Kókuszcsók Kókuszcsók

Kókuszcsók

Aprósütemény Sütemény

Kókuszcsók: Az egyszerű édesség, amit mindenki imád

Kókuszcsók recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 16 perc.

Kókusz, vanília, és egy kis porcukor—ezek az egyszerű hozzávalók együtt egy mennyei desszertet alkotnak, amit gyorsan és könnyedén el lehet készíteni. A kókuszcsók nem csak Magyarországon, de szerte a világban is népszerű. Bár hozzávalói egyszerűek, a lehetőségek szinte végtelenek, ha egy kis kreativitással megváltoztatjuk az alapreceptet.

Kókuszcsók

Kókuszcsók

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kókuszcsók.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 6 perc
Teljes idő 16 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 226 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra.
  • Egy robotgép segítségével kezdjük el felverni a tojásfehérjéket. Amikor félkemény állagúvá válik, fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot.
  • Miután a cukor teljesen feloldódott a tojásfehérjében, adjuk hozzá a kókuszreszeléket és keverjük össze óvatosan.
  • Egy kanál segítségével vegyünk a masszából és helyezzünk kis halmokat egy zsírpapírral bélelt tepsire.
  • Süssük a kókuszcsókokat az előmelegített sütőben 5-6 percig, vagy amíg aranybarnára nem sülnek. Figyeljünk oda, hogy ne égjenek oda.
  • Hagyjuk a csókokat a tepsin hűlni néhány percig, mielőtt eltávolítanánk őket.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kókuszcsók-hoz!

Tápérték

Kalória: 226kcalSzénhidrát: 19gFehérje: 2gZsír: 16gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 2gNátrium: 50mgKálium: 123mgÉlelmi rost: 3gCukor: 18gVitamin A: 150IUVitamin C: 0.3mgKalcium: 10mgVas: 0.9mg
Keyword kókusz, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kókuszcsók eredete nem egyértelmű, de számos kultúrában találkozhatunk hasonló édességekkel. Kókusz, cukor és tojásfehérje kombinációját például az ázsiai konyhákban is gyakran alkalmazzák. Magyarországon is népszerű ez az egyszerű, mégis ízletes sütemény, amely gyorsan és könnyedén elkészíthető.

Tálalás:

A kókuszcsókot akár önállóan is tálalhatjuk, de jól mutat egy szép édességtálon, különböző gyümölcsök, mint például eper vagy kiwi társaságában. Egy pohár hideg tej vagy egy csésze forró kávé is tökéletesen kiegészíti. Ha valami extra dekorációt szeretne, akkor egy kis olvasztott csokoládéval is meglocsolhatja a csókok tetejét.

Alternatív Hozzávalók:

  • Méz vagy agavé szirup: Ha szeretné csökkenteni a cukor mennyiségét, használhat mézet vagy agavé szirupot, de ilyenkor a sütemény állaga megváltozhat.
  • Dió vagy mogyoró: A kókuszreszelék egy részét kicserélheti darált dióra vagy mogyoróra, hogy kicsit változatosabb ízt kapjon.
  • Csokoládé: Csokoládé darabokat is adhat a masszához, vagy az elkészült csókok alját mártsa bele olvasztott csokoládéba.
  • Citromhéj: A vaníliás cukor mellé reszelt citromhéjat is adhat, hogy friss, citrusos ízt adjon a csókoknak.
  • Szárított gyümölcsök: Apróra vágott szárított gyümölcsök, mint például mazsola vagy áfonya, is belekeverhetők a masszába.

Egészségügyi előnyök:

  • Kókusz: A kókusz jótékony hatással van az emésztésre és magas az antioxidáns tartalma. Azonban magas a zsírtartalma, ezért mértékkel fogyasszuk.
  • Tojásfehérje: Az egyik legtisztább fehérjeforrás, szinte nincs benne zsír vagy szénhidrát.
  • Cukormentes Variáció: Ha mézet vagy agavé szirupot használunk, kevesebb finomított cukrot viszünk be, bár a kalóriatartalom nem feltétlenül lesz alacsonyabb.

Figyelem: Mivel a kókuszcsók cukorból és zsírból áll, magas a kalóriatartalma, ezért fogyasztása mértékkel ajánlott.

Variációk:

  • Vegán Kókuszcsók: Használhatunk aquafabát (a csicseriborsó-konzerv levét) tojásfehérje helyett.
  • Csokoládés Kókuszcsók: Az elkészült csókok alját mártsuk olvasztott étcsokoládéba.
  • Gyümölcsös Kókuszcsók: A masszához adjunk hozzá apróra vágott szárított gyümölcsöket vagy citruszok héját.

Érdekességek:

  • Kókusz: A kókuszfa gyakorlatilag egy „életfa”, mivel szinte minden része felhasználható: a fa, a levél, a gyümölcs húsa és a víz is.
  • Tojásfehérje: Régebben a tojásfehérjét olyan dolgokra is használták, mint sebtisztítás vagy papír ragasztása.
  • Vanília: A vanília rúd, amit az ételek ízesítésére használnak, egy orchidea virágzatának a szárából készül, és sokféle fajtája létezik.
  • Történelmi Kontextus: Bár a kókusz nem őshonos Magyarországon, a kókuszcsók mégis elterjedt a magyar konyhában, talán a 20. században, amikor a világ egyre globalizáltabbá vált.
(össznézettség: 580, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése