Egy fa vágódeszkán rendezett sorokban frissen sütött Alföldi burgonyapogácsák helyezkednek el. A pogácsák kívül ropogósak, aranybarna színűek, míg a közepük puha és szaftosnak tűnik. A vágódeszka rusztikus, természetes megjelenésű, ami kiemeli a hagyományos recept értékét. Alföldi burgonyapogácsa

Alföldi burgonyapogácsa

Pogácsa Tészták

Alföldi burgonyapogácsa recept – Hagyományos magyar ízvilág

Alföldi burgonyapogácsa recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Az Alföldi burgonyapogácsa egy tradicionális magyar étel, mely az ország egyik legismertebb és legkedveltebb régiójából, az Alföldről származik. A pogácsa Magyarországon széles körben ismert és kedvelt, de az Alföldi változat különleges ízvilágot és összetevőket vonultat fel. A marhapörkölt és a burgonya kombinációja egyedülálló, és a hagyományos magyar konyha ízvilágát tükrözi.

Egy fa vágódeszkán rendezett sorokban frissen sütött Alföldi burgonyapogácsák helyezkednek el. A pogácsák kívül ropogósak, aranybarna színűek, míg a közepük puha és szaftosnak tűnik. A vágódeszka rusztikus, természetes megjelenésű, ami kiemeli a hagyományos recept értékét.

Alföldi burgonyapogácsa

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Alföldi burgonyapogácsa.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás hideg előétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 132 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A már elkészült marhapörköltet ledaráljuk egy húsdarálón vagy aprítógépben.
  • A főtt burgonyát összetörjük egy burgonyanyomóval vagy egy villával.
  • A ledarált marhapörköltet, az összetört burgonyát, a tojást és a paradicsompürét egy tálba tesszük, és jól összekeverjük.
  • Adjunk hozzá egy kevés pörkölt levét (opcionális), majd ízesítsük sóval, borssal és az apróra vágott petrezselyemmel.
  • Az egészet alaposan összegyúrjuk, hogy egy homogén masszát kapjunk.
  • Egy lisztezett munkalapon a masszát körülbelül 1-1,5 cm vastagságúra kinyújtjuk.
  • Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk a pogácsákat.
  • Egy serpenyőben forró olajat hevítünk, és az így előkészített pogácsákat aranybarnára sütjük.
  • Papírtörlőn lecsepegtetjük az olajat, és melegen tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Alföldi burgonyapogácsa-hoz!

Tápérték

Kalória: 132kcalSzénhidrát: 11gFehérje: 9gZsír: 5gTelített zsír: 0.4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.2gEgyszeresen telítetlen zsír: 0.4gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 41mgNátrium: 311mgKálium: 255mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 106IUVitamin C: 11mgKalcium: 17mgVas: 1mg
Keyword Alföldi, Burgonya, burgonyapogácsa, fekete bors, Marhapörkölt, Paradicsompüré, petrezselyemzöld, só, tojás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Alföldi burgonyapogácsa recepthez:

Mi az a Alföldi burgonyapogácsa?

Az Alföldi burgonyapogácsa egy hagyományos magyar étel, amely a magyar konyha jellegzetes fogásai közé tartozik. Ez a fogás különlegessége abban rejlik, hogy marhapörköltet és főtt burgonyát kombinál, amelyeket tojással, paradicsompürével és fűszerekkel ízesítenek, majd pogácsa formájúra alakítanak és kisütnek. Eredetileg az Alföldről származik, amely Magyarország egyik legnagyobb és legismertebb régiója, gazdag gasztronómiai hagyományokkal. A burgonyapogácsa egy ízletes és laktató étel, amely hagyományosan aranybarnára sült és melegen tálalt.

Milyen hibákba eshetek bele a recept elkészítése közben?

Ha a burgonya túl nedves, a tészta túl ragacsos lehet. Ebben az esetben egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk rajta.
Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túlságosan forró a sütés során, mert a pogácsák kívül gyorsan megpirulnak, belül azonban nyersek maradnak.

Hogyan maradhat az étel minél tovább friss?

Miután a pogácsákat megsütöttük és lecsepegtettük az olajat, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt légmentesen záródó dobozba helyeznénk őket.
Ne tároljuk melegen vagy párás helyen, mert a pogácsa könnyen megpuhulhat vagy penészesedhet.

Milyen best practice-eket ajánlanátok az Alföldi burgonyapogácsa elkészítéséhez?

A burgonyát héjában, sós vízben érdemes főzni, mert így kevésbé lesz vizes.
Ha a pörkölt túl szaftos, a szaft nélkül daráljuk le a húst, és csak azután adjunk hozzá egy kis levét az ízéért.

Hol szerezhetem be a legjobb alapanyagokat a recepthez?

A marhapörkölt alapanyagaihoz válasszunk hentesnél vásárolt minőségi húst.
Friss, kemény burgonyát válasszunk, kerüljük a csírázott vagy zöldedő változatokat.

Készíthetek más változatokat is a burgonyapogácsából?

Természetesen! Készíthetsz csirkével, sertéshússal vagy akár zöldségekkel (pl. paprika, hagyma) dúsított változatokat is.
Fűszerezés terén is variálhatsz, például a petrezselyem helyett használj rozmaringot vagy kakukkfüvet az új ízélményekért.

Történet:

Az Alföldi burgonyapogácsa a magyar vidéki konyha egyik jellegzetes fogása, amely hagyományosan a maradék marhapörkölt felhasználásával készült. A magyar konyhában fontos szerepet játszanak az olyan ételek, amelyek kihasználják a megmaradt alapanyagokat, így keletkezett ez a kreatív és ízletes fogás. Az étel egyesíti a marhapörkölt gazdag ízét és a főtt burgonya kellemes állagát, így teremtve egy könnyed és laktató ételt a családi asztalra.

Tálalás:

Az Alföldi burgonyapogácsát legjobban frissen, melegen érdemes tálalni. A sültek és főzelékek mellé kiváló kísérő, de önmagában is remek fogás lehet. A tálalásnál a következőket javasoljuk:

  1. Szórd meg friss petrezselyemzölddel vagy aprított újhagymával a tálaló tányéron, hogy színes és friss hatást érj el.
  2. Kínálj hozzá tejfölt vagy tejfölös mártogatóst, hogy kiegészítsd az étel ízét és textúráját.
  3. Egy friss, ropogós salátával kombinálva még kiegyensúlyozottabbá teheted az étkezést.

Ital ajánló az Alföldi burgonyapogácsa mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma vagy körte lé: Ezek a gyümöllcslé változatok nem túl édesek, és az Alföldi burgonyapogácsa karakteres íze mellett jól harmonizálnak. Fontos, hogy válasszunk hozzáadott cukor nélküli változatot.
  2. Gyümölcsös szóda: Hozzáadott cukor nélküli, buborékos gyümölcs ízű szóda, ami egy kis élénkítő élményt is nyújt az étkezéshez.
  3. Tej: A tej a burgonya és a hús ízét jól kiegészíti, és gyerekek számára jó választás lehet.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor: Egy könnyed, gyümölcsös vörösbor, például egy Kékfrankos, remekül kiegészíti a marhapörkölt ízét a burgonyapogácsában.
  2. Világos sör: A sör és a pörkölt hagyományosan jól illik egymáshoz, így a burgonyapogácsa mellé is remek választás lehet.
  3. Ásványvíz citrommal vagy mentával: Ha valaki alkoholmentes italt szeretne választani, akkor egy hűsítő ásványvíz, némi friss citromlével vagy mentalevéllel megbolondítva, kiválóan illik a burgonyapogácsa ízvilágához.

Alternatív hozzávalók:

Bár az Alföldi burgonyapogácsa recept már önmagában ízletes, kísérletezhetünk is néhány alternatív hozzávalóval, hogy variáljuk az ételt:

  1. Zöldségek: Adj hozzá apróra vágott zöldségeket, mint például sárgarépát vagy zellert, hogy még gazdagabbá tedd a textúrát és ízvilágot.
  2. Sajt: Keverj hozzá reszelt sajtot a masszához, hogy krémes és sajtos ízvilágot érj el.
  3. Fűszerek: Használj egyedi fűszereket vagy fűszerkeverékeket az ízek variálásához, például paprikát vagy fokhagymát.

Egészségügyi előnyök:

Az Alföldi burgonyapogácsa egy olyan étel, amely gazdagíthatja az étrendet bizonyos tápanyagokkal, és néhány egészségügyi előnnyel is járhat:

  1. Fehérjeforrás: A marhapörkölt és a tojás hozzájárulnak a magas minőségű fehérjék bevitelehez, amelyek fontosak az izomzat és a szövetek egészségének fenntartásához.
  2. Szénhidrátok: A burgonya a főtt formájában magas szénhidráttartalmú, amely energiaforrásként szolgálhat a mindennapi tevékenységekhez.
  3. Rostok: A burgonya és a petrezselyemzöld rostokat tartalmaz, ami elősegítheti az emésztést és hozzájárulhat az egészséges bélműködéshez.
  4. Ásványi anyagok: A pörköltből és a burgonyából származó ásványi anyagok, például vas és cink, hozzájárulhatnak a vérképzéshez és az immunrendszer erősítéséhez.

Variációk:

Az Alföldi burgonyapogácsa receptjében számos változtatást elvégezhetsz az íz és textúra variálása érdekében:

  1. Hús: Kipróbálhatod más húsokkal, például csirkével vagy sertéshússal is.
  2. Zöldségek: Vegyél fel zöldségeket a masszához, például cukkinit vagy gombát.
  3. Gluténmentes: Használj gluténmentes lisztet vagy zúzott gluténmentes gabonaféléket az elkészítéshez.
  4. Vegetáriánus/Vegán: Készítsd el növényi alapanyagokból, mint például lencséből vagy hüvelyesekből.

Érdekességek:

  • Az Alföldi burgonyapogácsa eredetileg a magyar vidéki konyhából származik, és a pörkölt felhasználásával hozták létre a maradék ételek kreatív felhasználásával.
  • A petrezselyemzöld nemcsak ízesítést ad a pogácsának, hanem a tálalásnál is frissességet és színt visz az ételbe.
  • A hagyományos elkészítés mellett kísérletezhetsz különféle ízesítőkkel és fűszerekkel, hogy személyre szabott ízvilágot hozz létre.
  • Az Alföldi burgonyapogácsa a magyar ételkultúra fontos része, amely a családi ebédek és ünnepi alkalmak népszerű fogása lehet.
(össznézettség: 97, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése