Ropogós tésztával borított, meleg áfonyás töltelékkel teli fehér tányéron lévő sütemény. Az áfonya a tészta alatt látszódik, és a teteje aranybarna színűre sült és tejszinhabbal a tetején. Áfonyás crumble

Áfonyás crumble

Gyümölcsös sütemény Sütemény

Áfonyás crumble – Az üde és ropogós desszert

Áfonyás crumble recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Az ősz egyik legfinomabb gyümölcse az áfonya, amelyet többféle módon felhasználhatunk. Az egyik legnépszerűbb a desszertek készítése. Az áfonyás crumble az egyik legfinomabb és legkönnyebb módja annak, hogy elkészítsük ezt a finom gyümölcsöt. A crumble egy könnyű, ropogós tészta, amely alatt van egy finom gyümölcsös réteg. Ha szeretné egy kicsit feldobni az őszi ételek palettáját, akkor ez a crumble a tökéletes választás.

Ropogós tésztával borított, meleg áfonyás töltelékkel teli fehér tányéron lévő sütemény. Az áfonya a tészta alatt látszódik, és a teteje aranybarna színűre sült és tejszinhabbal a tetején.

Áfonyás crumble

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Áfonyás crumble.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 15 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összesen 45 minutes
Course desszert
Konyha Amerikai
Főre 4 főre
Kalória 342 kcal

Hozzávalók
  

  • 1 evőkanál virágméz vegyes
  • 60 dkg áfonya friss

a tésztához:

  • 12 dkg liszt
  • 4 dkg barna cukor
  • 6 dkg vaj
  • 6 csepp vaníliaeszencia

Elkészítés
 

  • Egy tálban keverjük össze a lisztet és a barna cukrot.
  • Adjuk hozzá a kockára vágott vajat és morzsoljuk el a vajat a lisztes keverékkel, amíg homogén állagot nem kapunk.
  • Öntsük hozzá a vaníliaeszenciát, majd gyúrjuk össze a tésztát egy nagyobb gombóccá. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet.
  • Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  • Két percig melegítsük fel a mézet egy kis lábasban, majd öntsük bele egy gratintálba.
  • Adjuk hozzá az áfonyát és keverjük össze.
  • Nyújtsuk ki a tésztát és helyezzük az áfonyás keverékre a gratintálban.
  • Simítsuk el a tetejét egy kanállal.
  • Süssük 25-30 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.
  • Tálaljuk melegen vagy hidegen.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Áfonyás crumble-hoz!

Kalória

Kalória: 342kcalSzénhidrát: 55gFehérje: 4gZsír: 13gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gKoleszterin: 32mgNátrium: 8mgKálium: 186mgRost: 4gCukor: 25gA-vitamin: 550IUC-vitamin: 14mgKalcium: 10mgVas: 2.2mg
Keyword áfonyás, Crumble, Gratintál, Liszt, tészta, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések Áfonyás crumble recepthez:

Mi az a Áfonyás crumble?

Az „Áfonyás crumble” egy édesség, amely friss áfonyából és morzsás tésztából készül. A crumble jellemzője a ropogós, morzsás teteje, amely alatt a gyümölcsös töltelék lágyan sült meg. Ez egy népszerű desszert, különösen az amerikai konyhában.

Miért nem lett a tésztám ropogós?

Ha a tésztád nem lett elég ropogós, az azt jelentheti, hogy túl sok vajat használtál, vagy nem sütötted eléggé. Ügyelj arra, hogy kövesd a receptet és süssd megfelelő ideig.

Hogyan maradjon a crumble minél tovább friss?

A legjobb, ha lehűtve, légmentesen záródó dobozban tárolod a hűtőben. Így 2-3 napig is megőrzi frissességét.

Milyen áfonyát használjak?

Friss áfonyát javaslunk, de ha nem kapható, mirelit áfonya is megfelel. Csak olvaszd ki előtte és távolítsd el a felesleges vizet.

Van-e alternatív módja a tészta elkészítésének?

Igen, egyesek robotgépet használnak a tészta elkészítéséhez, ami garantálja a morzsolódást. Csak vigyázz, hogy ne dolgozd túl a tésztát!

Hol vásároljak kiváló minőségű áfonyát?

Helyi termelői piacokon, bioboltokban vagy nagyobb áruházak gyümölcs részlegén szokott lenni a legfrissebb áfonya.

Milyen további változatokban készíthetem el az áfonyás crumble-t?

Próbáld ki más gyümölcsökkel is, mint például málna, eper vagy sárgabarack. Az alap tészta recept maradhat, csak a gyümölcsöt cseréld le.

Mivel tálaljam a crumble-t?

Vaníliafagylalt, tejszínhab vagy joghurt kiválóan illik hozzá.

Van valami trükk, hogy a morzsás tészta ne legyen túl puha?

A morzsás tészta ropogós maradásának kulcsa a hideg vaj használata és a tészta túldolgozásának elkerülése. A vajat kis darabokra vágva keverjük a lisztbe, amíg morzsás állagot nem kapunk, és ne dolgozzuk túl a tésztát, hogy megőrizzük a morzsás textúrát.

Milyen gyümölcsöket ajánlasz a crumble-hez?

A crumble készítéséhez számos gyümölcs használható, mint például alma, barack, cseresznye, szeder, málna, vagy éppen kevert bogyós gyümölcsök. Ezek mindegyike remekül illik a crumble ropogós, morzsás tetejéhez.

Történet:

Az áfonyás crumble egy angol eredetű desszert, amely az 1800-as években jelent meg először. Az eredeti receptben a crumble-t almával készítették, de az évek során sok változat jött létre, amelyekbe különféle gyümölcsök kerültek, beleértve az áfonyát is. A finom és egyszerűen elkészíthető desszert, amelyet hidegen vagy melegen lehet tálalni.

Tálalás:

Az áfonyás crumble-t általában melegen szolgálják fel, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal tálalva. A tetején lévő morzsás réteg miatt a desszert ropogós és könnyen törhető. Hidegen is fogyasztható, ha valaki inkább a frissítő desszerteket kedveli.

Italajánló Áfonyás crumble mellé:

Gyerekeknek:

  1. Áfonyás limonádé: Egy frissítő, házi készítésű limonádé, melybe friss áfonyákat dobnak bele. Az áfonya természetes édességével kiegészül, és a citromos frissesség tökéletesen kiegészíti az áfonyás crumble édességét.
  2. Vaníliás tejshake: Egy krémes és édes ital, mely jól illik a desszerthez. A vanília aromája remekül harmonizál az áfonyás crumble-ban található vaníliaeszcenciával.
  3. Almás-gyömbéres ital: Friss almalé egy csipet gyömbérrel. Az alma és a gyömbér kombinációja egy kissé éles, de mégis frissítő ízvilágot ad, ami felfrissíti a szájat a desszert után.

Felnőtteknek:

  1. Édes fehérbor: Egy könnyű és gyümölcsös édes fehérbor, például egy Moscato vagy egy Chenin Blanc, remekül kiegészítheti az áfonyás crumble édességét.
  2. Áfonyás gin tonic: Egy hagyományos gin tonicban néhány áfonyával és egy citromkarikával. Az áfonya és a citrom hozzáadásával az ital frissessége és savanyúsága remekül kiegyensúlyozza a desszert édességét.
  3. Kávé: Egy klasszikus eszpresszó vagy latte, ami a desszert után kiváló választás. A kávé kesernyés íze kiegyensúlyozza az édes áfonyás crumble-t, és segít a levezetésben.

Alternatív hozzávalók:

Az áfonyás crumble receptje változatos lehet. Az almát áfonyára vagy más bogyós gyümölcsökre is cserélhetjük, például málnára, eperre vagy szederre. A morzsás réteghez készíthetünk egyéb alapanyagokat is, mint például diót, mandulát vagy zabpelyhet.

Egészségügyi előnyök:

Az áfonya gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban és rostokban, amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében és az egészséges bélrendszer működésének fenntartásában. Azonban, mivel az áfonyás crumble magas cukortartalmú desszert, a fogyasztását mértékkel kell végezni.

Variációk:

A crumble receptje változatos lehet, lehetőség van az alapanyagok, a fűszerezés és a tálalás módjának változtatására is. A bogyós gyümölcsök mellett használhatunk más gyümölcsöket is, például barackot, körte vagy sárgabarackot. A morzsás réteghez hozzáadhatunk fűszereket is, például fahéjat, gyömbért vagy vaníliát.

Érdekességek:

Az áfonyát régóta használják a hagyományos gyógyászatban. A benne található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben, és javítják a szív- és érrendszeri egészséget. Az áfonyás crumble eredetileg egy egyszerű vidéki édesség volt, de ma már a legtöbb étterem és cukrászda kínálatában megtalálható.

(össznézettség: 645, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése