Zöldborsós harcsaragu Zöldborsós harcsaragu

Zöldborsós harcsaragu

Halételek Harcsa

Zöldborsós harcsaragu – Magyaros ízekkel teli halétel

Zöldborsós harcsaragu recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

A Zöldborsós harcsaragu egy ízletes és tápláló főétel, amely tökéletes választás lehet ebédre vagy vacsorára. Ez a hagyományos magyar recept az egész családot lenyűgözi majd a gazdag ízeivel és látványával. A friss harcsafilé, a zöldborsó és a selymes szósz tökéletes harmóniát alkotnak, miközben a mustár, a citrom és a petrezselyem az ízélményt még gazdagabbá teszik. A könnyen elkészíthető fogás mindössze néhány egyszerű hozzávalóval és lépéssel készül el, így ideális választás a rohanós hétköznapokra is. Készítsük el ezt a Zöldborsós harcsaragut, és élvezzük a magyaros ízek varázsát az egész családdal!

Zöldborsós harcsaragu

Zöldborsós harcsaragu

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Zöldborsós harcsaragu.
4 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 538 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A halat 2-3 centis kockákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, enyhén sózzuk, borsozzuk és félretesszük.
  • Az újhagymát tisztítás után vékony karikákra vágjuk, megfonnyasztjuk a forró vajon. A zöldborsót hozzáadjuk, megsózzuk, lefödve kis lángon majdnem puhára pároljuk, majd az utolsó 5 percben hozzáadjuk a halat.
  • Közben a tejfölt a mustárral és a liszttel simára keverjük, megcukrozzuk, a borral hígítjuk, és ráöntjük a borsós halra. 1-2 percig forraljuk, ezalatt leve mártásszerűen besűrűsödik.
  • A tűzről levéve a tojássárgájával gazdagítjuk, fölaprított petrezselyemmel meghintjük. Párolt rizs illik hozzá.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Zöldborsós harcsaragu-hoz!

Tápérték

Kalória: 538kcalSzénhidrát: 17gFehérje: 36gZsír: 34gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 1gKoleszterin: 254mgNátrium: 854mgKálium: 940mgÉlelmi rost: 5gCukor: 7gVitamin A: 1883IUVitamin C: 44mgKalcium: 128mgVas: 3mg
Keyword hal
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Zöldborsós harcsaragu egy hagyományos magyar halétel, amely az idők során népszerűvé vált az ország konyhaművészetében. A halászat és a halételek hosszú története Magyarországon a Duna és más folyók gazdag halállományára vezethető vissza. A harcsa, mint kiemelkedően ízletes halfajta, gyakran szerepelt a magyar konyhában. A Zöldborsós harcsaragu pedig az egyik olyan tradicionális recept, amelyben a harcsa könnyed és ízletes módon kerül tálalásra.

Tálalás:

A Zöldborsós harcsaragu remekül mutat tálalva egy nagyobb tálban vagy tálalóedényben. A gazdag zöld színek és a selymes szósz a tányéron igazi látványt nyújt. A legjobb, ha az ételt melegen tálaljuk, hogy a szósz szaftos maradjon és a hal megőrizze frissességét.

Kísérletezhetünk a tálalással is, például friss citromkarikákkal és friss petrezselyemzölddel díszíthetjük a tetejét. Az ételt gyakran tálalják köretként főtt rizzsel vagy párolt zöldségekkel, például zöldbab vagy répa kíséretében. Ezenkívül friss salátával és kenyérrel is kiegészíthetjük a fogást.

Alternatív hozzávalók:

A receptben említett hozzávalók mellett néhány alternatívát is kipróbálhatsz a Zöldborsós harcsaragu elkészítéséhez:

  • Hal: Ha nem találsz harcsafilét, más fehér húsú halfajtával is elkészítheted ezt a receptet, például tőkehallal vagy süllővel.
  • Zöldségek: A receptben szereplő zöldborsó mellett más zöldségekkel is variálhatsz. Próbáld ki például zöldpaprikával, cukorborsóval vagy friss spenóttal is.
  • Fűszerek: A receptben említett fűszerek mellett kísérletezhetsz más ízesítőkkel is. Például fokhagyma, rozmaring vagy kakukkfű adhat extra aromát és ízt az ételnek.
  • Szósz: Ha szeretnéd feldobni a szószt, hozzáadhatod néhány kanál tejszínt vagy fehérbort a receptben szereplő tejföl helyett.

Egészségügyi előnyök:

A Zöldborsós harcsaragu számos egészségügyi előnnyel jár, mivel az alapvetően egészséges összetevőkből áll. Néhány előnye:

  1. Magas fehérjetartalom: A harcsafilé kiváló fehérjeforrás, amely segíti az izomépítést és fenntartja a teltségérzetet.
  2. Omega-3 zsírsavak: A harcsa gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak az agyműködésre, a szív- és érrendszerre, valamint az általános egészségre.
  3. Zöldségek tápanyagtartalma: A zöldborsóban található vitaminok, ásványi anyagok és rostok hozzájárulhatnak a megfelelő táplálkozáshoz és az egészséges emésztéshez.

Variációk:

A Zöldborsós harcsaragu receptje sokféleképpen variálható az ízlés és az elérhető hozzávalók szerint. Néhány ötlet a változatosabb ízekért:

  1. Fűszerezés: Kísérletezz más fűszerekkel, például kurkumával, köménnyel vagy édesköménnyel, hogy egyedi ízvilágot hozz létre.
  2. Hozzávalók csereje: Próbáld ki más zöldségeket a zöldborsó helyett, például cukkinit, brokkolit vagy sárgarépát. Ezenkívül más halfajtákat is felhasználhatsz, mint például lazacot vagy pisztrángot.
  3. Krémesebb szósz: Ha szereted a gazdagabb szószokat, adhatsz hozzá tejszínt vagy tejfölt a receptben szereplő tejföl mellé.
  4. Tálalás: Próbáld ki a tálalást friss citromkarikákkal, reszelt sajttal vagy pirított mandulával, hogy új dimenziót adj az ételnek.

Érdekességek:

  • A harcsa egyike azon halfajtáknak, amelyeket Magyarországon hagyományosan nagy mennyiségben fogyasztanak. Az országban több híres harcsafogás is ismert, amelyek a magyar gasztronómiának ikonikus részét képezik.
  • A Zöldborsós harcsaragu tökéletes példa a magyar konyha gazdag ízvilágára és hagyományaira. A fűszerezésben és a friss összetevők használatában megjelenik a magyar gasztronómia jellegzetessége.
(össznézettség: 630, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating