Kakaós szelet mascarponéval Kakaós szelet mascarponéval

Kakaós szelet mascarponéval

Édes sütemény Sütemény

Kakaós szelet mascarponéval – Gazdag és krémes ízek

Kakaós szelet mascarponéval recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 32 perc.

A kakaós szelet mascarponéval egy gazdag és krémes édesség, amely tökéletes választás lehet azok számára, akik szeretik a csokoládét és a krémes, lágy ízeket. A mascarpone sajttal készült krém tökéletesen kiegészíti a kakaós szeletet, így ez az édesség igazán finom és laktató.

Kakaós szelet mascarponéval

Kakaós szelet mascarponéval

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kakaós szelet mascarponéval.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 12 perc
Teljes idő 32 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 264 kcal

Hozzávalók
  

  • 3 db tojásfehérje
  • 1 db tojássárgája
  • 4 evőkanál gyümölcscukor
  • 4 dkg liszt
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg mascarpone sajt
  • 15 dkg túró
  • 2 lap fehér zselatin
  • 1 evőkanál mandulalikőr narancslével helyettesíthető

Elkészítés
 

  • A sütőt 200°C fokra előmelegítjük. Egy 24 x 24 cm-es sütőformát kibéleljük sütőpapírral.
  • A tojásfehérjéket habbá verjük.
  • A tojássárgáját 2 evőkanál cukorral habosra keverjük.
  • A lisztet, az étkezési keményítőt és 1 1/2 evőkanál kakaót összekeverünk, és a krémbe szitáljuk.
  • Hozzáadjuk a tojásfehérjehabot.
  • A tésztát a sütőpapírra kenjük. Sütőben 180 fokon kb. 10-12 percig sütjük. Konyharuhára borítjuk és lehúzzuk róla a papírt.
  • A tésztát 8 négyzetre vágjuk.
  • A mascarponét elkeverjük a maradék cukorral. A túrót szitán áttörjük, és azt is hozzákeverjük.
  • A zselatint hideg vízbe áztatjuk, lecsepegtetjük, mandulalikőrben feloldjuk, és a mascarponéhoz adjuk.
  • A krém háromnegyedét rákenjük a négyzetek felére, majd a többi négyzettel beborítjuk. Erre kenjük rá a maradék krémet.
  • 30 percre hideg helyre tesszük, végül kakaóval megszórjuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kakaós szelet mascarponéval-hoz!

Tápérték

Kalória: 264kcalSzénhidrát: 34gFehérje: 10gZsír: 9gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gKoleszterin: 68mgNátrium: 184mgKálium: 130mgÉlelmi rost: 1gCukor: 3gVitamin A: 292IUKalcium: 61mgVas: 1mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Egy késő őszi napon, egy kis vidéki magyar faluban, Zsófi néni éppen az év utolsó terméséből készült finomságokat tervezett sütni. Egy kakaós szeletet szeretett volna készíteni, de mivel a szokásos hozzávalók nem álltak rendelkezésre, kreativitását latba vetve próbálkozott. A mascarpone egy olasz vendég ajándéka volt, aki a falusi vendégházban szállt meg és Zsófi néni vendégszeretetét kívánta megköszönni ezzel a finom sajttal. A hagyományos kakaós szelet és az olasz mascarpone íze olyan harmonikusan illett össze, hogy a sütemény azonnal a falu kedvence lett.

Tálalás:

A kakaós szelet tálalásánál fontos a látvány. Egy vintage stílusú, mázas kerámiatányéron vagy fa alaplapon mutat a legjobban. A szelet mellé egy-két friss mentalevél és néhány szem áfonya vagy eper kerül, amit egy kis porcukorral meg lehet hinteni. Az összhatás így rusztikus, mégis elegáns lesz.

Alternatív hozzávalók:

  • Gyümölcscukor helyett: Próbálkozzunk kókuszcukorral, eritrittel vagy steviával azok számára, akik alacsonyabb szénhidrát-tartalmú vagy természetesebb édesítőt keresnek.
  • Mascarponé helyett: Ha valakinek nincs otthon mascarpone, vagy valami mást szeretne használni, akkor tejszínhab, ricotta sajt, vagy akár egy jó minőségű vanília joghurt is kiváló választás lehet.
  • Mandulalikőr helyett: Ha valaki nem szeretné alkohollal elkészíteni, akkor amellett, hogy narancslével helyettesíthetjük, egy kis vanília vagy mandula kivonat is remek választás lehet.
  • Liszt helyett: Azoknak, akik gluténmentes alternatívát keresnek, mandula- vagy kókuszliszt használható.
  • Tojás helyett: Vegan vagy allergiás változatban chia mag vagy lenmag „tojás” használata is működhet.

Egészségügyi előnyök:

  1. Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, melyekre a szervezetnek szüksége van. Ezen kívül számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, mint az A-vitamin, folsav, szelén és B12-vitamin.
  2. Kakaópor: A kakaóporban található antioxidánsok, különösen a flavonoidok, segíthetnek a szabadgyökök elleni küzdelemben. Ráadásul jó közérzetet fokozó vegyületeket, mint például a teobromint és a feniletilamin is tartalmaz.
  3. Mascarponé és túró: Ezek a tejtermékek kalciumban és foszforban gazdagok, amelyek fontosak az egészséges csontok és fogak számára. Ezen kívül a túró kiváló fehérjeforrás is.

Variációk:

  1. Gyümölcsös változat: A krémbe friss gyümölcsdarabokat, például epret, málnát vagy áfonyát adhatunk hozzá.
  2. Csokoládés változat: A tésztába aprított étcsokoládé darabokat vagy csokoládé forgácsot keverhetünk.
  3. Mogyorós változat: A krémbe apróra vágott pirított mogyorót vagy mogyoróvajat keverhetünk.

Érdekességek:

  1. Kakaó és csokoládé története: A kakaót már az ókori civilizációk, például az aztékok és a maja kultúrák is használták, nem csak ételként, de pénznemként és szertartási italokban is.
  2. Mascarponé: Ezt az olasz sajtot eredetileg a Lombardia régióban készítették. Friss tejszínből áll, amelyet citromsavval vagy más savakkal savanyítanak, ami miatt sűrű és krémes állagú lesz.
  3. Magyar desszertek: Bár a kakaós szelet mascarponéval nem hagyományos magyar édesség, Magyarország gazdag a hagyományos süteményekben, például a dobostorta, a somlói galuska vagy a piskóta tekercsek terén.
(össznézettség: 290, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating