Karamellás pite Karamellás pite

Karamellás pite

Édes sütemény Sütemény

Karamellás pite – Klasszikus édesség újragondolva

Karamellás pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A karamellás pite egy igazán ínycsiklandó és kedvelt desszert, amely a hagyományos gyümölcsös piték finomságát ötvözi a karamell édes, különleges ízével. Az omlós tészta és az isteni karamellás töltelék együttese minden alkalomra tökéletes választás, legyen szó akár egy családi összejövetelről vagy egy romantikus vacsoráról. Készítsd el ezt a mennyei süteményt, és kápráztasd el vele szeretteidet!

Karamellás pite

Karamellás pite

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karamellás pite.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1149 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A tésztát összegyúrjuk, három részre osztjuk, hideg helyen fél órán át pihentetjük.
  • Kinyújtjuk és rendes tűznél rózsaszínűre sütjük 170°C fokon a 35×25 centis tepsi hátán.
  • 12 dkg kristálycukorból karamellt készítünk, de valamivel sötétebb legyen, mint a dobos cukor.
  • Ha készen van, adunk hozzá 2 dl vizet (a tűzről levéve), addig főzzük, amíg a cukor elolvad. 5 dkg lisztet 1 dl tejjel összekeverünk, ha a cukor elolvad, akkor ráöntjük, és sűrű péppé főzzük.
  • 10 dkg vajat kikeverünk 10 dkg vaníliás porcukorral, és ha a pép kihűl, az egészet összekeverjük.
  • Megtöltjük a lapokat, csak másnap vágjuk fel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Karamellás pite-hez!

Tápérték

Kalória: 1149kcalSzénhidrát: 130gFehérje: 13gZsír: 65gTelített zsír: 40gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 18gKoleszterin: 158mgNátrium: 630mgKálium: 235mgÉlelmi rost: 3gCukor: 51gVitamin A: 3100IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 90mgVas: 4.7mg
Keyword desszert, karamella, pite, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A karamellás pite egy olyan magyaros desszert, amely sok családi összejövetel vagy ünnepi alkalmak kedvence. A tészta lágy és omlós, míg a karamell krém az édességét és zamatos ízét adja a pitének. Bár a recept egyes elemei változhatnak a különböző magyarországi régiókban, az alapötlet – a finom, karamellás töltelék egy omlós tésztában – állandó.

Tálalás:

Ez a pite kiválóan megállja a helyét egyedül, de tejszínhabbal, vaníliafagylalttal vagy akár friss gyümölcsökkel is tálalható. Ha egy kis extra dekorációt szeretnél, megszórhatod a tetejét porcukorral vagy karamell szósszal is.

Alternatív Hozzávalók:

  • Liszt: Ha gluténmentes változatot szeretnél, használj gluténmentes lisztet.
  • Tejföl: Tejszín vagy görög joghurt is használható, ha nincs kéznél tejföl.
  • Cukor: A cukor helyett használhatsz mézet vagy agavé szirupot, de ebben az esetben a karamell íze eltérő lesz.
  • Vaj: Ha laktózmentes vagy vegán változatot szeretnél, használj laktózmentes vagy növényi alapú vajat.
  • Tej: Almond-, kókusz-, vagy zabtej is használható a tej helyett.

A karamellás pite nem csak finom, hanem rugalmas is, így bátran kísérletezz a hozzávalókkal, hogy megtaláld a számodra legízletesebb variációt.

Egészségügyi előnyök:

Bár a karamellás pite alapvetően egy desszert, és nem kifejezetten egészséges étel, néhány változtatással növelheted az egészségügyi előnyeit:

  • Teljes kiőrlésű liszt: A fehér liszt helyett használj teljes kiőrlésű lisztet a rostok és tápanyagok növelésére.
  • Cukorcsökkentés: A cukor mennyiségét csökkentheted és helyettesítheted természetes édesítőszerekkel, mint pl. méz vagy stevia.
  • Több gyümölcs: A krém mellé adhatsz friss vagy aszalt gyümölcsöt, hogy növeld az étel vitamin- és ásványi anyag tartalmát.

Variációk:

  • Csokoládés Karamellás Pite: Adhatsz a krémhez kakaóport, hogy csokoládés ízt kapj.
  • Diós vagy Mogyorós: Szórhatsz diót vagy mogyorót a krémes réteg fölé, mielőtt a második tésztaréteget ráraknád.
  • Almaszósz: Egy réteg házi almaszósz is izgalmas ízkontrasztot adhat a karamellás krém mellé.

Érdekességek:

  • A karamell egy nagyon régóta használt édesítőszer és ízesítő, amely eredetileg az arab világból származik. A karamell készítésének folyamata, a cukor olvasztása és karamellizálása, egy nagyon finom és sokoldalú hozzávalót eredményez.
  • A Magyarországon is népszerű karamellás sütemények sokféle változatban megtalálhatók. Lehetnek egyszerűek vagy komplexek, tepsiben sütöttek vagy akár formába öntve.
  • Ebben a receptben használt tejföl is egy tipikus magyar hozzávaló, amely számos más ételben is megjelenik, például levesekben, mártásokban és tésztákban. A tejföl használata ad egy különleges, pikáns ízjegyet a süteménynek.
(össznézettség: 479, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating