Kínai csípős-savanyú leves Kínai csípős-savanyú leves

Kínai csípős-savanyú leves

Húsleves Levesek

Kínai csípős-savanyú leves – A kínai konyha klasszikusa

Kínai csípős-savanyú leves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A Kínai csípős-savanyú leves egy nagyon népszerű étel Kínában és az egész világon. A levesnek sok variációja van, attól függően, hogy milyen zöldségeket, húsokat és fűszereket használnak. A leves különlegessége az, hogy savanyú és csípős ízeket kombinál, és tele van friss zöldségekkel és húsokkal. A levest általában az étkezés elején szolgálják fel, de kiváló előételként is szolgálhat. A leves könnyen elkészíthető otthon, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetőek.

Kínai csípős-savanyú leves

Kínai csípős-savanyú leves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kínai csípős-savanyú leves.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás leves
Konyha Kínai
Mennyiség 4 főre
Kalória 251 kcal

Hozzávalók
  

  • 30 dkg csirkemell
  • 1 liter csirkehús leves
  • 1/2 db kaliforniai paprika piros
  • 5 dkg gomba szárított
  • 2 db sárgarépa közepes méretű
  • 10 dkg üvegtészta
  • 2 db újhagyma
  • 2 db chili pici, apróra vágva
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál almaecet

Elkészítés
 

  • A húst vékony csíkokra vágjuk a rostokra merőleges irányban.
  • Felforraljuk az alaplevet vagy 2 leveskockából és 1 l vízből alaplevet készítünk. Beledobjuk a húst és kb. 10 percig főzzük.
  • Ezalatt a paprikát és a sárgarépát vékonyan felcsíkozzuk és a szárított gombával együtt a leveshez adjuk. Úgy 5 perc után a zöldségek még roppanósok lesznek, a hús pedig már megpuhult, ekkor hozzáadhatjuk az üvegtésztát és lezárhatjuk a tűzhelyet.
  • Most beletesszük a csíkokra vágott újhagymát és a felsorolt ízesítőszereket. Kanalanként kóstolgassuk, hogy a számunkra megfelelő íz legyen a végeredmény.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kínai csípős-savanyú leves-hez!

Tápérték

Kalória: 251kcalSzénhidrát: 21gFehérje: 21gZsír: 9gTelített zsír: 3gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 4gTrans Fat: 1gKoleszterin: 48mgNátrium: 1758mgKálium: 789mgÉlelmi rost: 2gCukor: 4gVitamin A: 5863IUVitamin C: 73mgKalcium: 45mgVas: 2mg
Keyword leves
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A csípős-savanyú leves (Hot and Sour Soup) egy népszerű kínai étel, amely leggyakrabban a Sichuan tartományból származik. A leves különlegessége az ízek kombinációja; az almaecet adja a savanyúságot, míg a chili a csípősséget. Egy hagyományos kínai étterem menüjén gyakran megtalálható, és nagyszerű előételnek számít. Az utóbbi években nyugati konyhákban is egyre népszerűbbé vált, és sokan otthon is elkészítik.

Tálalás:

A levest általában forrón tálalják, frissen aprított újhagymával és esetleg egy kis extra chilivel a tetején, a még intenzívebb ízért. Mivel ez egy könnyű, de ízletes leves, gyakran szolgálják fel rizs vagy párolt zöldségek kíséretében. Néhányan tojásos pirítóssal vagy paozuval (kínai gőzgombóc) is tálalják.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem találja az összes hozzávalót, vagy egyéb igényei vannak, itt van néhány alternatív opció:

  • Hús: Ha nem szeretne csirkét használni, a sertéshús is jól működik, vagy akár tofuval is készíthető a vegetáriánus változat.
  • Leves: Ha nincs kéznél csirkehúsleves, zöldség alaplé vagy víz és csirkeleves kocka is használható.
  • Gomba: Shiitake, csiperke vagy portobello gomba is használható, frissen vagy szárítva.
  • Ecet: Ha nincs almaecet, rizsecet vagy fehérborecet is használható.
  • Tészta: Ha nincs üvegtészta, rizstészta vagy akár kínai ramen tészta is jó választás lehet.

Egészségügyi előnyök:

  • Alacsony kalóriatartalom: A csípős-savanyú leves általában alacsony kalóriatartalmú, így diétás vagy fogyókúrás étrendbe is könnyen beilleszthető.
  • Rost: A benne lévő zöldségek, különösen a gomba és a sárgarépa, jó forrásai a rostnak, amely segíti az emésztést.
  • Antioxidánsok: A chili és a paprika tartalmaznak antioxidánsokat, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.
  • Fehérje: A csirkehús jó fehérjeforrás, ami hozzájárul az izomépítéshez és az egészséges bőrhöz.

Variációk:

  • Vegetáriánus/Vegán: A csirke helyett használhatunk tofut, és az állati eredetű alaplét cseréljük zöldség alaplére.
  • Tengeri ételek: Cserélje le a csirkét garnélára vagy más tengeri állatra.
  • Extra ízek: Próbálja ki koriander, lime vagy akár ananász hozzáadásával, hogy új ízdimenziókat fedezzen fel.

Érdekességek:

  • A csípős-savanyú leves sokszor tartalmaz tojást is, amit finom szálakként adnak a leveshez, hogy sűrűbb, selymesebb állagot kapjon.
  • Kínában a csípős-savanyú leves gyakran az ünnepi menük része is, például a kínai újév alkalmából.
  • Az eredeti kínai változatban gyakran használnak bambuszrügyet és fafülgombát is, amelyeknek különleges íze és állaga van.
(össznézettség: 903, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése