Áfonyás crumble – Az üde és ropogós desszert
Áfonyás crumble recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Az ősz egyik legfinomabb gyümölcse az áfonya, amelyet többféle módon felhasználhatunk. Az egyik legnépszerűbb a desszertek készítése. Az áfonyás crumble az egyik legfinomabb és legkönnyebb módja annak, hogy elkészítsük ezt a finom gyümölcsöt. A crumble egy könnyű, ropogós tészta, amely alatt van egy finom gyümölcsös réteg. Ha szeretné egy kicsit feldobni az őszi ételek palettáját, akkor ez a crumble a tökéletes választás.
Áfonyás crumble
Hozzávalók
- 1 evőkanál virágméz vegyes
- 60 dkg áfonya friss
Elkészítés
- Keverjük össze a lisztet és a barna cukrot egy tálban, majd adjuk hozzá a kockára vágott vajat. Morzsoljuk el a vajat a lisztes keverékkel, amíg homogén állagot nem kapunk.
- Öntsük hozzá a vaníliaeszenciát, majd gyúrjuk össze a tésztát egy nagyobb gombóccá. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet, hogy a tészta jól összeálljon.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Két percig melegítsük fel a mézet egy kis lábasban, majd öntsük bele a gratintálba. Adjuk hozzá az áfonyát, és keverjük össze, hogy egyenletesen eloszlassuk a tál alján.
- Nyújtsuk ki a tésztát, majd tegyük rá az áfonyás keverékre a gratintálban. Simítsuk el a tetejét egy kanállal.
- Tegyük a süteményt a sütőbe, és süssük 25-30 percig, amíg a tészta aranybarnára sül és a gyümölcsök kissé szétfőnek.
- Ha elkészült, vegyük ki a sütőből, majd kínáljuk melegen vagy hidegen.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Az áfonyás crumble egy angol eredetű desszert, amely az 1800-as években jelent meg először. Az eredeti receptben a crumble-t almával készítették, de az évek során sok változat jött létre, amelyekbe különféle gyümölcsök kerültek, beleértve az áfonyát is. A finom és egyszerűen elkészíthető desszert, amelyet hidegen vagy melegen lehet tálalni.
Tálalás:
Az áfonyás crumble-t általában melegen szolgálják fel, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal tálalva. A tetején lévő morzsás réteg miatt a desszert ropogós és könnyen törhető. Hidegen is fogyasztható, ha valaki inkább a frissítő desszerteket kedveli.
Alternatív hozzávalók:
Az áfonyás crumble receptje változatos lehet. Az almát áfonyára vagy más bogyós gyümölcsökre is cserélhetjük, például málnára, eperre vagy szederre. A morzsás réteghez készíthetünk egyéb alapanyagokat is, mint például diót, mandulát vagy zabpelyhet.
Egészségügyi előnyök:
Az áfonya gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban és rostokban, amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében és az egészséges bélrendszer működésének fenntartásában. Azonban, mivel az áfonyás crumble magas cukortartalmú desszert, a fogyasztását mértékkel kell végezni.
Variációk:
A crumble receptje változatos lehet, lehetőség van az alapanyagok, a fűszerezés és a tálalás módjának változtatására is. A bogyós gyümölcsök mellett használhatunk más gyümölcsöket is, például barackot, körte vagy sárgabarackot. A morzsás réteghez hozzáadhatunk fűszereket is, például fahéjat, gyömbért vagy vaníliát.
Érdekességek:
Az áfonyát régóta használják a hagyományos gyógyászatban. A benne található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben, és javítják a szív- és érrendszeri egészséget. Az áfonyás crumble eredetileg egy egyszerű vidéki édesség volt, de ma már a legtöbb étterem és cukrászda kínálatában megtalálható.