Káposztatekercs Káposztatekercs

Káposztatekercs

Húsételek Sertés

Káposztatekercs – A hagyományos magyar étel, amely mindenki számára ízletes és laktató lehetőséget kínál.

Káposztatekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 95 perc.

Káposztatekercs egy hagyományos magyar étel, amelynek alapanyaga a savanyított káposzta és a darált hús. Az elkészítési módja változatos lehet, de általában a darált húst fűszerekkel és rizzsel keverik össze, majd ezt a keveréket tekercs formájában a káposzta levelei közé csomagolják. A káposztatekercset általában paradicsomos mártással és tejföllel tálalják.

Káposztatekercs

Káposztatekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Káposztatekercs.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 1 óra 10 perc
Teljes idő 1 óra 35 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 591 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 fej káposzta nagy

a töltelékhez:

  • 40 dkg sertéshús sovány
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 dl főzőlé
  • 2 dl káposzta felaprított
  • 2 dl rizs főtt
  • 1 csipet
  • fehérbors
  • majoranna

a szószhoz:

Elkészítés
 

  • A káposzta vastag szárát levágjuk, majd annyi sós vízben, ami ellepi, puhára főzzük. (A külső leveleket folyamatosan lehet leszedni róla, ahogyan megpuhulnak.)
  • A kisebb belső leveleket felaprítjuk a töltelékhez.
  • A finomra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, majd összekeverjük a hússal, a rizzsel, a felaprított káposztával és a fűszerekkel. Megtöltjük vele a leveleket, majd egy edényben szorosan egymás mellé fektetjük őket. Egy kis zsiradékkal és káposztalével meglocsoljuk.
  • Egy órán át főzzük, fél óra után megforgatjuk őket és meglocsoljuk a káposztalével.
  • Amikor elkészült a főzőlevet leszűrjük, hozzákeverjük a főzőlével elkevert lisztet, majd egy kevés tejfölt.
  • Tálaláskor főtt krumplit adunk hozzá.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Káposztatekercs-hez!

Tápérték

Kalória: 591kcalSzénhidrát: 63gFehérje: 25gZsír: 27gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 85mgNátrium: 717mgKálium: 907mgÉlelmi rost: 9gCukor: 11gVitamin A: 495IUVitamin C: 105mgKalcium: 193mgVas: 4mg
Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A káposztatekercs egy hagyományos magyar étel, melynek gyökerei az ősi mezőgazdálkodó közösségekig nyúlnak vissza. A káposzta azért vált népszerűvé, mert könnyen termeszthető volt az ország különböző részein, és a téli hónapokban is jól tárolható volt. A hússal és rizzsel töltött káposzta levelek egy tápláló és gazdaságos ételt kínáltak a hideg hónapokban, amikor más élelmiszerek nehezebben voltak hozzáférhetők.

A káposztatekercs a történelem során változott, ahogy a hozzávalók és a fűszerek elérhetővé váltak vagy a különböző kultúrák hozzájárultak az étel fejlődéséhez. Ma már számos változata létezik a magyar konyhán belül és azon kívül is.

Tálalás:

A káposztatekercset általában forrón, friss kenyérrel vagy petrezselymes krumplival tálalják. Az ízét tejföllel vagy egy szelet piros paprikával tovább fokozhatjuk. A tetejére szórjuk meg apróra vágott friss petrezselyemmel a díszítéshez és az extra ízért.

Alternatív hozzávalók:

  • Hús: Ha nem szeretnéd sertéshússal elkészíteni, használj baromfi darálthúst vagy pulykadarált húst egy könnyebb verzióért.
  • Rizs helyett: Használj quinoát vagy bulgurt egy egészségesebb alternatíváért.
  • Vegán/Vegetáriánus verzió: A húst pótolhatjuk sütőtökkel, gombával, lencsével vagy bármelyik kedvenc zöldségünkkel.
  • Fűszerek: Kísérletezz más fűszerekkel, mint a pirospaprika, fokhagyma, bazsalikom vagy rozmaring az ízvilág megváltoztatására.

Egészségügyi előnyök:

  1. Káposzta: Gazdag C-vitaminban, ami segít az immunrendszer erősítésében. Ezenkívül káliumot, rostokat és antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják a szív egészségét és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
  2. Rizs: Jó rostforrás, ami elősegíti az emésztést.
  3. Hús: A sovány sertéshús kiváló fehérjeforrás, amely szükséges az izmok építéséhez és javításához, valamint számos ásványi anyagot és vitaminokat, mint a B12-vitamint tartalmaz.

Variációk:

  1. Fűszeres káposztatekercs: A töltelékhez adjunk hozzá chiliport és fokhagymát, hogy élesebb, fűszeresebb ízt kapjunk.
  2. Ázsiai káposztatekercs: Használj rizsecetet, szójaszószt és szezámmagot a töltelékben egy ázsiai csavarral.
  3. Mediterrán káposztatekercs: Adj hozzá paradicsomot, olívabogyót, feta sajtot és oregánót a töltelékhez egy mediterrán ízvilágért.

Érdekességek:

  1. Történelem: A káposztatekercs nem csak a magyar konyhára jellemző. Sok kultúrában vannak saját változataik, mint például a lengyel golabki, a libanoni malfouf vagy a koreai kimchi tekercs.
  2. Népszerűség: Mivel a káposzta hűvös éghajlaton jól növekszik, a káposztatekercs változatait szerte a világon megtaláljuk, különösen azokban az országokban, ahol a hideg hónapokban konzervált élelmiszerekre volt szükség.
  3. Népi hiedelmek: Néhány régi magyar hiedelem szerint a káposzta evése az új év első napján szerencsét hoz a következő évre nézve.
(össznézettség: 149, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése