Méteres kalács szelet egy tányéron, váltakozó világos és sötétbarna piskótarétegekkel és fehér krémmel, fényes csokoládé bevonattal. Méteres kalács

Méteres kalács

Édes sütemény Sütemény

Méteres kalács: A hagyományos ízek visszatérnek

Méteres kalács recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 85 perc.

A Magyarországon kedvelt hagyományos sütemény, a méteres kalács újra divatba jött. A hosszú időn keresztül elfelejtett receptek és az egyszerűsége teszi különlegessé ezt a süteményt. Egyre több pékség és cukrászda kínálja az eredeti méretben és ízvilágban is.

Méteres kalács szelet egy tányéron, váltakozó világos és sötétbarna piskótarétegekkel és fehér krémmel, fényes csokoládé bevonattal.

Méteres kalács

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Méteres kalács.
4 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 40 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 25 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 1256 kcal

Hozzávalók
  

a fehér tésztához:

a kakaós tésztához:

a krémhez:

  • 2 csomag puncs ízű pudingpor főzős
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 dl tej
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 teáskanál rum aroma

a bevonáshoz:

Elkészítés
 

  • Verje fel a tojásokat a cukorral egy kézi mixer segítségével, amíg világos és habos nem lesz.
  • Adja hozzá az olajat és a vizet, és keverje alaposan.
  • Szitálja össze a lisztet és a szódabikarbónát, majd adagolja hozzá a nedves keverékhez. Keverje simára.
  • Öntse a tésztát egy előre kibélelt őzgerinc formába. Sütőben előmelegíteni 200°C-ra. Süssük 20 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentse a hőmérsékletet 170°C-ra és süssük további 20-30 percig, vagy amíg a tűpróba tiszta nem marad.
  • Az elkészítési módszer ugyanaz, mint a fehér tésztáé, de adja hozzá a kakaóport a száraz összetevőkhöz a keverés során.
  • Keverje össze a pudingport a cukorral egy tálban. Forralja fel a tejet, majd főzze benne a pudingot a csomagoláson található utasítások szerint. Távolítsa el a tűzről és hagyja hűlni.
  • A puha vajat keverje habosra a porcukorral egy mixer segítségével. Adja hozzá a kihűlt pudingot két adagban, majd ízesítse rum aromával.
  • Szeletelje fel az elkészült piskótákat körülbelül ujjnyi vastagra. Készítsen két hosszú süteményrudat, felváltva helyezve a fehér és kakaós piskótarétegeket, közöttük egyenletesen elosztva a puncs ízű krémet.
  • A kész süteményrudakat csomagolja szorosan alufóliába, esetleg folpackba is. Helyezze hűtőbe legalább néhány órára, de ideális esetben egy egész éjszakára.
  • Olvassza meg az ét- és tejcsokoládét, majd keverje össze az olajjal. Ezzel a keverékkel vonja be a süteményrudakat. Miután a csokoládé kissé megkötött, szeletelje fel a süteményt ferde vágásokkal a jellegzetes csíkozás érdekében.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Méteres kalács-hoz!

Tápérték

Kalória: 1256kcalSzénhidrát: 141gFehérje: 19gZsír: 71gTelített zsír: 27gTöbbszörösen telítetlen zsír: 21gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gKoleszterin: 262mgNátrium: 681mgKálium: 241mgÉlelmi rost: 4gCukor: 84gVitamin A: 1800IUKalcium: 100mgVas: 2.3mg
Keyword Cukor, Étcsokoládé, Kakaópor, Liszt, olaj, Porcukor, Rétesliszt, Rum aroma, Szódabikarbóna, Tej, Tejcsokoládé, tojás, Vaj, Víz
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Méteres kalács recepthez:

Mi a Méteres kalács?

A Méteres kalács egy hagyományos magyar édesség, amely réteges sütemény, általában puncs ízű krémmel töltve és csokoládéval bevont.

Milyen típusú lisztet használjak?

A recept fehér és kakaós tésztájához sima lisztet és réteslisztet javasol. Ez biztosítja a tészta könnyű és levegős szerkezetét.

Hogyan lehet a legjobban rétegezni a tésztát és a krémet?

Vágja a sült tésztákat egyenlő vastagságú szeletekre, majd váltakozva helyezze őket egy hosszú sütiformában vagy tálon, minden réteg közé kenve a krémet.

Mennyi ideig kell hűteni a süteményt?

Ajánlott legalább néhány órán át, de ideális esetben egy egész éjszakán át hűteni, hogy a rétegek jól összeérjenek.

Milyen hőmérsékleten és mennyi ideig kell sütni a tésztát?

A tésztát először 200°C-on 20 percig, majd a hőmérsékletet 170°C-ra csökkentve további 20-30 percig kell sütni, vagy amíg a tűpróba tiszta nem marad.

Milyen csokoládét használjak a bevonathoz?

Lehet-e előre elkészíteni a Méteres kalácsot?
Igen, sőt, ajánlott előző nap elkészíteni, hogy a sütemény ízei jól összeérjenek.

Történet:

A méteres kalács a magyar konyha egyik rejtett kincse, amely az évszázadok során formálódott. A hagyományok szerint a falusi lakodalmakon és ünnepeken készítették, ahol a mérete szimbolizálta a közösségi élet fontosságát és az összefogást. A hosszú, csíkozott sütemény a közösségi asztalon helyet kapott, és a vendégek közösen szeletelték és osztották meg.

Tálalás:

  1. Elegancia: Tálalja a kalácsot egy hosszú, elegáns tálcán. Mellé helyezzen friss mentaleveleket és málnabokrokat a kontraszt és az ízek gazdagítása érdekében.
  2. Porcukor: A finom, hófehér porcukor hintése a sütemény tetején nem csak vizuálisan vonzó, hanem egy édes simítást is ad a kalácshoz.
  3. Mellékhely: Kínáljon mellé egy tál friss gyümölcsöt, mint például szezonális bogyósokat vagy csipketeát a kalács gazdag ízeinek kiegészítésére.

Ital ajánló a Méteres kalács mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös turmix: Keverjen össze friss vagy fagyasztott gyümölcsöket, mint a banánt, az epret és a málnát alacsony zsírtartalmú jógurttal vagy növényi tejjel. Csempésszen bele egy kis mézet vagy agavé szirupot édesítés céljából.
  2. Kakaós tej: Egy finom csésze kakaós tej mindig öröm a gyerekeknek. Használjon valódi kakaóport és édesítse mézzel vagy agavé sziruppal.
  3. Almás „punch”: Egy kevés frissen facsart almalé, narancslé, málna vagy eper pürével keverve, jégkockákkal tálalva.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy közepes pörkölésű kávé, ami nem túl erős, de tökéletesen kiegészíti a méteres kalács ízét. Adjon hozzá egy csepp vanília kivonatot vagy használjon karamellizált cukrot az édesítéshez.
  2. Csokoládés likőr: Egy finom csokoládés likőr, akár hűtve vagy melegen is fogyasztható. Egy cseppnyi tejszínnel a tetején még dekadenssé tehető.
  3. Tea: Egy könnyű, virágos fehér tea vagy egy gazdag, édes fekete tea, mint például a Darjeeling, mindkettő kiválóan kiegészíti a sütemény ízét. Egy kevés mézzel vagy citrommal ízesíthető.

Alternatív hozzávalók:

Ha változtatni szeretne a hozzávalókon, vagy keres néhány egészségesebb alternatívát, itt van néhány javaslat:

  1. Liszt: Próbálja ki teljes kiőrlésű liszttel a finomított liszt helyett, hogy több rostot és tápanyagot adjon a süteményhez.
  2. Olaj: Kókuszolajat vagy olívaolajat is használhat az általános étkezési olaj helyett, mindkettő különböző ízjegyeket ad a süteménynek.
  3. Cukor: Az eredeti receptben lévő cukor helyettesíthető mézzel vagy agavé sziruppal. Ezek természetes édesítőszerek, amelyek különböző ízprofilt adnak a süteménynek.
  4. Kakaó: A cukrozatlan kakaópor helyett használhat karobport, ami kevésbé keserű és egy kicsit édesebb.
  5. Rum Aroma: Ha valódi rumot szeretne használni az aromához, használjon egy jó minőségűt, vagy helyettesítse vanília kivonattal egy lágyabb íz érdekében.

Egészségügyi előnyök:

  1. Teljes kiőrlésű liszt: Ha teljes kiőrlésű lisztet használ, növeli a sütemény rosttartalmát, amely segít az emésztésben és csökkentheti a szívbetegség kockázatát.
  2. Kókuszolaj: Jó forrása a közepes szénláncú zsírsavaknak, amelyek könnyen emészthetők és gyors energiaforrásként szolgálnak.
  3. Méz/Agavé szirup: Természetes édesítőszerek, amelyek antioxidánsokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Emellett alacsonyabb a glikémiás indexük a fehér cukornál.

Variációk:

  1. Gyümölcsös kalács: Adjon hozzá apróra vágott friss gyümölcsöket vagy aszalt gyümölcsöket a tésztához egy édesebb és gyümölcsösebb ízért.
  2. Dúsított krém: A krémet gazdagíthatja mandula- vagy mogyoróvajjal egy intenzívebb íz és textúra érdekében.
  3. Mentes verzió: Készítse el a süteményt laktózmentesen, használva növényi alapú tejet és vajat.

Érdekességek:

  1. A kalács neve: A „méteres kalács” nevet a sütemény hosszúságáról kapta, amely a közösségi asztalokra jellemző hosszú alakja miatt készült.
  2. Regionális variációk: Európa különböző részein hasonló, de mégis eltérő változatai léteznek ennek a süteménynek, mindegyik tükrözi az adott terület kulturális és gasztronómiai hagyományait.
  3. Hagyományos eszközök: Régen, amikor még nem voltak modern konyhai eszközök, a sütemény elkészítését kézi eszközökkel és a közösségi összefogás segítségével végezték, ami még inkább közösségi élménnyé tette a sütemény készítését.
(össznézettség: 2 149, mai nézettség: 5 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating