Karácsonyi linzer Karácsonyi linzer

Karácsonyi linzer

Aprósütemény Sütemény

Karácsonyi Linzer – Finom keksz, amely az ünnepi időszak elengedhetetlen kelléke

Karácsonyi linzer recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Karácsonyi linzer

Karácsonyi linzer

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karácsonyi linzer.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 496 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A hozzávalókat robotgép segítségével tésztává gyúrjuk és kis időre hűtőbe tesszük.
  • Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát és az adott formákkal kiszúrjuk. Lehet egy teli-egy lyukas, vagy egy teli-egy teli dióval megrakva. Szóval számoljunk párokat, melyek összeragasztásra kerülnek a lekvárok által (én házi barackdzsemet és meggylekvárt használtam). Amelyik linzerke tetejére vagdalt diófélét (vagy bármit) szórni szeretnénk, kenjük meg tojásfehérjével és úgy rá a felaprított diót.
  • Előmelegített sütőben sütjük 160°C fokon kb. 15-20 percig, színt ne kapjon a linzer, maradjon kellemes sárgás-fehér.
  • Ha kihűltek a linzerek, egy-egy darabot a lekvárral összeragasztunk, porcukorral megszórjuk, és dobozba zárjuk őket, had puhuljanak.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Karácsonyi linzer-hez!

Tápérték

Kalória: 496kcalSzénhidrát: 55gFehérje: 6gZsír: 28gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 104mgNátrium: 241mgKálium: 67mgÉlelmi rost: 1gCukor: 17gVitamin A: 877IUVitamin C: 1mgKalcium: 21mgVas: 2mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A linzer sütemény osztrák eredetű, de az idők során számos országban népszerűvé vált, így Magyarországon is. A linzer általában egy két rétegből álló, lekvárral töltött sütemény, amelynek tetején van egy kis „ablak”, hogy a lekvár látszódjon. Karácsonykor gyakran készítik el ezt a süteményt, mivel a lekváros töltelék és a finom tésztaréteg remekül összepasszol, és az ünnepi formák extra hangulatot kölcsönöznek ennek az egyszerű, de finom süteménynek.

Tálalás:

  • Tálald a linzereket egy szép ünnepi tányéron vagy süteményes tálcán.
  • A sütemények tetejét meghintheted egy kis porcukorral, hogy még elegánsabbak legyenek.
  • Mellé teheted egy csésze forró csokoládéval vagy egy pohár forralt borral, hogy még meghittebbé tedd az ünnepi hangulatot.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: A normál lisztet cseréld le gluténmentes lisztre.
  • Vegán változat: A tojássárgáját és a vajat pótolhatod növényi alapú alternatívákkal, mint pl. növényi margarin és növényi tej.
  • Cukormentes változat: A cukrot cseréld le egy alternatív édesítőszerre, mint az eritrit vagy a stevia.
  • Töltelék: Az alap recept lekvárral készül, de használhatsz nutellát, gesztenyepürét vagy akár mogyoróvajat is.
  • Ízesítés: A citromhéj helyett használhatsz narancshéjat, vaníliaesszenciát vagy akár egy kis fahéjat a tésztában az ízesítéshez.

Egészségügyi előnyök:

A karácsonyi linzer általában egy cukros, vajas sütemény, tehát egészségügyi szempontból nem sorolható az alacsony kalóriatartalmú ételek közé. Azonban néhány változtatással egészségesebbé tehető:

  • A teljes kiőrlésű liszt használata rostban gazdagabbá teszi a süteményt.
  • Cukor helyett természetes édesítőszereket (pl. eritrit, stevia) használva csökkenthető a hozzáadott cukor mennyisége.
  • A citromhéj már önmagában is tartalmaz vitaminokat és antioxidánsokat.

Variációk:

  • Linzer rudak: A tésztát rúd formára alakítva és lekvárral megkenve is elkészíthető.
  • Kókuszos linzer: A tésztába adhatsz kókuszreszeléket egy különleges ízvilágért.
  • Kakaós linzer: A liszt egy részét kakaóporral helyettesítheted, ha csokoládés ízre vágysz.
  • Diós vagy mogyorós linzer: A tésztába darált diót vagy mogyorót is tehetünk az extra textúráért és ízért.

Érdekességek:

  • A linzer sütemény eredetileg Linzből, Ausztriából származik, és a linzer torta kistestvéreként is ismert.
  • A linzer az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény Magyarországon és sok más európai országban is.
  • Míg az eredeti linzer általában kerek formájú és nagyobb méretű, a kisebb, kiszúróval kialakított formái váltak népszerűvé, mivel ezek ideálisak karácsonyi díszítésre és ajándékozásra is.
  • A linzer süteményeket gyakran szív alakú formákban is készítik, különösen Valentin-nap környékén.

Remélem, ezek az információk még érdekesebbé és változatosabbá teszik a karácsonyi linzer elkészítését és élvezetét!

(össznézettség: 369, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating