Korhelyleves Korhelyleves

Korhelyleves

Húsételek

Korhelyleves: A Másnaposság Ellenszere

Korhelyleves rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A korhelyleves nem csupán egy kitűnő magyar étel, de egy igazi „életmentő” is ünnepek és hosszú éjszakák után. A savanyú káposzta és a fűszeres kolbász együttes ereje nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem az emésztést és az általános közérzetet is javítja. Kiváló választás ebédre vagy vacsorára, és a receptje annyira egyszerű, hogy akár kezdő háziasszonyok és háziurak is bátran elkészíthetik. Íme, hogyan varázsolhatunk ízletes és tápláló korhelylevest a konyhában!

Korhelyleves

Korhelyleves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Korhelyleves.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 45 perc
Fogás leves
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 336 kcal

Hozzávalók
  

a tálaláshoz:

Elkészítés
 

  • Egy nagy lábosban melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a lisztet és kevergessük állandóan, amíg enyhén megpirul. Adjunk hozzá fűszerpaprikát és gyorsan keverjük el, hogy ne égjen meg.
  • Dobjuk rá a kifacsart savanyú káposztát, és öntsük fel két liter vízzel.
  • Szórjuk bele a karikára vágott kolbászt a levesbe.
  • Főzzük a levest, míg a kolbász és a káposzta is megpuhul, ez körülbelül 30-40 perc.
  • Adhatunk hozzá ízlés szerint fekete borsot. Ha a leves kész, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a tejfölt. Ha szükséges, ízesíthetjük még ecettel is.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Korhelyleves-hez!

Tápérték

Kalória: 336kcalSzénhidrát: 11gFehérje: 13gZsír: 27gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 1gKoleszterin: 54mgNátrium: 501mgKálium: 451mgÉlelmi rost: 4gCukor: 4gVitamin A: 562IUVitamin C: 46mgKalcium: 70mgVas: 2mg
Keyword leves
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A korhelyleves története mélyen gyökerezik a magyar kultúrában és gasztronómiában. Gyakran hozzák kapcsolatba ünnepekkel, különösen az újévvel, mint a „másnaposság ellenszere”. A leves savanyú káposztája és fűszeres kolbásza nemcsak az ételek, de az ünnepek hangulatát is magában hordozza. Az eredetileg talán szegényebbek ételként fogyasztott korhelyleves mára az ország szerte elterjedt és nagyra értékelt étellé vált.

Tálalás:

A leves tálalása rendkívül egyszerű. Öntsük a kész levest mély tányérokba, és tegyünk a tetejére egy kanál tejfölt. Az igazán autentikus élményért szórjunk néhány őrölt fekete borsot vagy paprikát a tetejére. A tejföl opcionális, de igazán krémessé és gazdaggá teszi a levest. Tálalhatjuk friss kenyérrel vagy pogácsával is.

Alternatív hozzávalók:

  • Vegán verzió: A kolbászt helyettesíthetjük vegán kolbásszal és a tejfölt növényi alapú tejföllel.
  • Alacsony zsírtartalmú: A főzőkolbászt cserélhetjük soványabb hússal, például csirkemell vagy pulyka darabokkal, és az olajat is csökkenthetjük.
  • Gluténmentes: A lisztes rántást helyettesíthetjük kukoricakeményítővel vagy más gluténmentes alternatívával.
  • Extra zöldségek: A levesbe adhatunk krumplit vagy répát is, ami még táplálóbbá teszi.
  • Fűszerezés: Ha valaki szereti a csípőset, egy kis csili vagy erős paprika is mehet bele.

Egészségügyi előnyök:

  • Gazdag Vitaminokban és Ásványi Anyagokban: A savanyú káposzta egy természetes probiotikum, gazdag C-vitaminban és káliumban. Ezek segítenek az immunrendszer erősítésében és az emésztés javításában.
  • Jó Emésztésre: A káposzta rosttartalma segíthet az emésztési folyamatokban és a bélflóra egyensúlyának megőrzésében.
  • Alacsony Kalóriatartalom: A leves alapanyagai összességében alacsony kalóriatartalmúak, így diétázók is bátran fogyaszthatják (a kolbász és a tejföl mennyiségét azonban érdemes mértékkel kezelni).

Variációk:

  • Halas Verzió: A kolbászt kicserélhetjük füstölt halra, például pisztráng vagy makréla használatával.
  • Krumplis Korhelyleves: Azok számára, akik szeretik a többféle textúrát, kockákra vágott krumplit is adhatunk a leveshez.
  • Tejszínes verzió: Ha egy gazdagabb, krémesebb ízt szeretnénk, adhatunk a leveshez egy kis tejszínt a tejföl helyett vagy mellett.

Érdekességek:

  • A Név Eredete: Sokan találgatnak a korhelyleves név eredetén, de egyes teóriák szerint a „korhely” kifejezés a túlzott alkoholfogyasztásra hajlamos személyeket jelentette, és a leves eredetileg az ő „gyógyításukra” szolgált.
  • Univerzális Másnaposság Ellenszer: Nem csak Magyarországon, de más kultúrákban is léteznek hasonló „másnaposság elleni” levesek, mint például a koreai kimchi leves vagy a mexikói menudo.
  • Hagyomány és Modernitás: Míg a korhelyleves hagyományos receptje generációkon át szinte változatlan maradt, manapság egyre több modern változat is megjelenik, például vegán vagy gluténmentes verzióban.
(össznézettség: 401, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése