Indiai csirke curry Indiai csirke curry

Indiai csirke curry

Egytálételek Húsos

Indiai csirke curry: Egy fűszeres élmény a hétköznapokra

Indiai csirke curry recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Az indiai konyha híres gazdag és összetett ízeiről, amelyek egyensúlyban vannak a fűszerek, a friss alapanyagok és a hagyományok között. Az indiai csirke curry az egyik legismertebb és legkedveltebb fogás, mely az ország különböző területein eltérő változatokban létezik.

Ez a recept egy egyszerű és finom változat, amely nem igényel különleges hozzávalókat vagy bonyolult főzési technikákat. Az étel jellegzetes fűszerei, mint a kurkuma, kardamom és római kömény, együtt a kókusztejszín krémes állagával és ízével, egy valóban autentikus indiai gasztronómiai élményt nyújtanak.

Akár egy különleges hétköznapi vacsora, akár egy elegáns összejövetel főfogása, az indiai csirke curry minden alkalomra tökéletes választás. Kövesse a lenti útmutatást, és fedezze fel, hogyan készítheti el ezt az ínycsiklandó fogást saját konyhájában!

Indiai csirke curry

Indiai csirke curry

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Indiai csirke curry.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás főétel
Konyha Indiai
Mennyiség 6 főre
Kalória 498 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 kg csirke felső comb filé bőr nélkül
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 cm gyömbér
  • 4 teáskanál kókuszreszelék
  • 6 teáskanál kurkuma
  • 2 teáskanál kardamom
  • 4 db szegfűszeg
  • 2 teáskanál fahéj
  • 4 teáskanál római kömény őrölt
  • 4 teáskanál koriander
  • 1 db chilipaprika
  • 4 db vöröshagyma felaprítva
  • 6 db paradicsom apróra kockázva
  • 2 teáskanál
  • 4 teáskanál kókuszolaj
  • 4 dl kókusztejszín

Elkészítés
 

  • Mozsárban törjük porrá a koriandert és a szegfűszeget, majd dolgozzuk hozzá a kókuszt, a fokhagymát és a kardamomot. Kevés olajon kezdjük el őket pirítani.
  • Pár perc múlva, amikor már illatozik, adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a kurkumát, a fahéjat, köményt, chilit, hagymát, paradicsomot és a sót. 5-10 percig rotyogtassuk kis lángon.
  • Botmixerrel dolgozzuk selymes állagúra a szószt.
  • Tegyük bele hozzá a nagyobb kockákra darabolt húst, majd 15 perc múlva a tejszínt és főzzük puhára.
  • Rizzsel, bulgurral vagy naan kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Indiai csirke curry-hez!

Tápérték

Kalória: 498kcalSzénhidrát: 18gFehérje: 40gZsír: 31gTelített zsír: 24gTrans Fat: 1gKoleszterin: 107mgNátrium: 468mgKálium: 1233mgÉlelmi rost: 5gCukor: 5gVitamin A: 864IUVitamin C: 23mgKalcium: 75mgVas: 5mg
Keyword csirke, húsétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A csirke curry az indiai konyha egyik ikonikus fogása, amely az ország különböző részein számtalan változatban ismert. A fűszeres, krémes és gazdag ízvilág a Mogul Birodalom idején terjedt el Indiában, amikor a perzsa, a közép-ázsiai és az indiai konyhaművészet összeolvadt. A curry szó a tamil „kari”-ból származik, ami szószos ételt jelent. Ebben az adott receptben a kókuszolaj és a kókusztejszín az indiai tengerparti területek, különösen Kerala és Goa konyhájának hatásait tükrözi.

Tálalás:

A csirke curry-t legjobban frissen főzött basmati rizzsel vagy meleg naan kenyérrel szokták tálalni. Egy friss, zöld saláta vagy joghurtos, mentás raita remek kiegészítőként szolgál a fogáshoz, és enyhíti a curry csípősségét. Tálaláskor friss korianderlevéllel szórhatjuk meg az ételt, ami frissességet és egy extra ízdimenziót ad hozzá.

Alternatív hozzávalók:

  • Protein: Ha nem szeretnénk csirkét használni, a csirke helyett pulykát, bárányt vagy akár tofu-t is használhatunk.
  • Kókusztejszín: Ha nincs kókusztejszínünk, sima tejszínt is használhatunk, vagy ha egy könnyebb változatot szeretnénk, akkor paradicsompürét és joghurtot is beletehetünk.
  • Chilipaprika: Ha szeretnénk csökkenteni vagy növelni a csípősséget, a chilipaprika mennyiségét személyes ízlés szerint állíthatjuk be. Esetleg zöld chilivel is készíthetjük.
  • Fűszerek: Ha valamelyik fűszer hiányzik a konyhánkból, vagy nem vagyunk rajongói, azt kihagyhatjuk vagy helyettesíthetjük más, hasonló aromájú fűszerrel.

Egészségügyi előnyök:

  1. Gyömbér: Segít az emésztésben, csökkenti a hányingert és a gyulladást, valamint erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
  2. Kurkuma: A kurkumin, amely a kurkuma fő hatóanyaga, gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.
  3. Kókuszolaj és kókusztejszín: Ezek jó telített zsírsavforrások, amelyek a szervezet számára könnyen hozzáférhető energiaforrásként szolgálnak.
  4. Fűszerek (kardamom, fahéj, római kömény, koriander): Ezek a fűszerek emésztésjavító, gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek.
  5. Chilipaprika: Kapszaicin tartalma miatt fokozza az anyagcserét és elősegíti az ételek emésztését.

Variációk:

  1. Zöldséges csirke curry: Adhatunk hozzá zöldborsót, brokkolit vagy káposztát a több zöldség beviteléért.
  2. Tenger gyümölcsei curry: A csirkét cserélhetjük garnélára, kagylóra vagy halra.
  3. Vegán curry: A csirkét cserélhetjük ki tofu-ra, tempeh-re vagy csicseriborsóra, a kókusztejszínt pedig növényi alapú tejszínre.

Érdekességek:

  1. Curry levél: Az indiai konyhában gyakran használnak curry leveleket, amelyek a curry fogásokban frissességet és egyedi ízt adnak. Nem szabad összekeverni a curry porral vagy a curry fogással.
  2. Curry por: Sokan nem tudják, hogy az „indiai curry por” nem létezik hagyományosan Indiában. Ehelyett a különböző fogásokhoz különböző fűszerkeverékeket használnak.
  3. Kókusz a déli Indiai konyhában: A kókusz a déli indiai konyha alapja. A kókuszreszeléket, olajat és tejszínt is széles körben használják az ételekben a gazdagságuk és egyedi ízük miatt.
  4. Fűszer Rúd: Az indiai háztartásokban gyakran található egy speciális eszköz, amelyet fűszer rúdnak hívnak. Ezt a rúdot arra használják, hogy összezúzzák és összetörjék a fűszereket, amelyeket aztán az ételekben használnak.
(össznézettség: 1 366, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése