Gundel palacsinta Gundel palacsinta

Gundel palacsinta

Palacsinta Tészták

Gundel palacsinta – A klasszikus magyar desszert új köntösben

Gundel palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A Gundel palacsinta egy igazi magyar klasszikus desszert, amelynek története a híres budapesti étteremhez, a Gundelhez kötődik. A palacsintát töltelékkel töltik, és csokoládéöntettel, dióval és rummal ízesítik, ami egy igazán finom és ízletes kombináció. Az édesség sokak kedvence, és a Gundel palacsinta ma már a magyar gasztronómiai örökség része.

Gundel palacsinta

Gundel palacsinta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Gundel palacsinta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 50 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1212 kcal

Hozzávalók
  

a palacsintatésztához:

a diótöltelékhez:

a csokoládémártáshoz:

Elkészítés
 

  • A tojásokat keverőtálba ütjük, a hideg tejet hozzáöntjük, enyhén megsózzuk, kevés cukrot adunk hozzá és habverővel jól elkeverjük. Állandó keverés közben a lisztet hozzáadjuk. Gyorsan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. A sűrű palacsintatésztához annyi vizet adunk, hogy kb. tejszín sűrűségű legyen.
  • Palacsintasütőben kevés olajat hevítünk. Annyi masszát öntünk bele, hogy a palacsinta papírvékonyságú legyen.
  • A dióbelet ledaráljuk, a tejszínnel és cukorral összekeverjük, a reszelt citromhéjat és mazsolát beletesszük. Mérsékelt tűzön, állandó keverés mellett addig főzzük, amíg krémszerű lesz. A tűzről levéve, a rumot belekeverjük. A tejet 5 dkg cukorral és a vaníliarúddal felforraljuk.
  • A csokoládét egy kis edényben, mérsékelt hőfokú sütőben felolvasztjuk. A tojássárgáját a megmaradt cukorral, habverővel simára keverjük, a kakaót és lisztet hozzáadjuk, 1 dl hideg tejet hozzáöntünk és simára keverjük. Végül a felolvasztott csokoládét is hozzáadjuk és tovább keverjük.
  • A forrásban lévő tejet állandó keverés mellett hozzáöntjük és mérsékelt tűzön forrponting hevítjük. Felforralni nem szabad, mert a tojássárgája összefut benne. A tűzről levéve a rumot és egy kevés lágy vajat belekeverünk.
  • Az elkészített palacsintákat a diókrémmel megtöltjük, háromszögletűre hajtogatjuk és sorban egymás mellé tálra helyezzük.
  • A forró csokoládémártással leöntve tálaljuk.

Megjegyzés

Tálalás:

A Gundel palacsintát gyakran tálalják vaníliafagyival és csokoládémázzal. Az elkészítése nem egyszerű, de az eredmény mindenki számára megéri a befektetett energiát. A tálalásnál fontos, hogy a palacsinta meleg legyen, így a fagyit a palacsinta mellé érdemes tenni csak az utolsó pillanatban. A dió és a rum íze remekül harmonizál a csokoládéval, így érdemes minél több csokimázzal önteni a palacsintát. A Gundel palacsinta egy igazán elegáns és különleges desszert, amely kiválóan illik egy ünnepi vacsorához vagy romantikus vacsorához is.
 
Jó étvágyat a Gundel palacsinta-hoz!

Tápérték

Kalória: 1212kcalSzénhidrát: 126gFehérje: 23gZsír: 73gTelített zsír: 26gTrans Fat: 1gKoleszterin: 270mgNátrium: 445mgKálium: 748mgÉlelmi rost: 8gCukor: 74gVitamin A: 1277IUVitamin C: 2mgKalcium: 237mgVas: 7mg
Keyword palacsinta, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 432, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating