A dühös szakács fokhagymás citromos-borsos csirkéje: Recept és titkok
A dühös szakács fokhagymás citromos-borsos csirkéje recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.
Az ételek elkészítése művészet, és a főzéshez szükséges kreativitás és szenvedély elengedhetetlen ahhoz, hogy a fogásaink ízletesek legyenek. Az egyik olyan étel, amely az ízek mesteri keverékét képviseli. Ez a fogás a fokhagyma, citrom és bors ízvilágának keverékét használja fel, hogy lenyűgöző ízt teremtsen.
A dühös szakács fokhagymás citromos-borsos csirkéje
Hozzávalók
- 6 db csirkemell kb. 2kg
- 2 csésze liszt
- 1 db citrom leve
- db citromhéja
- 1 gerezd elefánt fokhagyma
- 3 1/2 evőkanál fokhagyma darált
- olívaolaj
- hagymapor
- fokhagyma só
- fehér bors őrölt
- fekete bors őrölt
- oregánó szárított
- petrezselyem szárított
Elkészítés
- Tegye a lisztet és a csirkét egy gallon méretű cipzáras zacskóba. Jól zárja le a zacskót. Rázza körbe, hogy bevonja a csirkét jól liszttel.
- Vegyen ki minden csirkedarabot a zacskóból. Rázza le a felesleges lisztet. Tegye ki a csirkét egy deszkára vagy tányérra és egy percre félretesszük.
- Öntsön (kb 2cm magaságnyi ) olívaolajat egy nagy, tapadásmentes serpenyőbe. Az, hogy mennyi olajat használ, attól függ a serpenyő mérete. Melegítsük fel az olajat egy-két percig közepesen magas lángon.
- Adjuk hozzá a darált fokhagymát és a kockára vágott elefánt fokhagymát az olajhoz.
- Keverje össze a fokhagymát és az olajat. Főzzük egy-két percig közepes-magas lángon.
- Amikor az olaj elkezd buborékolni, óvatosan tegyen minden csirkedarabot a serpenyőbe. A serpenyőd zsúfolt lesz . Ebben az esetben ez csak jó. Közepes-nagy lángon addig sütjük, amíg az olaj újra buborékolni nem kezd.
- Szórjuk meg a csirkét vékony réteg hagymaporral, fokhagymás sóval, fehér borssal, szárított fekete borssal, oregánó, szárított petrezselyem. 3-4 percig süssük közepesen magas lángon. Sütés közben nyomja meg a csirkét egy kicsit körbe, hogy az olaj befolyjon a csirkedarabok közé.
- 3-4 perc elteltével fordítsa meg az egyes csirkedarabokat. Az aranybarna fokhagyma daraboknak ragaszkodni kell a hús alsó részéhez. Ez a csirke fokhagymás héjának kezdete.
- Körülbelül 3-4 perc elteltével fordítsa meg újra a csirkedarabokat. A csirke tetejét ízesítjük vékony réteg hagymapor, fokhagyma só, fehér bors, fekete bors, szárított oregánó és szárított petrezselyem. Szórjuk rá egy réteg porított citromhéjat és friss citromhéjat.
- Nyomja ki az egyik fél citromot a serpenyő fölé, és öntsön egy kis levet és citrompépet minden egyes csirke darabra. Közepes-nagy lángon 3-4 percig süsük.
- 3-4 perc elteltével utoljára fordítsa meg a csirkét. Ezen a ponton szép barna kéregnek kell lennie az alján. Megszórjuk szárított petrezselyemmel. A citrom másik felét facsarjuk a csirkére, minden darabra rászokva egy kicsit.
- Hagyja még 8-10 percig sülni. Ezen idő után a csirkének jó barna kéregnek kell lennie, és ennek ellenére teljesen megsült (ha úgy tetszik, vágja és kukucskáljon bele).
- Vegyük ki a csirkét az olajból, és halmozzuk egy tálra. Tálald és élvezd!
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A recept kifejezetten csirkehúsból készült étel, amelyet a „dühös szakács” nevű fiktív személy ihletett. A recept egyszerű és könnyen elkészíthető, így tökéletes választás a hétköznapokra.
Tálalás:
Az elkészült csirkehúst friss zöldségekkel és rizzsel, quinoával, kuszkusszal vagy bármilyen más körettel tálalhatjuk. Ha szeretnénk fokozni az étel ízét, akkor ajánlott friss petrezselyemmel vagy korianderrel díszíteni.
Alternatív hozzávalók:
A receptben használt csirkehús helyett bármilyen más hús is felhasználható, például pulykahús, sertéshús vagy marhahús. Ha vegetáriánus vagy vegán változatban készítjük az ételt, akkor a hús helyett tofu, gomba vagy tempeh is felhasználható. Az ízesítést pedig szintén könnyen variálhatjuk, ízlésünk szerint adjunk hozzá több vagy kevesebb fokhagymát, citromot vagy borsot.
Egészségügyi előnyök:
A csirkehús kiváló fehérjeforrás, amely segíti az izomépítést és fenntartja az egészséges testtömeget. A fokhagyma és a citrom gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezetnek megvédeni magát a szabadgyökök káros hatásaitól. A bors pedig elősegíti az emésztést és csökkenti az ízületi gyulladást.
Variációk:
A dühös szakács fokhagymás citromos-borsos csirkéje recept egyszerűségének köszönhetően könnyen variálható. Ha szeretnénk fokozni az étel ízét, akkor adjunk hozzá több fokhagymát, citromot vagy borsot. A csirkehús helyett használjunk más húsfélét, vagy készítsük vegetáriánus vagy vegán változatban. Az ízesítéshez használjunk más fűszereket, például rozmaringot, kakukkfüvet vagy kurkumát.
Érdekességek:
A fokhagyma régóta használatos a konyhában és az alternatív gyógyászatban is. A fokhagyma illóolajai segíthetnek a torokfájás, a száj- és fogínygyulladás en