Képviselőfánk

Képviselőfánk

Krémes Sütemény

Képviselőfánk – Az igazi magyar különlegesség

Képviselőfánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A Képviselőfánk egy igazi magyar különlegesség, amely hosszú évek óta elengedhetetlen része a hazai gasztronómiának. A sós vagy édes tésztába csomagolt, töltött fánk megjelenése, íze és illata mindig elcsábítja a látogatókat, így egy igazi hazai édességgé vált.

Képviselőfánk

Képviselőfánk

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Képviselőfánk.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 786 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához :

a krémez:

  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 8 dl víz
  • 8 evőkanál cukor
  • 6 db tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tejszín

Elkészítés
 

  • A vizet a zsírral, sóval, cukorral üstben nyílt lángon felforraljuk majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet.Ezt addig keverjük, amíg össze nem áll és el nem válik ez a massza az edény falától.
  • A felfőzött masszához gépi habverővel egyesével hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük. A képvislőfánk tésztának krémszerűnek kell lennie. Ha kemény a tészta akkor tegyünk még bele 1 tojást.
  • Nyomózsákból sütőpapírra halmozunk 6-7 cm-es halmokat. A tésztát sütés előtt egy fél órát pihentessük. Forró, 220°C fokos sütőben megsütjük. Közben nem szabad a sütő ajtaját nyitogatni mert akkor összeesik a tészta.
  • Krém készítése: A vaníliás pudingport kevés vízzel kikeverni. 8 dl vizet 8 evőkanál cukorral felforralni és hozzáadni a kikevert pudingporhoz. Tűzön jól besűríteni, hogy ne legyen folyékony.
  • 6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral keményre verni és hozzáadni habverővel a forró pudinghoz.
  • A tészták tetejét levágni és olvasztott cukorba mártani ( karámelízált cukorba ) és mogyorószórással megszórni.
  • A sárga krémet melegen kell beletölteni a tészta aljába. Ha kihűlt akkor tejszínhabot nyomunk rá és ráhelyezzük a tetejét.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Képviselőfánk-hoz!

Tápérték

Kalória: 786kcalSzénhidrát: 77gFehérje: 19gZsír: 44gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 19gKoleszterin: 281mgNátrium: 507mgKálium: 220mgÉlelmi rost: 1gCukor: 38gVitamin A: 600IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 60mgVas: 2.7mg
Keyword desszert, fánk
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A képviselőfánk eredetileg a francia pâtisserie világából származik, de a magyar konyhában is hamar népszerűvé vált. A nevét onnan kapta, hogy rendkívül finom és elegáns desszert, amit akár fontos vendégeknek, például képviselőknek is kínálhattak. Az idők folyamán több változata is elterjedt, de a tésztája és a vanília ízű kréme maradt a legkarakterisztikusabb eleme.

Tálalás:

  • Porcukor: A tetejét megszórhatjuk porcukorral a klasszikus megjelenés érdekében.
  • Csokoládéöntet: Egy kis olvasztott csokoládéval vagy csokoládé öntettel is meglocsolhatjuk.
  • Gyümölcs: Friss bogyós gyümölcsökkel vagy gyümölcsszeletekkel is díszíthetjük.

Alternatív hozzávalók:

  • Tésztához: Ha könnyebb tésztát szeretnél, használhatsz margarint vagy növényi olajat a zsír helyett.
  • Krémhez: Ha nem szereted a vanília ízét, a pudingport cserélheted csokoládés vagy más ízű pudingporra.
  • Tojásfehérje helyett: Ha nem szeretnél tojásfehérjét használni, akkor helyette használhatsz növényi alapú habverőt.
  • Cukormentes változat: A cukrot cserélhetjük eritritre vagy steviára, ha valaki cukormentes változatot szeretne.

Egészségügyi előnyök:

A klasszikus képviselőfánk nem feltétlenül tartozik az egészséges ételek körébe, hiszen magas a zsír-, cukor-, és kalóriatartalma. Ugyanakkor néhány egészségügyi előnyt és alternatívát is érdemes megemlíteni:

  • Tojás: Tartalmaz E-vitamint, fehérjét és omega-3 zsírsavakat, amelyek jók az agy, a szív és a látás számára.
  • Növényi alapú változat: Ha növényi olajat és növényi alapú tejszínt használsz, a desszert könnyebben emészthető és alacsonyabb a telített zsírsavtartalma.

Variációk:

  • Csokoládés változat: A vaníliás puding helyett használhatsz csokoládé pudingot, és még egy kis kakaóport is adhatsz a tésztához.
  • Gyümölcsös változat: A krémhez adhatsz apróra vágott friss gyümölcsöket vagy gyümölcsdarabokat tartalmazó dzsemet.
  • Diós vagy mogyorós változat: A krémbe keverhetsz darált diót vagy mogyorót, így egy kis rostot és egészséges zsírokat is adhatsz az ételhez.

Érdekességek:

  • Név: Bár a neve talán azt sugallja, hogy politikusok vagy képviselők kedvelt étele lehet, a desszert népszerűsége sokkal szélesebb körben terjedt el.
  • Nemzetközi rokonok: A képviselőfánk francia eredetű étel, így rokonságot mutat az éclair és a profiterole desszertekkel is.
  • Alkalmak: Nem csak ünnepeken, de családi összejöveteleken és baráti találkozókon is gyakran kerül az asztalra, és nem egy házassági ajánlat is kísérte már e finomság megkóstolását.
(össznézettség: 707, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating