Mákos nudli Mákos nudli

Mákos nudli

Főtt tészta Tészták

Mákos nudli: Hagyomány és ízorgia egy tányéron

Mákos nudli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Ha olyan tradicionális magyar desszertet keresel, ami nem csak ízletes, hanem az egész családot összehozza az étkezési asztal körül, akkor a mákos nudli a tökéletes választás. Ez a burgonyás tészta finom mákos-porcukros keverékkel hintve nemcsak az ünnepek kedvence, de a hétköznapokon is gyors és egyszerű megoldás a desszertek világában. Kövesd a lentebb található lépésről lépésre haladó útmutatót, és varázsolj elő egy kis darabot a magyar konyha szívéből.

Mákos nudli

Mákos nudli

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos nudli.
4.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 664 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A krumplit héjában megfőzzük,megpucoljuk és összetörjük.
  • Ha kihűlt hozzákeverjük a lisztet ,a tojást és egy csipet sót. Jól átgyúrjuk,majd lisztezett deszkán kis darabokat vágunk le belőle és hosszú,ujjnyi vastag hengerré sodorjuk. 2cm darabokra felvágjuk és forró vízben kifőzzük. Akkor jó mikor feljön a víz tetejére.
  • Szűrőkanállal kiemeljük ,lecsepegtetjük tálba rakjuk és olvasztott vajjal vagy olajjal meglocsoljuk.
  • Mákkal és porcukorral megszórjuk és szilvalekvárral tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos nudli-hoz!

Tápérték

Kalória: 664kcalSzénhidrát: 87gFehérje: 16gZsír: 26gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 14gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gKoleszterin: 31mgNátrium: 688mgKálium: 894mgÉlelmi rost: 8gCukor: 16gVitamin A: 500IUVitamin C: 11.6mgKalcium: 780mgVas: 8.3mg
Keyword mák, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Minden ételnek megvan a saját története, és a mákos nudli sem kivétel. A mákos édességek a magyar konyhában már évszázadok óta jelen vannak, részben a mákban rejlő íz gazdagsága és a termék könnyű hozzáférhetősége miatt. A mákos nudli azonban a 19. században vált igazán népszerűvé, amikor a burgonyát egyre inkább használták a konyhában mint köretet vagy fő alapanyagot. A könnyen elkészíthető és tápláló burgonyatésztát hamarosan összekötötték a mákos ízvilággal, így született meg ez a csodás édesség.

Tálalás:

A mákos nudli magában is ízletes, de néhány egyszerű trükkel igazi gasztronómiai élménnyé tehetjük:

  • Mézzel: Egy kis méz a tetején nemcsak extra édességet ad, hanem a mák kesernyés ízét is kiegyensúlyozza.
  • Tejszínnel: A nudlit tejszínnel meglocsolva puhábbá és krémesebbé tehetjük.
  • Dióval: A darált dió remekül kiegészíti a mák ízét és egy kis ropogósságot is ad az édességhez.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-gyömbéres limonádé: Friss almalé egy kis gyömbérrel és szódával. Nem csak finom és hűsítő, hanem az almás íz kiválóan kiegészíti a mákos nudli édességét.
  2. Gyümölcs smoothie: Egy keverékéből készült smoothie banánból, eperből és joghurtból. Ez az édes, krémes ital remek kiegészítő a mákos nudli mellé.
  3. Málnás tejszínhabos kakaó: Egy klasszikus kakaó, egy kis málnasziruppal és tejszínhabbal a tetején. Az édes málna kiválóan harmonizál a mákos édességgel.

Felnőtteknek:

  1. Mákos latte: Egy kávés ital, melyben a mákot és mézet használunk az édesítéshez. Az ital ízletes kiegészítője a mákos nudlinak és azoknak is ajánlott, akik szeretik a kávét különleges ízesítéssel.
  2. Tokaji Aszú: Ha valami alkoholosat keresünk, a mákos nudli mellé ajánlott a tokaji aszú. A bor édes íze és gyümölcsös aromája kiválóan kiegészíti a desszert ízvilágát.
  3. Fekete tea vaníliával: Egy jó minőségű fekete tea, néhány csepp vanília kivonattal és mézzel édesítve. A tea és a vanília kiválóan harmonizál a mákos édességgel.

Alternatív hozzávalók:

Amennyiben változtatnál az eredeti recepten vagy egyszerűen csak helyettesítenél bizonyos hozzávalókat, íme néhány ötlet:

  • Édesburgonya: A hagyományos burgonya helyett használhatsz édesburgonyát egy kicsit más ízvilágért.
  • Kókuszolaj: A margarin helyettesíthető kókuszolajjal egy egészségesebb változat érdekében.
  • Agave szirup: A porcukor helyett használj agave szirupot vagy más természetes édesítőszereket a mákos keverékben.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: Bár a mák leginkább édességekben ismert, valójában sok egészségügyi előnye van. Gazdag kalciumban, vasban és cinkben, amelyek segítik a csontok egészségét és a vér oxigénszállítását.
  2. Burgonya: A burgonya jó forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, különösen a B6-vitaminnak és a káliumnak. Továbbá, a rostban gazdag burgonya segíthet a jó emésztésben.
  3. Tojás: A tojások magas fehérjetartalmúak, amelyek elősegítik az izmok építését és javítják az általános egészséget.

Variációk:

  1. Túrós Nudli: A mák helyett használj túrót az édességhez. Ezt ízesítheted vaníliával, citromhéjjal vagy akár mazsolával is.
  2. Kakaós Nudli: A mákos keverék helyett szórj rá kakaóport a nudlira.
  3. Gyümölcsös változat: A kész nudlik tetejére friss bogyós gyümölcsöket (pl. málna, áfonya) tehetsz egy kis plusz ízélményért.

Érdekességek:

  1. Mák a történelemben: A mákot már az ókorban is termesztették és használták, nem csak élelmiszerként, hanem gyógynövényként és vallási szertartásokhoz is.
  2. Nudli a világban: Bár a mákos nudli specifikusan magyar édesség, hasonló burgonya alapú tésztákat szerte a világban készítenek, például az olasz gnocchit vagy az osztrák Schupfnudlit.
  3. A burgonya útja Európába: A burgonya eredetileg Dél-Amerikából származik, és csak a 16. században érkezett Európába, ahol az évszázadok során vált alapélelmiszerré.
(össznézettség: 618, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating