Mazsolás vargabéles Mazsolás vargabéles

Mazsolás vargabéles

Tészták Tésztarakottas

A mazsolás vargabéles: Egy magyar csemege

Mazsolás vargabéles recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

Egy igazi magyar klasszikus az asztalon – a Mazsolás Vargabéles. Ennek az édes, réteslappal készülő desszertnek a receptje generációkon át száll, köszönhetően annak különleges ízvilágának, mely a mazsola, vanília és citromhéj tökéletes harmóniáján alapul. Ha valódi magyar édességet szeretnél készíteni, mely garantáltan elnyeri a család és a barátok tetszését, akkor olvass tovább, és ismerd meg ennek a csodálatos süteménynek a titkait!

Mazsolás vargabéles

Mazsolás vargabéles

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mazsolás vargabéles.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1191 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az áttört túrót egy nagy tálban keverd el a tojások sárgájával, a vaníliáscukorral, a porcukor háromnegyedével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a megmosott mazsolával.
  • A finommetéltet főzd ki sós vízben, majd szűrd le. Amint kihűlt, add hozzá a túrós keverékhez.
  • A tojások fehérjét verd kemény habbá egy másik tálban. Óvatosan forgasd bele a túrós tésztába, hogy a massza könnyű és levegős maradjon.
  • Egy magasszélű tepsit kenj ki olvasztott margarinnal, majd béleld ki az egyik réteslappal.
  • Terítsd rá a túrós tésztát, majd fedd le a réteslap maradékával.
  • A tetejét kend meg az olvasztott margarinnal, és 180°C-ra előmelegített sütőben süsd aranybarnára, körülbelül 40 perc alatt.
  • Amikor kész, hagyd pihenni néhány percig, majd vágd nagy kockákra. A maradék porcukorral megszórva tálald.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mazsolás vargabéles-hez!

Tápérték

Kalória: 1191kcalSzénhidrát: 119gFehérje: 27gZsír: 68gTelített zsír: 23gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 30gTrans Fat: 1gKoleszterin: 167mgNátrium: 777mgKálium: 458mgÉlelmi rost: 3gCukor: 41gVitamin A: 1392IUVitamin C: 3mgKalcium: 205mgVas: 4mg
Keyword desszert, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Mazsolás Vargabéles gyökerei a múltba vezetnek. Bár a pontos eredete homályos, sokan úgy tartják, hogy a hagyományos magyar konyhákban, kisebb falvakban született, ahol a háziasszonyoknak gyakran kellett kreatívnak lenniük az elérhető alapanyagokból. A ‘vargabéles’ név kiejtése is rejt egyfajta nosztalgiát, emlékeztetve minket a régi idők egyszerű, de ízletes ételeire. A mazsola, mint az édesség központi eleme, pedig nemcsak egy plusz ízdimenziót ad a desszertnek, de történelmileg is fontos szerepet játszott a magyar gasztronómiában.

Tálalás:

Bár a Mazsolás Vargabéles önmagában is lenyűgöző, az igazi varázs akkor történik, amikor a tálalásra is gondolunk. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, vagy egy kis vanília-mázzal, de akár egy adag vaníliafagylalttal vagy friss tejszínhabbal is kísérhetjük. Egy csésze erős, fekete kávé vagy egy pohár édes, fehér bor is tökéletesen kiegészíti ezt a tradicionális magyar desszertet.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Almás-gyömbéres limonádé: Készíts házilag egy frissítő limonádét almaléből, frissen facsart citromléből, egy csipetnyi gyömbérből és szódavízből. Édesítsd mézzel vagy agavé sziruppal ízlés szerint.
  2. Málnás tejszínhabos smoothie: Pürésíts össze málnát, joghurtot, egy kis mézet és jégtömböket. Tálald poharakban, a tetejét tejszínhabbal és egy málnaszemmel díszítve.
  3. Kakaós tej: Melegítsd fel a tejet és add hozzá a kakaóport és egy kis mézet. Keverd jól össze, amíg a kakaó teljesen fel nem oldódik. A meleg csoki remekül illik a süteményhez.

Felnőtteknek:

  1. Házilag készített vaníliás latte: Egy jó eszpresszó kávé, gőzölt tej és egy cseppnyi vanília kivonattal. Az ízek harmonizálnak a Vargabéles édességével és vaníliajával.
  2. Tokaji aszú: Ez a magyar édes bor kiválóan illik a magyar édességekhez, különösen a mazsolás vargabéleshez. A bor édessége és összetett aromája jól kiegészíti a sütemény ízvilágát.
  3. Frissítő mentatea: Az édes sütemény után a menta frissítő hatású és segíti az emésztést. Forralj fel vizet, és áztass benne friss vagy szárított mentaleveleket. Édesítsd mézzel vagy nádcukorral.

Alternatív hozzávalók:

Mindenkinek más az ízlése, és bizonyos hozzávalók nem mindig állnak rendelkezésre. Itt van néhány alternatív hozzávaló, amit használhatsz, ha szükséges:

  1. Túró helyett: Használhatsz ricottát vagy mascarponét. Ezek lágyabbak és krémesebbek, de az ízviláguk hasonló.
  2. Margarin helyett: Használj vajat vagy kókuszzsírt. A vaj gazdagabb ízt ad, míg a kókuszzsír egy kis trópusi aromával ruházhatja fel a süteményt.
  3. Mazsola helyett: Próbálkozz aszalt áfonyával, cseresznyével.

Egészségügyi előnyök:

A Mazsolás Vargabéles nemcsak finom, de néhány egészségügyi előnyt is kínál:

  1. Túró: A túró kiváló fehérjeforrás, amely elősegíti az izomépítést és javítja az anyagcserét. Emellett kalciumban is gazdag, ami erősíti a csontokat és a fogakat.
  2. Mazsola: Ez a kis gyümölcs tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek a szabad gyökök elleni védekezésben. A mazsola is tartalmaz vasat, ami segíthet a vérszegénység megelőzésében.
  3. Tojás: Egy remek forrása a magas minőségű fehérjéknek és esszenciális aminosavaknak, valamint B-vitaminoknak és szelénnek.

Variációk:

  1. Diós változat: Cseréld le a mazsolát darált dióval egy kicsit földesebb ízvilágért.
  2. Csokoládés verzió: Adj hozzá apróra vágott étcsokoládé-darabokat vagy csokoládécsipet a túrós keverékhez egy édesebb, csokis ízért.
  3. Meggyes változat: Mazsola helyett használj kimagozott, felezett meggyet a savanykás, gyümölcsös íz kedvelőinek.

Érdekességek:

  1. Név eredete: Bár a „vargabéles” nevének eredete nem teljesen tiszta, egyesek szerint a recept egy régi magyar varga (cipész) családtól származik, akik ezt a süteményt készítették különleges alkalmakra.
  2. Népszerűség: A Mazsolás Vargabéles az egész országban ismert és kedvelt. Annak ellenére, hogy réteslapból készül, sokan nem tekintik „hagyományos” rétesnek, mivel a tészta állaga és a töltelék sűrűsége miatt sokkal laktatóbb.
  3. Kulturális örökség: A Mazsolás Vargabéles receptjét sok magyar család generációkon keresztül őrizte és továbbadta, és ma is népszerű választás a családi összejövetelek és ünnepek során.
(össznézettség: 293, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése