrák konyhához kötik, ahol a híres Bécsi piskóta ered.
  3. Csokoládé Magyarországon: Magyarország nem ismert csokoládé termesztőként, azonban az országban vannak kiváló minőségű kézműves csokoládégyártók, akik nemzetközi díjakat is nyertek az évek során.
(össznézettség: 437, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating