Ludaskása Ludaskása

Ludaskása

Egytálételek Húsos

A Ludaskása mestermű: Hagyomány és íz harmóniája

Ludaskása recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

Egy csipetnyi múlt, egy maréknyi hagyomány és egy evőkanál családi összetartozás – ez mind megtalálható a ludaskása minden egyes kanalában. A magyar konyha egyik meghatározó étele nem csak az ízlelőbimbóknak nyújt különleges élményt, hanem azoknak is, akik szeretnek belemerülni egy-egy étel történetébe, és megismerni azokat az évszázados hagyományokat, melyek e fogás mögött állnak. Lépjünk egy lépést hátra az időben, és ismerjük meg együtt a ludaskása lenyűgöző világát!

Ludaskása

Ludaskása

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Ludaskása.
4 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 3 hours 20 perc
Teljes idő 3 hours 40 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 756 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A libaaprólékot lábosba teszem, mellérakok egy sárga-és fehérrépát, egy darabka zellert, felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi, és puhára főzöm.
  • Ha kész, a léből kiszedem a húst, a szárnyakat és a nyakat kicsontozom, a színhúst kisebb darabokra vágom, a szívet, zúzát is feldarabolom. (A főtt zöldséget a kutyáknak adom)
  • A libazsírt felforrósítom, rádobom a felkockázott hagymát és üvegesre sütöm. A maradék két sárgarépát és egy fehérrépát kisebb kockákra vágom és a hagymára dobom. Felöntöm egy kevés főzőlével és a zöldségeket puhára főzöm.
  • Ha már majdnem kész, hozzáadom a lefejtett libahúst, zúzát, szívet, a felkockázott libamájat és zöldborsót és ezeket is puhulásig főzöm, sóval borssal ízesítem.
  • Másik edényben olajat hevítek, rádobom a megmosott, megtisztított rizst, felöntöm dupla mennyiségű vízzel (ennek egy része lehet a liba főzőleve is, csak vigyázni kell, ne legyen túl zsíros) és puhára főzöm.
  • A végén hozzákeverem a libahúsos zöldséges ragut és a felaprított petrezselymet és pár perc alatt összemelegítem.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Ludaskása-hoz!

Tápérték

Kalória: 756kcalSzénhidrát: 34gFehérje: 30gZsír: 54gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gKoleszterin: 132mgNátrium: 540mgKálium: 449mgÉlelmi rost: 5gCukor: 6gVitamin A: 15400IUVitamin C: 27.2mgKalcium: 50mgVas: 9.7mg
Keyword egytálétel, liba
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A ludaskása nem csak egy egyszerű étel, hanem egy történelmi kaland a magyar gasztronómiai örökségben. Sokan úgy vélik, hogy a recept eredete a középkori Magyarországig nyúlik vissza, amikor is a gazdag földesurak és nemesek libatenyésztéssel foglalkoztak. A liba értékes húsa mellett az aprólékokat is felhasználták, így nem pazaroltak semmit. Ezekből a hagyományos összetevőkből született meg a ludaskása, melyet generációk óta átörökítve szolgálnak fel családi ünnepeken és hagyományos eseményeken.

Tálalás:

A ludaskása tálalása ugyanolyan fontos, mint az elkészítése. Hogy megőrizzük az étel hagyományát, egy mély tálba töltsük az elkészült ludaskását, és a tetejére szórjunk frissen aprított petrezselymet. A tálaláshoz kínáljunk hozzá házi készítésű savanyúságot, mint például kovászos uborka vagy csalamádé. A tálalás során az ételt megkoronázhatjuk egy kis extra libazsírral is, ami mélyíti az ízeket és gazdagítja az állagot.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás Répa Lé: A frissítő almás-répa lé nem csak egészséges, de az édes és földes ízvilága jól harmonizál a ludaskása ízeivel.
  2. Gyömbéres Limonádé: A gyömbér frissítő, kissé csípős íze remekül ellensúlyozza az étel gazdag ízvilágát, és a limonádé édessége kiválóan kiegészíti az ételt.
  3. Gyümölcs Tea: Egy könnyű, édes gyümölcstea, mint például az áfonya vagy málna tea, jól kiegészíti az étel sós ízét.

Felnőtteknek:

  1. Fehérbor: Egy könnyű, száraz fehérbor, mint a Sauvignon Blanc vagy egy Pinot Grigio, kiválóan kiegészíti a ludaskása ízvilágát, kiemelve annak finom ízjegyeit.
  2. Sör: Aki nem bor rajongó, egy könnyű, nem túl keserű sörrel kísérletezhet, ami remekül ellensúlyozza az étel gazdagságát.
  3. Pálinka: Ha valami erősebb italra vágyunk, egy jó minőségű, gyümölcs alapú pálinka kiváló választás lehet. A pálinka karakteres ízével jól kiemeli az étel ízjegyeit és remekül illeszkedik a magyar hagyományokhoz.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen okból kifolyólag nem szeretnénk vagy nem tudjuk a hagyományos hozzávalókat használni, a ludaskása készíthető alternatív összetevőkkel is:

  1. Hús: A libaaprólékok helyett használhatunk csirkeaprólékokat vagy pulykaaprólékokat, ami szintén finom, bár kissé eltér az eredeti ízvilágtól.
  2. Rizs: A hagyományos rizs helyett kipróbálhatunk quinoát vagy bulgurt, ami kicsit más állagot ad az ételnek, de jól illeszkedik az ízekhez.
  1. Zsír: Ha nem szeretnénk libazsírt használni, akkor alternatívaként használhatunk jó minőségű olívaolajat vagy kókuszolajat, ami az ételnek egyedi ízvilágot kölcsönöz.
  2. Zöldségek: A zöldborsó helyett zöldbabot vagy edamame babot is használhatunk. A fehérrépa helyett pedig paszternákot vagy zellergumót választhatunk.
  3. Fűszerezés: Ha valami különleges ízvilágot szeretnénk adni az ételnek, akkor a fekete bors helyett rózsaborsot vagy fehér borsot is használhatunk, és egy csipetnyi szerecsendiót vagy majoránnát is adhatunk hozzá.

Egészségügyi előnyök:

  1. Zöldségek Bősége: A sárgarépa, fehérrépa és zeller magas vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkezik. Különösen A-vitaminban gazdagok, ami jó a szemnek és a bőrnek, valamint antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezetben lévő szabad gyökök semlegesítésében.
  2. Libazsír: Bár zsíros, a libazsír egyes egészséges zsírokban gazdag, mint például a monounsaturated zsírok, amelyek jó hatással lehetnek a koleszterinszintre.
  3. Rizs: Jó energiaforrás, és könnyen emészthető szénhidrátot biztosít.

Variációk:

  1. Hús nélküli: A vegetáriánusok és vegánok számára a libaaprólékokat kihagyva, több zöldséggel és hüvelyesekkel, például csicseriborsóval vagy lencsével pótolva készíthetünk húsmentes változatot.
  2. Több Zöldséggel: A hagyományos zöldségek mellett másokat is hozzáadhatunk, például brokkolit, kaliforniai paprikát vagy édesburgonyát a tápérték növelése érdekében.
  3. Fűszeres: Egy kis chili paprikával vagy fűszeres paprikával adjunk hozzá extra ízt és melegséget.

Érdekességek:

  1. A Név Eredete: Bár „ludaskása” néven ismeretes, nem egy hagyományos kásáról beszélünk, hanem egy gazdag és ízletes rizses ételről.
  2. Történelmi Háttere: Ahogy említettük, a recept középkori eredetű, és az étel a libaaprólékok felhasználásának köszönhetően vált népszerűvé. A gazdagok és nemesek által kedvelt étel hamar a közönséges nép körében is népszerű lett.
  3. Földrajzi Elterjedése: Míg a ludaskása eredetileg a magyar konyha része, a közeli kultúrákban, például Szlovákiában vagy Romániában, hasonló változatok is megtalálhatók.
(össznézettség: 393, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése