Kolbászos bab Kolbászos bab

Kolbászos bab

Egytálételek Húsos

Kolbászos bab: Egy tartalmas magyar klasszikus

Kolbászos bab recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

Amikor a hűvös idő beköszönt, vagy egyszerűen csak egy tartalmas, szívmelegítő ételre vágyunk, a kolbászos bab tökéletes választás. Ez a magyar konyha egyik alapja, és nincs is jobb annál, mint egy tányér forró, fűszeres és ízletes kolbászos bab egy hosszú nap után. A recept egyszerű, az alapanyagok könnyen beszerezhetők, és a végeredmény minden bizonnyal megnyeri a család minden tagjának a tetszését. Tökéletes ebéd vagy vacsora lehet, és a maradék másnapra is ugyanolyan finom.

Kolbászos bab

Kolbászos bab

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kolbászos bab.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 35 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 531 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A babot előző este beáztatom.
  • A hagymát félbevágom és felszeletelem, majd kevés olajon megfonnyasztom. Rádobom a felszeletelt kolbászt, fűszerezem és kicsit megsütöm. A sóval csínján bánjunk az ételízesítő és a leves miatt.
  • Ekkor mehet rá a bab és a paradicsom. Felöntöm a húslevessel.
  • Amikor a bab már majdnem megfőtt, hozzáadom a kukoricát és a felkarikázott virslit. Fedő alatt készre főzöm.
  • Nokedlivel tálalom.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kolbászos bab-hoz!

Tápérték

Kalória: 531kcalSzénhidrát: 47gFehérje: 25gZsír: 28gTelített zsír: 9gTrans Fat: 1gKoleszterin: 74mgNátrium: 2183mgKálium: 918mgÉlelmi rost: 12gCukor: 8gVitamin A: 981IUVitamin C: 12mgKalcium: 117mgVas: 5mg
Keyword egytálétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A kolbászos bab nem csak Magyarországon, hanem a közép-európai régióban is hosszú múltra tekint vissza. Sokan tartják úgy, hogy a recept azokra az időkre nyúlik vissza, amikor az embereknek olyan ételeket kellett főzniük, amelyek tartósak, táplálók és gazdaságosak voltak. A bab, a kolbász és a virsli hozzávalók, amelyek hosszú ideig elállnak, és energiát adnak a munkás napokon. Az idők folyamán a kolbászos bab változatok széles skáláját hozta létre, az egyszerű vidéki verzióktól a komplexebb városi variációkig.

Tálalás:

Tálaláskor az ételt megszórhatjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel, hogy egy kis színt és ízt adjunk hozzá. Egy-egy szelet friss, ropogós kenyeret vagy pirítóst is kínálhatunk mellé, de baguett vagy fokhagymás kenyér is remekül passzol hozzá. Aki szereti a csípős ételeket, az mellé tehet egy kis erős paprikakrémet vagy csípős szószt is.

Alternatív hozzávalók:

  • Hús: Ha valaki nem szereti a kolbászt vagy virslit, azok helyett használhat szalonnát vagy füstölt sonkát is.
  • Zöldségek: Paprika, cékla vagy sárgarépa is kerülhet bele a babbal együtt főzve, extra ízekért és tápanyagokért.
  • Fűszerek: Ha valaki szeretné még izgalmasabbá tenni az ételt, használhat kakukkfüvet, rozmaringot vagy füstölt paprikát is.
  • Vegán/Vegetáriánus verzió: A húst és húslevest is ki lehet cserélni növényi alapú alternatívákra, és így is remek étel készülhet.

Egészségügyi előnyök:

  • Magas rosttartalom: A bab egy remek rostforrás, ami segíthet az emésztésben és a jóllakottság érzésének fenntartásában.
  • Proteinben gazdag: A kolbász és a virsli hozzáadnak egy jó adag fehérjét az ételhez, ami fontos az izmok építéséhez és fenntartásához.
  • Vitaminok és ásványi anyagok: A hozzáadott zöldségek (például kukorica, hagyma) és fűszerek (mint a fokhagyma és a majoranna) különböző vitaminokat és ásványi anyagokat is hozzáadnak az ételhez.

Variációk:

  • Többféle bab: Használj más fajta babot, mint például fekete babot vagy cannellini babot, a változatosság kedvéért.
  • Krumplival: Néhány ember szeret burgonyát is hozzáadni a kolbászos babhoz, hogy még tartalmasabb legyen.
  • Csípős verzió: A kolbászos babhoz hozzáadhatunk csípős paprikát vagy chilit, ha szeretjük az erős ételeket.
  • Tejszínes változat: Egy kis tejszín vagy tejföl hozzáadásával a bab krémesebb, lágyabb állagú lesz.

Érdekességek:

  • A kolbászos bab nem csak Magyarországon, de más közép- és kelet-európai országokban, például Romániában és Szerbiában is népszerű.
  • A bab a világ egyik legrégebbi megművelt növénye, és különböző változatai szinte az egész világon megtalálhatók.
  • A kolbászos bab rendkívül sokoldalú étel, és minden családban lehet egy saját, egyedi „csavarral” ellátott változata, amit generációkon keresztül adnak át.
(össznézettség: 553, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése