Tányéron szervírozott mákos guba porcukorral meghintve. Mákos guba

Mákos guba

Édes sütemény Sütemény

A mákos guba varázslata

Mákos guba recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A magyar konyha tele van különleges és egyedülálló ínyencségekkel, de kevés olyan desszert létezik, amely ugyanúgy megdobogtatja a szívünket, mint a mákos guba. Ennek a klasszikusnak a puhasága, a darált mák és az édes szirup kombinációja egyszerűen ellenállhatatlan. Merüljünk el együtt ebben az ízélményben és tanuljuk meg, hogyan készíthetjük el otthonunkban ezt a csodás édességet!

Tányéron szervírozott mákos guba porcukorral meghintve.

Mákos guba

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos guba.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1767 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt közepes hőfokra (kb. 180°C-ra).
  • A tejet melegítsd fel egy lábasban. Adj hozzá vaníliás cukrot és 10 dkg porcukrot, keverd el, hogy a cukor teljesen feloldódjon. Amikor kissé lehűlt, tedd félre.
  • Vágd a kifliket 1-1,5 cm vastag karikákra.
  • Locsold meg a kiflikarikákat a lehűlt, édes tejjel úgy, hogy jól megszívják magukat vele, de vigyázz, nehogy túl áztassad őket, mert széteshetnek.
  • Egy kivajazott tűzálló edény aljára helyezz egy réteg áztatott kiflit.
  • Szórd meg a maradék 5 dkg porcukorral, a reszelt citromhéjjal elkevert darált mákkal. Ismételd meg ezt a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
  • Süsd az előmelegített sütőben 20-25 percig, amíg a teteje aranybarnára sül.
  • Tálald vaníliasodóval vagy próbáld ki darált dióval is a mák helyett, ha szeretnél egy kis változatosságot.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos guba-hoz!

Tápérték

Kalória: 1767kcalSzénhidrát: 302gFehérje: 52gZsír: 37gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 12gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gKoleszterin: 21mgNátrium: 143mgKálium: 500mgÉlelmi rost: 4gCukor: 40gVitamin A: 800IUVitamin C: 0.8mgKalcium: 810mgVas: 4.7mg
Keyword Aranybarna, citromhéj, dió, Hagyományos recept, kifli, Magyar desszert, mák, Mákos Guba, Porcukor, Sütés, Tej, Tűzálló edény, Vaníliás cukor, vaníliasodó
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Mákos guba recepthez:

Mi a mákos guba?

A mákos guba egy hagyományos magyar desszert, amelynek fő összetevői a kifli, tej, mák és cukor. A desszert készítése során a kifliket felkarikázzák, tejjel áztatják, majd rétegezik őket darált mákkal és cukorral. A mákos guba jellegzetes ízét a vaníliás cukor és a citromhéj adja. Ezt az egyszerű, mégis ízletes süteményt sütőben aranybarnára sütik. Gyakran tálalják vaníliasodóval vagy tejszínnel, ami még gazdagabbá teszi az ízvilágát. A mákos guba tökéletes választás lehet desszertként vagy akár egy könnyű főétkezés részeként.

Milyen típusú kiflit használjunk a mákos gubához?

A legjobb, ha egy-két napos, kissé száraz kiflit használsz, mivel ezek jobban felszívják a tejet anélkül, hogy szétesnének. Friss kiflit is használhatsz, de legyél óvatosabb az áztatás során.

Milyen ízesítőket lehet hozzáadni a mákos gubához?

A klasszikus receptben vaníliás cukor és citromhéj szerepel. Ezen kívül fahéjat vagy akár narancshéjat is belefoglalhatsz az ízesítéshez, hogy még gazdagabb legyen az ízvilág.

Hogyan lehet a mákos gubát dióval variálni?

Egyszerűen cseréld le a darált mákot darált dióra. A dió más textúrát és ízt ad a desszertnek, így egy kis változatosságot vihet a hagyományos receptbe.

Milyen kalóriatartalma van a mákos gubának?

A fenti recept alapján, a teljes mennyiség körülbelül 1767 kcal kalóriát tartalmaz. Ez persze változhat az alapanyagok és az adagok méretétől függően.

Hogyan tálaljuk a mákos gubát?

A mákos gubát melegen vagy szobahőmérsékleten szolgálják fel, gyakran vaníliasodóval kínálva. Tálalás előtt szórj rá egy kis porcukrot a dekoráció és az extra édesség miatt.

Lehet-e előre elkészíteni a mákos gubát?

Igen, a mákos gubát előre is elkészítheted. Tárold a hűtőben, és mielőtt tálalnád, melegítsd fel. Azonban a legjobb frissen sült állapotban, amikor a teteje még ropogós.

Milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni a mákos gubát?

Az ideális sütési hőmérséklet körülbelül 180°C (közepes hőfok). A sütési idő általában 20-25 perc, de ez változhat a sütő típusától és a kívánt színétől függően.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a máknak?

A mák jó omega-3 zsírsavak, kalcium és vas forrása. Ezenkívül rostban is gazdag, ami elősegíti az emésztést.

Történet:

A mákos guba a magyar konyha egyik régóta kedvelt desszertje, melynek történelme messze visszanyúlik az időben. A mák mint alapanyag már a középkorban is jelen volt az európai konyhákban, azonban Magyarországon vált igazán népszerűvé. A guba elnevezés a gerinces, száraz kenyérre utal, melyet tejben áztattak, majd mákkal és cukorral rétegeztek. A recept a századok során többször is változott, de az alapötlet és az ízek maradtak. Ma már a kifli általában helyettesíti a kemény kenyeret, de a hagyományos ízek megmaradtak.

Tálalás:

A mákos guba tálalásánál az egyszerűség a kulcs. Az elkészült gubát egy tányérra szedjük, majd porcukorral, vagy akár mézzel meglocsoljuk. A tetejét tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal koronázhatjuk meg. Egy szelet citrom vagy narancs a tányéron nemcsak színfoltként szolgál, hanem a citrusos ízekkel tökéletes harmóniát alkot a mákos gubával.

Ital ajánló a Mákos guba mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-citrom frissítő: Frissen facsart almalé és egy csepp citromlé keveréke, ami kiválóan kiegészíti a mákos guba édességét. Egy kis szénsavas vízzel pezsdítve izgalmasabbá tehetjük a gyerekek számára.
  2. Vanília tejshake: Tejből, egy kis vanília kivonattal és jégkockákkal készült rázott ital. Hűsítő, krémes, és kiválóan passzol a mákos guba mellé.
  3. Homoktövis bogyós gyümölcslé: Egy kis édes-savanyú íz, mely remekül ellensúlyozza a mákos guba édességét. Továbbá a homoktövis bogyó rengeteg C-vitamint tartalmaz.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy jó minőségű, frissen főzött fekete kávé kiválóan ellensúlyozza a mákos guba édességét. Egy kis tejszínhabbal vagy vanília aromával még különlegesebbé tehetjük.
  2. Tokaji édes bor: A mákos guba édes jellege mellett egy kiváló minőségű Tokaji bor kifejezetten jól kiegészíti az ízélményt.
  3. Citromos-fűszeres fehér tea: Egy enyhén fűszeres, citrommal ízesített fehér tea frissítő és kiválóan kiegészíti a mákos guba édességét. Ezen kívül, a tea antioxidánsokban gazdag, így egészséges választás.

Alternatív hozzávalók:

Ha kísérletezni szeretnénk vagy változatosabb változatot keresünk, akkor kínálunk néhány alternatív hozzávalót és ötletet:

  1. Diós guba: A mák helyett használjunk darált diót a rétegezésnél.
  2. Csokoládés változat: Csepegtessünk rá olvasztott csokoládét vagy kakaóporral is megszórhatjuk.
  3. Gyümölcsös: Friss bogyós gyümölcsökkel vagy aszalt gyümölcsdarabokkal is gazdagíthatjuk.
  4. Gluténmentes: Gluténmentes kiflivel vagy más gluténmentes pékárúval készíthetjük el azoknak, akik ételallergiával vagy intoleranciával élnek.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mákban sok a kalcium és a foszfor, amelyek fontosak a csontok és a fogak egészségéhez. Ezenkívül magas az omega-3 zsírsavtartalma, ami előnyös a szív- és érrendszeri egészség szempontjából.
  2. Citrom: A citromhéj és a citromlé gazdag C-vitaminban, ami erősíti az immunrendszert és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik.
  3. Tej: A tej kiváló kalcium, D-vitamin és B12-vitamin forrás, amelyek támogatják az egészséges csontokat és idegrendszert.

Variációk:

  1. Édesítő alternatívák: A cukor helyett használhatunk mézet, agavé szirupot vagy steviát, hogy természetesebben édesítsük a gubát.
  2. Vegán változat: Növényi alapú tejekkel és vajalternatívákkal készíthetünk teljesen vegán mákos gubát.
  3. Kókuszos twist: A kókusztej és a kókuszreszelék hozzáadásával egzotikus ízvilágot cselezhetünk a hagyományos receptbe.

Érdekességek:

  1. Hogyan jött létre?: A mákos guba alapötlete az áztatott kenyérdarabokra épült, amelyeket régen nem dobtak ki, hanem újrahasznosítottak, hogy ízletes édességgé változtassák.
  2. Név eredete: A „guba” szó eredetileg a kemény, száraz kenyérdarabokra utalt. A modern változatban a kifli került bevezetésre, de a név megmaradt.
  3. Mákos ételek Magyarországon: A mák nem csak a gubában közkedvelt. Sok más magyar desszert és étel is tartalmaz mákot, például a bejgli vagy a mákos nudli.
(össznézettség: 490, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése