Mazsolás malac Mazsolás malac

Mazsolás vadmalac

Vaddisznó Vadhús ételek

Mazsolás vadmalac – Egy királyi fogás magyarosan

Mazsolás vadmalac recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.

Amikor a hagyományos magyar konyha találkozik egy kis nemzetközi csavarral, akkor olyan fogások születhetnek, mint a Mazsolás vadmalac. Ebben a receptben az erőteljes, vad ízeket az édes mazsola és az aszalt szilva kiegyensúlyozza, míg a sherry brandy egy kis extravaganciát visz a tálba. A vadmalac egy különleges alapanyag, amely egy ínyenc vacsorát vagy ünnepi ebédet is emelhet.

Mazsolás malac

Mazsolás vadmalac

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mazsolás vadmalac.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 933 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 kg vadmalac comb
  • bors
  • 4 evőkanál vaj
  • 1,5 l vad-alaplé
  • 10 dkg császárszalonna
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 dkg liszt
  • 1 dl sherry brandy

Elkészítés
 

  • A húst megmossuk, majd lehúzzuk róla a hártyát. Sózzuk, borsozzuk, és vajon megpirítjuk. Hozzáöntjük a vad-alaplevet, majd felkockázzuk a szalonnát és a húshoz adjuk. 50 percig főzzük.
  • A szilvát és a mazsolát negyed óráig áztatjuk a sherryben, utána a combhoz keverjük. További 10 percig főzzük, majd pirított liszttel besűrítjük a levét.
  • Vajas burgonyával kínáljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mazsolás vadmalac-hoz!

Tápérték

Kalória: 933kcalSzénhidrát: 60gFehérje: 58gZsír: 45gTelített zsír: 20gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 1gKoleszterin: 54mgNátrium: 2130mgKálium: 430mgÉlelmi rost: 4gCukor: 13gVitamin A: 1348IUVitamin C: 2mgKalcium: 58mgVas: 2mg
Keyword húsétel, mazsolás, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A vadmalac sokáig az arisztokrácia kedvelt csemegéjének számított az európai udvarokban. A mazsola és az aszalt szilva hozzáadása a hús főzéséhez nemcsak az édességet és a textúrát hozta el, hanem a kereskedelem és a kultúrák keveredésének jeleként is szolgált. Ebben a receptben egy rég elfeledett magyar udvari étel nyomait követjük, amely újraéledt és modern köntösben tér vissza az asztalokra.

Tálalás:

Az elkészített mazsolás vadmalacot mély tányérokba szervírozzuk, hogy a szaftos, gazdag mártást is élvezhessük. Egy-egy adag vajas burgonyával kiegészítve kínáljuk. Az étel mellé ajánljuk egy pohár vörösbor kíséretében, ami tovább fokozza az ízélményt. Díszíthetjük friss petrezselyemmel és néhány szem mazsolával a tetején, hogy még látványosabb legyen.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Szilvás-mazsolás gyümölcslé: Kombináljunk szilva- és mazsolalét, majd tegyük hűtőbe egy órára. Tálaljuk jéggel, és díszíthetjük egy kevés friss mentalevéllel. Ez az ital nemcsak ízletes és frissítő, de tökéletesen illeszkedik a mazsolás vadmalac ízvilágához is.
  2. Alma-gyömbér turmix: Turmixoljunk össze almalé, egy kis reszelt gyömbért és jeget. A gyömbér frissítő csípőssége kiválóan kiegészíti a vad hús ízeit.
  3. Szénsavas ásványvíz citrommal és mazsolával: Töltsünk fel egy poharat szénsavas ásványvízzel, adjunk hozzá egy-egy karika citromot és néhány szem mazsolát. Ez az ital hűsítő és szórakoztató a gyerekek számára, mivel a mazsola a szénsav miatt táncol a pohárban.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor: Egy közepes testességű, gyümölcsös vörösbor, például egy magyar Kékfrankos vagy egy Cabernet Franc, remekül kiemeli a vad hús és az aszalt gyümölcsök ízeit.
  2. Szilvalekváros koktél: Keverjünk össze egy kevés szilvalekvárt, egy csipetnyi citromlevet, sherry brandyt és sodrózzuk fel toniccal. Töltsük pohárba jéggel, és díszíthetjük egy kevés citromhéjjal. Egy igazán kifinomult ital, amely kiegészíti a mazsolás vadmalac ízeit.
  3. Sherry: A spanyol eredetű sherry (amely a recepthez is használt sherry brandy alapja) édes változatai, mint a Pedro Ximénez vagy a Cream Sherry, csodálatosan kiegészítik a vadmalac édes-sós ízeit.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nem talál vad-alaplevet, egy jó minőségű marhahúsleves alaplé vagy csirkehúsleves alaplé is megteszi, csak adjunk hozzá egy kis vad hús fűszerkeveréket.
  • Azok számára, akik nem fogyasztanak alkoholt, a sherry brandy helyett alma- vagy narancslével is áztathatjuk az aszalt gyümölcsöket. Ezzel az étel ugyanazt az édes-savanyú ízjegyet kapja, csak alkohol nélkül.
  • Ha valaki nem kedveli az aszalt szilvát, helyettesítheti azt aszalt barackkal vagy sárgabarackkal, amely hasonló ízintenzitást ad az ételhez.

Egészségügyi előnyök:

  1. Vadmalac: A vadmalac alacsony zsírtartalmú és magas fehérjetartalmú húsforrás, amely jó alternatívája a hagyományos sertéshúsnak. Ezenkívül gazdag B-vitaminokban és esszenciális ásványi anyagokban, mint például a vas és a cink.
  2. Aszalt gyümölcsök: Az aszalt szilva és mazsola jó rostforrás, amely segíti az emésztést. Ezenkívül gazdagok antioxidánsokban, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben.
  3. Sherry brandy: Bár a túlzott alkoholfogyasztás nem javasolt, kis mennyiségben az alkoholnak is vannak jótékony hatásai, mint például a vérnyomás csökkentése és a jó koleszterin növelése.

Variációk:

  1. Fűszeres változat: Adjunk hozzá a főzés során egy csipetnyi chiliport vagy paprikát, hogy egy kis extra csípősséget vigyünk az ételbe.
  2. Gyümölcsös változat: A mazsola és az aszalt szilva mellett használjunk aszalt áfonyát vagy meggyet a különböző ízélményekért.
  3. Tejszínes változat: A mártás besűrítése előtt adjunk hozzá egy kevés tejszínt, hogy még krémesebb, lágyabb legyen az étel.

Érdekességek:

  1. Történelmi tény: A vadmalac húsa az ókori Rómában is nagyon népszerű volt. A római lakomákon gyakran szolgálták fel ezt az ízletes húst, amelyet különféle fűszerekkel és gyümölcsökkel kombináltak.
  2. Kulináris hagyomány: Bár a vadmalac húsa egyre népszerűbbé válik a modern konyhákban, Magyarországon a vadászat és a vadételek hosszú történelmi hagyománnyal rendelkeznek.
  3. Mazsola: A mazsola szárított szőlő. Bár sokan csak süteményekben vagy salátákban használják, a mazsola hosszú történelmi múltra tekint vissza a főzésben, különösen a húsételekben, ahol az édes íz kiegyensúlyozza a sós és pikáns ízeket.
(össznézettség: 240, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating