Áfonyás crumble – Az üde és ropogós desszert
Áfonyás crumble recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Az ősz egyik legfinomabb gyümölcse az áfonya, amelyet többféle módon felhasználhatunk. Az egyik legnépszerűbb a desszertek készítése. Az áfonyás crumble az egyik legfinomabb és legkönnyebb módja annak, hogy elkészítsük ezt a finom gyümölcsöt. A crumble egy könnyű, ropogós tészta, amely alatt van egy finom gyümölcsös réteg. Ha szeretné egy kicsit feldobni az őszi ételek palettáját, akkor ez a crumble a tökéletes választás.
Áfonyás crumble
Hozzávalók
- 1 evőkanál virágméz vegyes
- 60 dkg áfonya friss
Elkészítés
- Egy tálban keverjük össze a lisztet és a barna cukrot.
- Adjuk hozzá a kockára vágott vajat és morzsoljuk el a vajat a lisztes keverékkel, amíg homogén állagot nem kapunk.
- Öntsük hozzá a vaníliaeszenciát, majd gyúrjuk össze a tésztát egy nagyobb gombóccá. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés vizet.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Két percig melegítsük fel a mézet egy kis lábasban, majd öntsük bele egy gratintálba.
- Adjuk hozzá az áfonyát és keverjük össze.
- Nyújtsuk ki a tésztát és helyezzük az áfonyás keverékre a gratintálban.
- Simítsuk el a tetejét egy kanállal.
- Süssük 25-30 percig, amíg a tészta aranybarnára sül.
- Tálaljuk melegen vagy hidegen.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések Áfonyás crumble recepthez:
Az „Áfonyás crumble” egy édesség, amely friss áfonyából és morzsás tésztából készül. A crumble jellemzője a ropogós, morzsás teteje, amely alatt a gyümölcsös töltelék lágyan sült meg. Ez egy népszerű desszert, különösen az amerikai konyhában.
Ha a tésztád nem lett elég ropogós, az azt jelentheti, hogy túl sok vajat használtál, vagy nem sütötted eléggé. Ügyelj arra, hogy kövesd a receptet és süssd megfelelő ideig.
A legjobb, ha lehűtve, légmentesen záródó dobozban tárolod a hűtőben. Így 2-3 napig is megőrzi frissességét.
Friss áfonyát javaslunk, de ha nem kapható, mirelit áfonya is megfelel. Csak olvaszd ki előtte és távolítsd el a felesleges vizet.
Igen, egyesek robotgépet használnak a tészta elkészítéséhez, ami garantálja a morzsolódást. Csak vigyázz, hogy ne dolgozd túl a tésztát!
Helyi termelői piacokon, bioboltokban vagy nagyobb áruházak gyümölcs részlegén szokott lenni a legfrissebb áfonya.
Próbáld ki más gyümölcsökkel is, mint például málna, eper vagy sárgabarack. Az alap tészta recept maradhat, csak a gyümölcsöt cseréld le.
Vaníliafagylalt, tejszínhab vagy joghurt kiválóan illik hozzá.
A morzsás tészta ropogós maradásának kulcsa a hideg vaj használata és a tészta túldolgozásának elkerülése. A vajat kis darabokra vágva keverjük a lisztbe, amíg morzsás állagot nem kapunk, és ne dolgozzuk túl a tésztát, hogy megőrizzük a morzsás textúrát.
A crumble készítéséhez számos gyümölcs használható, mint például alma, barack, cseresznye, szeder, málna, vagy éppen kevert bogyós gyümölcsök. Ezek mindegyike remekül illik a crumble ropogós, morzsás tetejéhez.
Történet:
Az áfonyás crumble egy angol eredetű desszert, amely az 1800-as években jelent meg először. Az eredeti receptben a crumble-t almával készítették, de az évek során sok változat jött létre, amelyekbe különféle gyümölcsök kerültek, beleértve az áfonyát is. A finom és egyszerűen elkészíthető desszert, amelyet hidegen vagy melegen lehet tálalni.
Tálalás:
Az áfonyás crumble-t általában melegen szolgálják fel, vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal tálalva. A tetején lévő morzsás réteg miatt a desszert ropogós és könnyen törhető. Hidegen is fogyasztható, ha valaki inkább a frissítő desszerteket kedveli.
Italajánló Áfonyás crumble mellé:
Gyerekeknek:
- Áfonyás limonádé: Egy frissítő, házi készítésű limonádé, melybe friss áfonyákat dobnak bele. Az áfonya természetes édességével kiegészül, és a citromos frissesség tökéletesen kiegészíti az áfonyás crumble édességét.
- Vaníliás tejshake: Egy krémes és édes ital, mely jól illik a desszerthez. A vanília aromája remekül harmonizál az áfonyás crumble-ban található vaníliaeszcenciával.
- Almás-gyömbéres ital: Friss almalé egy csipet gyömbérrel. Az alma és a gyömbér kombinációja egy kissé éles, de mégis frissítő ízvilágot ad, ami felfrissíti a szájat a desszert után.
Felnőtteknek:
- Édes fehérbor: Egy könnyű és gyümölcsös édes fehérbor, például egy Moscato vagy egy Chenin Blanc, remekül kiegészítheti az áfonyás crumble édességét.
- Áfonyás gin tonic: Egy hagyományos gin tonicban néhány áfonyával és egy citromkarikával. Az áfonya és a citrom hozzáadásával az ital frissessége és savanyúsága remekül kiegyensúlyozza a desszert édességét.
- Kávé: Egy klasszikus eszpresszó vagy latte, ami a desszert után kiváló választás. A kávé kesernyés íze kiegyensúlyozza az édes áfonyás crumble-t, és segít a levezetésben.
Alternatív hozzávalók:
Az áfonyás crumble receptje változatos lehet. Az almát áfonyára vagy más bogyós gyümölcsökre is cserélhetjük, például málnára, eperre vagy szederre. A morzsás réteghez készíthetünk egyéb alapanyagokat is, mint például diót, mandulát vagy zabpelyhet.
Egészségügyi előnyök:
Az áfonya gazdag antioxidánsokban, C-vitaminban és rostokban, amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében és az egészséges bélrendszer működésének fenntartásában. Azonban, mivel az áfonyás crumble magas cukortartalmú desszert, a fogyasztását mértékkel kell végezni.
Variációk:
A crumble receptje változatos lehet, lehetőség van az alapanyagok, a fűszerezés és a tálalás módjának változtatására is. A bogyós gyümölcsök mellett használhatunk más gyümölcsöket is, például barackot, körte vagy sárgabarackot. A morzsás réteghez hozzáadhatunk fűszereket is, például fahéjat, gyömbért vagy vaníliát.
Érdekességek:
Az áfonyát régóta használják a hagyományos gyógyászatban. A benne található antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben, és javítják a szív- és érrendszeri egészséget. Az áfonyás crumble eredetileg egy egyszerű vidéki édesség volt, de ma már a legtöbb étterem és cukrászda kínálatában megtalálható.