Gombás tészta Gombás tészta

Gombás tészta

Főtt tészta Tészták

Gazdag ízvilágú gombás tészta – Egyszerű és gyors receptek a gasztronómia világából.

Gombás tészta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

A gombás tészta egy olyan könnyű, ám ízletes fogás, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon is. A gombák gazdag ízvilága és a friss tészta tökéletesen kiegészítik egymást, és bármilyen formában, akár spagetti, penne vagy tortellini formájában is elkészíthetjük.

Gombás tészta

Gombás tészta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gombás tészta.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 35 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 786 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az olíván megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, beleteszem a a felkockázott gombát (ebből előtte kivettem egy nagy marékkal, amit olaj nélkül serpenyőben megpirítottam, ez lett a díszítés).
  • A gombát megpárolom, ez levet fog engedni. Belekeverem a sajtkrémet, felöntöm a tejszínnel, ha nem elég híg tejjel hígítom.
  • Ezután fűszerezem, sóval, borssal és kóstolgatom.
  • A végén beleszórom a felaprított petrezselyemzöldet.
  • Ezalatt kifőzöm a tésztát, ha kész összekeverem és tálalom, a tetejére a pirított gombát szórok.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Gombás tészta-hoz!

Tápérték

Kalória: 786kcalSzénhidrát: 101gFehérje: 22gZsír: 33gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gKoleszterin: 83mgNátrium: 512mgKálium: 638mgÉlelmi rost: 5gCukor: 8gVitamin A: 1369IUVitamin C: 9mgKalcium: 131mgVas: 3mg
Keyword gombás, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A gombás tészta Magyarországon nem az egyik legelismertebb nemzeti étel, mégis, sok magyar családban nagy kedvenc. Az étel háttere egyszerű. A tészta és a gomba az évszázadok során elérhető és kedvelt hozzávalók voltak a régióban, és a kombinációjuk egy természetes evolúciós folyamat eredménye. A tejszínes szósz pedig a francia konyha hatását tükrözi, ami az évszázadok során számos európai konyhára hatással volt.

Tálalás:

A gombás tészta tálaláshoz először szép tányérokat válasszunk. Merjük a tésztát a közepére, úgy, hogy a gomba egyenletesen eloszlassa az ételen. Ha reszelt sajtot is használunk, szórjuk a tetejére. Egy friss zöld salátával kiegészülve, egy pohár fehérbor vagy ásványvíz társaságában élvezhetjük a fogást.

Alternatív hozzávalók:

  1. Gomba helyettesítése: Használhatunk shiitake, portobello, vagy oyster gombát egy mélyebb íz érdekében.
  2. Tej és tejszín helyett: Növényi alapú tejszínt (pl. kókuszos, mandulás) és növényi tejet is használhatunk, ha laktózérzékenyek vagyunk vagy növényi alapú diétát követünk.
  3. Sajtkrém alternatívája: Ha valamilyen oknál fogva nem akarunk vagy nem tudunk sajtkrémet használni, a kecskesajt vagy a ricotta is jól helyettesítheti. Ha vegán változatot készítenénk, növényi sajtkrémet válasszunk.
  4. Fusili tészta helyett: Bármilyen más tésztafélét választhatunk, mint például spaghetti, penne, vagy farfalle.
  5. Olívaolaj helyett: Ha más ízvilágot szeretnénk elérni, használhatunk kókuszzsírt vagy vajat is a sütéshez.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gomba: Gazdag B-vitaminokban, szelénben és antioxidánsokban. A gombák alacsony kalóriatartalmúak, és jó fehérjeforrások, így ideálisak azoknak, akik kalóriát akarnak csökkenteni anélkül, hogy lemondanának a táplálkozásról.
  2. Olívaolaj: A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében játszik szerepet, mivel tele van egyszeresen telítetlen zsírsavakkal és antioxidánsokkal.
  3. Teljes kiőrlésű tészta: Ha teljes kiőrlésű változatot választunk, magasabb rosttartalmat és több tápanyagot kapunk, ami elősegíti az emésztést és a jó koleszterin szintjének fenntartását.

Variációk:

  1. Vegán változat: Növényi tejszínnel, tejalternatívával és vegán sajtkrémmel készíthető.
  2. Csirke gombás tészta: Grillezett csirkemell csíkokat is adhatunk hozzá extra fehérjeforrásként.
  3. Pikáns változat: Friss chili paprikával vagy chili pehellyel élesebbé tehetjük az ételt.
  4. Nyári változat: Friss paradicsommal és bazsalikommal könnyű, frissítő változatot készíthetünk.

Érdekességek:

  1. A gomba az egyik kevés élelmiszer, amely természetesen tartalmaz D-vitamint, különösen ha napfénynek vannak kitéve.
  2. Az olasz konyha nagyban inspirálta a tésztaétel változatait szerte a világon, de minden kultúra hozzáadta saját egyedi hozzávalóját és ízesítését. Például Magyarországon a gombás tészta gyakran tejszínes és fűszeres.
  3. Bár a tészta eredetét sokan Itáliához kötik, a legegyszerűbb tészták már az ókori Kínában is léteztek.
(össznézettség: 276, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating