Alföldi töltött káposzta

Alföldi töltött káposzta

Egytálételek Húsos

Alföldi töltött káposzta – Egy hagyományos és ízletes magyar étel

Alföldi töltött káposzta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 150 perc.

Az Alföldi töltött káposzta egy hagyományos magyar étel, amely számos család asztalára kerül az év folyamán. Ez a tradicionális étek olyan régiókban különösen népszerű, mint az Alföld, ahonnan az elnevezés is származik. Ez egy olyan étel, amelyet a magyarok nemcsak az íze, hanem a készítésének módja miatt is szeretnek.

Alföldi töltött káposzta

Alföldi töltött káposzta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Alföldi töltött káposzta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 2 hours
Teljes idő 2 hours 30 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 10 főre
Kalória 1238 kcal

Hozzávalók
  

  • 1,4 kg sertésdagadó
  • 1 db csülök
  • 1 db láb
  • 1 db szalonnabőrke nagyobb darab
  • 1 db fül
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 15 dkg rizs
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál kapor szárított
  • 5 dl tejföl
  • 1 mokkáskanál fekete bors őrölt

a rántáshoz:

Elkészítés
 

  • A húsokat alaposan letisztítjuk és megmossuk. A csülköt, a lábat, a szalonnabőrkét és a fület kuktába tesszük annyi sós vízben, amennyi ellepi. Puhára főzzük.
  • Közben a maradék húst ledaráljuk, nyersen hozzáadjuk a többször váltott vízben megmosott és lecsepegtetett rizst, a habosra felvert tojásokat, 1 teáskanál pirospaprikát, sót, borsot. Jól összedolgozzuk.
  • A káposztalevelek szélére halmozunk a darált húsos töltelékből, feltekerjük, és a levél két végét úgy nyomkodjuk bele a töltelékbe, hogy az, ki ne tudjon folyni.
  • A maradék savanyú káposztát apróra vagdaljuk, és egy 7-8 literes lábas aljára terítjük. Beszórjuk a kaporral és megsózzuk. Erre sorban, egymás mellé helyezzük a töltelékeket. Annyi vizet öntünk rá, hogy szűken ellepje, és befedve felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük. Keverni nem, csak rázogatni szabad az edényt.
  • Ha a kuktában megfőtt a hús, lecsöpögtetjük, kicsontozzuk, és kisebb darabokra vágjuk. A lábosban főtt káposztából a tölteléket óvatosan tányérra szedjük, a benne maradt káposztát felöntjük a csülkös főzőlével, majd a lisztből és zsírból készített paprikás rántással (amelybe a reszelt vöröshagymát is belekevertük) vékonyan berántjuk a káposztát, ügyelve arra, hogy a rántás meg ne csomósodjon benne.
  • Állandó keverés mellett jól összeforraljuk, beletesszük a kicsontozott húsdarabokat, tetejére rendezzük a töltelékeket, végül nyakon öntjük a megsózott tejföllel.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Alföldi töltött káposzta-hoz!

Nutrition

Kalória: 1238kcalSzénhidrát: 17gFehérje: 43gZsír: 108gTelített zsír: 13gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 283mgNátrium: 752mgKálium: 121mgÉlelmi rost: 0.3gCukor: 1gVitamin A: 600IUVitamin C: 1.7mgKalcium: 80mgVas: 1.3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword egytálétel, húsétel
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az alföldi töltött káposzta egy hagyományos magyar étel, amely számos változatban létezik az ország különböző régióiban. A töltött káposzta készítése hagyományosan a téli hónapokban volt népszerű, amikor a káposzta és a többi hozzávaló elérhető volt az emberek számára. Az étel elkészítése egyszerű és olcsó, így sok család rendszeresen fogyasztotta.

Tálalás:

Az alföldi töltött káposzta egy főétel, amelyet általában savanyúsággal vagy tejföllel tálalnak. A káposztát a tányérra helyezzük, majd savanyúságot vagy tejfölt adunk hozzá. Az étel tetejét reszelt sajttal is megszórhatjuk, ha szeretjük.

Alternatív hozzávalók:

  • A hús helyett használhatunk gombát vagy más zöldségeket, például cukkinit vagy padlizsánt.
  • A rizst helyettesíthetjük quinoával vagy bulgurral.
  • Az ételt fűszerezhetjük más fűszerekkel, például majoránnával vagy kakukkfűvel.

Egészségügyi előnyök:

Az alföldi töltött káposzta magas rost- és fehérjetartalmú, amelyek fontosak az egészség szempontjából. A káposzta magas C-vitamin-tartalma segíthet a megfázás megelőzésében.

Variációk:

  • A káposztát helyettesíthetjük más zöldségekkel, például paprikával vagy cukkinivel.
  • A hús helyett használhatunk gombát vagy más zöldségeket, például cukkinit vagy padlizsánt.
  • Az ételt fűszerezhetjük más fűszerekkel, például majoránnával vagy kakukkfűvel.

Érdekességek:

  • Az alföldi töltött káposzta az egyik legnépszerűbb magyar ételek közé tartozik.
  • A káposzta elkészítésének hagyománya az ókori Rómáig nyúlik vissza.

Egy hagyományos magyar étel, amelyet könnyű elkészíteni, és nagyszerű ízvilággal rendelkezik. Az étel variálható és egészséges alternatív hozzávalókkal készíthető, így bátran ajánlható mindenki számára.

(össznézettség: 429, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating