Kávés diótorta Kávés diótorta

Kávés diótorta

Sütemény Torta

Kávés diótorta – Ízletes és finom édesség

Kávés diótorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A kávés diótorta egy nagyszerű választás, ha valami ínycsiklandó és különleges édességre vágyunk. A dió és a kávé aromája tökéletesen kiegészíti egymást, és egyedi ízélményt nyújt.

Kávés diótorta

Kávés diótorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kávés diótorta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 651 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit összedolgozzuk úgy, hogy a fehérjékből vert habot forgatjuk bele utoljára a többi hozzávalóba, majd az egészet egy előkészített formába töltjük, és közepes fokozaton készre sütjük.
  • Eközben egy lábosban a tejeskávéba keverjük a tojássárgáját, a cukrokat és a lisztet, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
  • Ekkor belekeverjük a cukrot, a diót, a rumot és a vajat is.
  • A tésztát elfelezzük, megtöltjük a krémmel, majd néhány dióval díszítjük, és tálalásig hűtőbe tesszük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kávés diótorta-hoz!

Tápérték

Kalória: 651kcalSzénhidrát: 93gFehérje: 16gZsír: 26gTelített zsír: 5gTöbbszörösen telítetlen zsír: 13gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gTrans Fat: 1gKoleszterin: 213mgNátrium: 333mgKálium: 238mgÉlelmi rost: 2gCukor: 60gVitamin A: 374IUVitamin C: 1mgKalcium: 198mgVas: 2mg
Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kávés diótorta egy igazi örök kedvenc a magyar konyhában, bár annyira univerzális, hogy más kultúrákban is megállja a helyét. Tökéletes választás lehet ünnepek alkalmával, családi összejöveteleken, vagy egyszerűen akkor, ha valami különleges desszerttel szeretnénk meglepni a szeretteinket. A dió és kávé kombinációja nemcsak ízben, hanem tápanyagokban is kiegészíti egymást. A dió Omega-3 zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, míg a kávé a koffein miatt jóleső élénkülést ad.

Tálalás:

  • A tortát szeletelés előtt érdemes egy kicsit hűtőben pihentetni, hogy a krém még jobban összeérjen a tésztával.
  • Tálalásnál kínálhatsz mellé erős eszpresszót vagy éppen egy pohár hideg tejfölt, attól függően, hogy ki milyen ízkombinációt szeret.
  • Díszítheted továbbá friss mentalevéllel vagy akár egy kis karamellszósszal is, ha extra csavart szeretnél adni neki.

Alternatív Hozzávalók:

  1. Gluténmentes: A rétesliszt helyett használj gluténmentes lisztet.
  2. Vegán: A tojás helyett használj tojáspótlót vagy „aquafabát” (csemegekonzerv víz), a vajat pedig cseréld vegán margarinra vagy kókuszolajra.
  3. Cukormentes: A porcukor helyett használj eritritolt vagy más természetes édesítőszert.
  4. Alkoholmentes: A rum helyett használj alkoholmentes rumaromát vagy egyszerűen hagyjuk el.
  5. Kakaós változat: A darált dió egy részét cserélheted kakaóporra, ha szereted a csokoládés ízvilágot.

Egészségügyi előnyök:

  1. Dió: Gazdag Omega-3 zsírsavakban, amelyek jók a szív- és érrendszernek. Antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek az oxidatív stressz ellen.
  2. Tojás: Jó fehérjeforrás és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat.
  3. Kávé: Tartalmaz antioxidánsokat és a koffein jótékonyan befolyásolhatja a koncentrációs képességet.

Fontos: Bár a torta tartalmaz néhány egészséges hozzávalót, magas cukor-, zsír- és kalóriatartalma miatt mértékkel fogyasszuk!

Variációk:

  1. Mogyorós Kávés Torta: A diót cseréld le darált mogyoróra.
  2. Karamellás Kávés Torta: A krémbe adhatsz karamell szirupot vagy karamell darabokat.
  3. Dupla Csokis Kávés Torta: A tésztához és a krémhez is adhatsz olvasztott étcsokoládét.
  4. Narancsos Kávés Torta: A rum helyett használj narancslikőrt vagy narancslevet és narancshejet.

Érdekességek:

  1. Kávé a konyhában: A kávét gyakran használják a desszertekben, nem csak italként. Segít kiemelni és mélyíteni más ízeket, például a csokoládét és a diót.
  2. Régi receptek: A dió és a kávé kombinációja nem új keletű; sok kultúrában és évszázadok óta használják ezt az ízkombinációt.
  3. Névadás: Noha a torta „Magyar” jelzőt kapott a receptben, hasonló receptek más néven is léteznek más kultúrákban. Az alapötlet – a dió és a kávé kombinációja – valójában egy univerzális ízélmény.
(össznézettség: 369, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése