Kókuszos kifli Kókuszos kifli

Kókuszos kifli

Édes sütemény Sütemény

Kókuszos kifli: Egy egzotikus twist a hagyományos magyar desszertben

Kókuszos kifli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A kókuszos kifli egy ínycsiklandó magyar desszert, mely a hagyományos élesztős kiflit ötvözi az egzotikus kókusz ízeivel és textúrájával. Ez a recept nem csak hogy finom és látványos, de sokféleképpen variálható is, így bárki könnyen a saját ízléséhez igazíthatja. Tökéletes választás lehet ebédre vagy vacsorára, de akár vendégvárónak vagy ünnepi alkalmakra is kiváló. Tarts velünk, és fedezzük fel együtt, hogyan készíthetjük el ezt a finomságot, valamint nézzük meg az egészségügyi előnyöket és a különböző variációkat, hogy még izgalmasabbá tegyük az étkezési élményt!

Kókuszos kifli

Kókuszos kifli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kókuszos kifli.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 294 kcal

Hozzávalók
  

a kenéshez:

a töltelékhez:

  • 2 db tojásfehérje
  • 5 dkg cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés
 

  • Az édes langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  • Közben habosra keverjük a vajat a tojássárgákkal, hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt és a sót. Összegyúrjuk, és letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  • A két tojásfehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot is, és addig verjük, amíg fényes nem lesz, ekkor óvatosan beleforgatjuk a kókuszt is.
  • A tésztát kettévágjuk, és lisztezett deszkán először az egyik felét kerekre nyújtjuk. 5 cikkre vágjuk, szélesebbik felükre egy kevés tölteléket halmozunk, föltekerjük és kifliformára hajlítjuk.
  • Tetejüket megkenjük a tojással, és egy egy csíkot húzunk rá a töltelékből.
  • Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kókuszos kifli-hez!

Tápérték

Kalória: 294kcalSzénhidrát: 35gFehérje: 7gZsír: 14gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gKoleszterin: 52mgNátrium: 175mgKálium: 168mgÉlelmi rost: 3gCukor: 9gVitamin A: 600IUVitamin C: 0.2mgKalcium: 30mgVas: 2.3mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kókuszos kifli egy népszerű magyar sütemény, de az összetevők és a forma lehetőséget adnak rá, hogy az ember kreatív legyen. A kókusz és az élesztős tészta kombinációja a magyar konyha és a trópusi ízek találkozását idézi. Bár a kifli alapvetően egy európai, főleg közép-európai eredetű sütemény, a kókusz hozzáadásával egy kis egzotikus csavart kap.

Tálalás:

A kókuszos kifliket szépen elrendezheted egy díszes tálra vagy tálcára. A tálaláshoz használhatsz esetleg egy kis porcukrot a tetejükre szórt dekorációként, vagy egy szelet narancsot és néhány mentalevelet az extra színezékért. Kiváló választás lehet egy csésze fekete kávé vagy egy pohár tej kíséretében.

Alternatív Hozzávalók:

  1. Édesítőszerek: Ha kevesebb cukrot szeretnél használni, próbálkozz mézzel vagy steviával.
  2. Tejalternatívák: Laktózérzékenység vagy vegán étrend esetén használhatsz növényi tejet, mint például mandulatejet vagy zabtejet.
  3. Zsiradék: Ha nem szeretnél margarint használni, cseréld le vajra vagy kókuszolajra az extra kókuszos ízért.
  4. Tojásmentes: Tojásallergia vagy vegán étrend esetén használhatsz tojáspótlót vagy „flax egg”-et (őrölt lenmag és víz keveréke).
  5. Ízesítés: Vanília kivonatot vagy citromhéjat is adhatsz a tésztához vagy a töltelékhez extra ízért.
  6. Gluténmentes: Gluténérzékenység esetén használj gluténmentes lisztet.

Egészségügyi előnyök:

Mielőtt elmerülnénk az egészségügyi előnyökben, fontos megjegyezni, hogy a kókuszos kifli alapvetően egy desszert, és mint ilyen, nem feltétlenül tekinthető „egészséges” választásnak. Azonban néhány pozitív aspektust ki lehet emelni:

  1. Kókusz: Kókuszban sok rost, vitaminok és ásványi anyagok találhatók. A kókusz zsírtartalma főként közepes szénláncú zsírsavakból áll, amelyek könnyebben emészthetők.
  2. Tej: Kalcium és protein forrása.
  3. Tojás: Kitűnő fehérje forrás, és tartalmaz sokféle vitamint és ásványi anyagot.
  4. Csökkentett cukor: Ha alternatív édesítőszereket használsz, csökkentheted a cukorbevitelt.

Variációk:

  1. Csokoládés Kókuszos Kifli: Adhatsz a töltelékhez egy kevés kakaóport.
  2. Gyümölcsös Kókuszos Kifli: A töltelékbe keverhetsz apróra vágott aszalt gyümölcsöket, például mangót vagy ananászt.
  3. Mogyoróvajas Kókuszos Kifli: A kókuszos töltelékhez adhatsz egy kis mogyoróvajat.
  4. Fűszeres Kókuszos Kifli: Adhatsz a tésztához egy csipetnyi fahéjat vagy kardamomot.

Érdekességek:

  1. Kókusz és Európa: Bár a kókusz trópusi gyümölcs, mégis népszerű Európában, köszönhetően a kereskedelmi útvonalaknak. A kókuszos kifli e két kultúra találkozását szimbolizálja.
  2. Forma: A kifli alakja sok európai kultúrában megtalálható, és különböző jelentéssel bír. Magyarországon például a kifli sokféleképpen variálható, és nem csak édes, hanem sós változatban is elterjedt.
  3. Elnevezés: A „kifli” szó eredetileg a német „kipfel” szóból származik, ami „kúp” vagy „hegy” formájú dolgokra utal.
  4. Népi hiedelem: Néhány helyen úgy tartják, hogy a kifli alakja védelmet nyújt a rossz szellemek ellen, mivel a forma egyfajta „örökkévalóságot” vagy „védelmet” szimbolizál.
(össznézettség: 759, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating