Karfiol leves Karfiol leves

Karfiol leves

Levesek Zöldségleves

Karfiol leves – Ínycsiklandó és tápláló étel a hidegebb napokra

Karfiol leves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A karfiol egy kiváló zöldség, amelyet számos módon lehet elkészíteni. Az egyik legjobb módja annak, hogy élvezze ezt az egészséges és tápláló zöldséget, egy ízletes karfiol leves elkészítése. Ez az étel tökéletes választás a hidegebb napokra, mivel melegen tartja az embert, és finom ízével felmelegíti a testet.

Karfiol leves

Karfiol leves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Karfiol leves.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás leves
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 237 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A sárgarépát, fehérrépát, fokhagymát karikákra vágom. Egy kevés olajon a répát megpárolom (ez azért is fontos, mert a répa színe nagyon szépen fog majd ettől gyöngyözni a leves tetején), hozzáteszem a fehérrépát, a fokhagymát, az apró kockákra vágott burgonyát és a hagymát egészben.
  • Pár perc múlva lehúzom a tűzről, majd hozzákeverem a lisztet és ráöntöm a tejfölt is, jól összekeverem. Ezután felengedem vízzel (amennyi levest szeretnék főzni), majd a tűzre visszatéve ételízesítővel, sóval, egész borssal ízesítem a levest.
  • Ha már a zöldségek félig megfőttek, akkor a rózsáira szedett karfiolt is hozzáteszem a leveshez. Levesbetétként gyors rizst szoktam a levesbe főzni. Ezt azelőtt adom hozzá, mielőtt teljesen készen lenne a leves, kb: 10-15 percig főzöm még a rizzsel együtt.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Karfiol leves-hez!

Tápérték

Kalória: 237kcalSzénhidrát: 32gFehérje: 6gZsír: 10gTelített zsír: 6gKoleszterin: 26mgNátrium: 1551mgKálium: 790mgÉlelmi rost: 5gCukor: 7gVitamin A: 4494IUVitamin C: 76mgKalcium: 116mgVas: 1mg
Keyword karfiol, leves
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A karfiol leves egy régóta ismert és szeretett étel a magyar konyhában, amely különösen télen vagy a hidegebb hónapokban válik népszerűvé. Az egyszerű hozzávalók és az elkészítési mód miatt sokan választják ezt a levest, amikor valami gyors, egészséges és tápláló ételt szeretnének főzni. A nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon ismert, és minden kultúrában találunk valamilyen változatot.

Tálalás:

A karfiol leves tálalásánál érdemes egy kevés tejfölt és friss zöldfűszereket, például petrezselymet vagy snidlinget használni a tetején a vizuális és ízbeli hatás növelése érdekében. Aki szereti, pirított kenyérkockákat vagy fokhagymás krutont is adhat a leveshez.

Alternatív hozzávalók:

  1. Tejszín: Ha még krémesebb állagot szeretnél, használj tejszínt a tejföl helyett.
  2. Curry vagy Paprika: Ha egy kis extra ízt szeretnél, adj hozzá egy kevés curryt vagy édesnemes paprikát.
  3. Zöldborsó vagy kukorica: További zöldségekkel is gazdagíthatod a levest, például zöldborsóval vagy kukoricával.
  4. Csirkehús: Húsosabb változatot is készíthetsz, ha csirkehúst vagy csirke mellfilét adsz hozzá.
  5. Vegetáriánus változat: Az ételízesítő helyett használj zöldség alaplevet.
  6. Gluténmentes: A liszt helyett használj kukoricakeményítőt vagy egyéb gluténmentes sűrítőt.
  7. Vegán változat: A tejföl helyett használj kókusztejet vagy szójatejszínt.

Egészségügyi előnyök:

  1. Karfiol: Gazdag rostokban, vitaminokban (különösképpen C-vitaminban) és ásványi anyagokban. Ráadásul alacsony a kalóriatartalma és sok antioxidánst tartalmaz.
  2. Zöldségek: A sárgarépa, fehérrépa és burgonya is tartalmaznak fontos tápanyagokat, például vitaminokat és ásványi anyagokat.
  3. Tejföl: Bár magas a zsírtartalma, a tejföl is tartalmaz kalciumot és probiotikumokat.
  4. Fokhagyma és Vöröshagyma: Antioxidánsokban és antimikrobiális tulajdonságokban gazdagok.

Variációk:

  1. Krémleves: A levest egy botmixer segítségével pürésítheted, hogy krémesebb állagot kapj.
  2. Húsos karfiol leves változat: Csirke, pulyka vagy akár marhahús hozzáadásával készíthetsz belőle laktatóbb ételt.
  3. Tenger gyümölcsei: Egy tenger gyümölcsei változat is elkészíthető, ha halat vagy rákot adsz a leveshez.
  4. Spicy karfiol leves változat: Egy kis csípős paprika vagy chili hozzáadásával fokozhatod az ízeket.

Érdekességek

  1. Történelmi Háttér: A karfiol eredetileg Ázsiából származik, de ma már szerte a világon termesztik.
  2. Kulinaris használat: A karfiol nem csak leves formájában népszerű. Pizzalap, rizs helyettesítő vagy akár sült karfiol formájában is megjelenik a konyhában.
  3. Évszakok: Bár egész évben kapható, a karfiol fő szezonja az ősz és a kora tavasz.
  4. Alacsony Kalória: A karfiol alacsony kalóriatartalma miatt sok diétában előszeretettel használt hozzávaló.
(össznézettség: 1 686, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating