Recept Abált szalonna

Abált szalonna

Abált szalonna

Abált szalonna – Hogyan készítsd el a tökéletesen ropogós és ízletes szalonnát?

Abált szalonna recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 125 perc.

Az abált szalonna egy hagyományos magyar étel, amelyet az idősebb generációk gyakran készítenek és fogyasztanak. Az abálás egy olyan folyamat, amely során a szalonnát puhává főzik, így az könnyen megemészthetővé válik. Egy egyszerű, de nagyon ízletes étel, amely kiválóan illik a hideg téli estékre.

Abált szalonna

Abált szalonna

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Abált szalonna.
3.75 Értékelés 8 szavazat
Előkészítés 5 perc
Sütés/főzés 2 hours
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1647 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A szalonnát nagyobb darabokra vágjuk, majd egy nagy lábosba tesszük.
  • Annyi vizet öntünk a lábosba, hogy ellepje a szalonnát. Sózzuk a vizet, amíg jól elsózottnak érezzük, majd elkezdjük főzni a szalonnát. A szalonnát kb. 2 órán át főzzük közepes lángon, amíg omlós és puha lesz.
  • Közben a fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk.
  • Amikor a szalonna kész, kivesszük a főzőléből, és a tetejét jó sok fokhagymapéppel bekenjük.
  • Azután megszórjuk bőven őrölt paprikával, és hagyjuk kihűlni.
  • Ha kihűlt, tegyük a hűtőbe pár órára, hogy megdermedjen.
  • A szalonnát friss kenyérrel tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Abált szalonna-hoz!

Nutrition

Kalória: 1647kcalSzénhidrát: 2gFehérje: 16gZsír: 174gTelített zsír: 63gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gNátrium: 2908mgKálium: 43mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 72IUVitamin C: 12mgKalcium: 11mgVas: 1mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az abált szalonna hagyományosan egy magyar étel, amelyet a sertés zsírrétegének feldolgozása során készítenek. Régen a telet kellett átvészelni és az élelmiszerhiány idején a sertések zsírrétegét felhasználták, hogy ezzel kiegészítsék az étrendjüket. Később egy ízletes falat lett, amelyet a magyarok hagyományosan kenyérrel és savanyúsággal együtt fogyasztanak.

Tálalás:

Az abált szalonna általában vékony szeletekre vágva szolgálják fel, és pirítósra vagy kenyérre helyezik. A szeleteket a pirítósra helyezés előtt egy kicsit megpirítják, hogy a zsír enyhén olvadozzon rajta, és az íze jobban kijöjjön. A tálalás során gyakran savanyúsággal vagy friss zöldségekkel, például uborkával vagy paradicsommal, szolgálják fel.

Alternatív hozzávalók:

Az abált szalonna hagyományosan sertéshúsból készül, de lehetőség van más húsok felhasználására is, például marhahús vagy bárányhús esetében. Az ízesítés változatos lehet, lehetőség van fokhagyma, kakukkfű vagy rozmaring hozzáadására is.

Egészségügyi előnyök:

Az Koleszterin- és zsírtartalma miatt nem tekinthető egészséges ételnek, de mértékkel fogyasztva része lehet az egészséges étrendnek. A sertészsír természetes ízesítője lehet más ételeknek, amely segít csökkenteni a só és cukor mennyiségét, amelyet az ételekhez adunk.

Variációk:

Az abált szalonna receptjének sok variációja létezik. Az ízesítés változatos lehet, lehetőség van fokhagyma, kakukkfű vagy rozmaring hozzáadására. A húsfajta változatos lehet, lehetőség van marhahús vagy bárányhús használatára is. A szalonna helyett lehetőség van pulyka vagy tofu használatára is.

Érdekességek:

Az abált szalonna hagyománya egészen a középkorig nyúlik vissza. A sertéshús feldolgozása és tartósítása hosszú idő óta fontos gazdasági tevékenység volt Magyarországon és más országokban is.

(össznézettség: 7 981, mai nézettség: 10 )

Egy gondolat a “Abált szalonna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating