Egy ínycsiklandó adag Alföldi töltött káposzta egy mély fehér tányérban, tejföllel meglocsolva, piros paprikás szaftban, friss zöldpetrezselyemmel díszítve. Alföldi töltött káposzta:

Alföldi töltött káposzta

Egytálételek Húsos

Alföldi töltött káposzta – Egy hagyományos és ízletes magyar étel

Alföldi töltött káposzta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 150 perc.

A töltött káposzta a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, amelyet az Alföldön különösen gazdagon és ízletesen készítenek. Puha káposztalevelek, fűszeres, rizses hústöltelék, tejföllel megbolondítva – ez az étel igazi kulináris élmény! Legyen szó családi ebédről vagy ünnepi alkalomról, ez a laktató és gazdag fogás mindenkit levesz a lábáról. A recept egyszerűen követhető, a végeredmény pedig garantáltan elnyeri mindenki tetszését.

Egy ínycsiklandó adag Alföldi töltött káposzta egy mély fehér tányérban, tejföllel meglocsolva, piros paprikás szaftban, friss zöldpetrezselyemmel díszítve.

Alföldi töltött káposzta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Alföldi töltött káposzta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 30 minutes
Sütés/Főzés 2 hours
Összesen 2 hours 30 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 10 főre
Kalória 1238 kcal

Hozzávalók
  

  • 1,4 kg sertésdagadó
  • 1 db csülök
  • 1 db láb
  • 1 db szalonnabőrke nagyobb darab
  • 1 db fül
  • 2 kg savanyú káposzta
  • 15 dkg rizs
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál kapor szárított
  • 5 dl tejföl
  • 1 mokkáskanál fekete bors őrölt

a rántáshoz:

Elkészítés
 

  • Kezdjük az alapanyagok alapos tisztításával. A csülköt, a lábat, a szalonnabőrkét és a fület hideg víz alatt mossuk meg, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a felesleges zsiradékot.
  • A megtisztított húsokat helyezzük egy kuktába. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd sózzuk meg. Zárjuk le a kuktát, és főzzük a húsokat teljesen puhára. Ez körülbelül 1-1,5 órát vesz igénybe, de a kukta típusától függően változhat.
  • Amíg a húsok főnek, készítsük el a tölteléket. A darálthús elkészítéséhez vágjuk kisebb darabokra a sertésdagadót, majd daráljuk le.
  • A darált húshoz adjuk hozzá a többször átmosott és lecsepegtetett rizst. A rizs átmosása segít eltávolítani a keményítőt, így a töltelék könnyebb és szellősebb lesz.
  • Üssük fel a tojásokat, és egy villával verjük őket habosra. Adjuk hozzá a darált húshoz, majd fűszerezzük a keveréket sóval, borssal és egy teáskanál pirospaprikával.
  • Az összes hozzávalót kézzel alaposan dolgozzuk össze, hogy homogén, könnyen formázható masszát kapjunk.
  • A savanyú káposztalevelekből vágjuk ki a vastagabb ereket, hogy könnyebb legyen őket feltekerni. Helyezzünk egy adag darált húsos tölteléket a káposztalevél széleire.
  • Óvatosan tekerjük fel a leveleket, ügyelve arra, hogy a töltelék ne csússzon ki. A levelek végeit hajtsuk be, vagy nyomkodjuk bele a töltelékbe, hogy jól záródjanak.
  • A maradék savanyú káposztát apróra vágjuk. Egy nagy, 7-8 literes lábos aljára terítsük el egyenletesen az aprított káposztát.
  • Szórjuk meg a káposzta réteget szárított kaporral és sóval ízlés szerint. Ezután helyezzük sorban, egymás mellé a megtöltött káposztaleveleket, hogy szép, rendezett legyen.
  • Öntsünk annyi vizet a lábosba, hogy a káposztát és a töltelékeket éppen ellepje. Tegyünk rá fedőt, majd közepes lángon forraljuk fel.
  • Amint felforrt, vegyük kisebbre a lángot, és hagyjuk lassan főni. A főzés közben az edényt ne keverjük, csak időnként rázogassuk, hogy a töltelékek ne sérüljenek meg.
  • A kuktában megfőtt húsokat vegyük ki, hagyjuk hűlni néhány percig, majd csepegtessük le. Ezután csontozzuk ki a csülköt és a lábat, és vágjuk kisebb, falatnyi darabokra.
  • Egy serpenyőben olvasszuk fel a zsírt, majd adjuk hozzá a lisztet. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve pirítsuk világos barnára.
  • Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá az őrölt fűszerpaprikát. Reszeljük bele a vöröshagymát, és alaposan dolgozzuk össze.
  • Öntsünk hozzá néhány merőkanálnyit a csülkös főzőléből, hogy hígabb állagú, csomómentes rántást kapjunk.
  • A lábosban lévő káposztát öntsük fel a csülkös főzőlével, majd vékonyan rántsuk be a rántással. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós.
  • Forraljuk össze alaposan, hogy a rántás sűrítse a káposztát és az ízek összeérjenek.
  • A lábosba helyezzük vissza a kicsontozott, feldarabolt húsokat. Rendezzük el a káposzta tetején a töltött káposztaleveleket, hogy az étel szép réteges legyen.
  • Az egészet locsoljuk meg sóval ízesített tejföllel, hogy gazdagítsuk az ízeket.
  • Az Alföldi töltött káposztát forrón, friss kenyérrel, tejföllel meglocsolva kínáljuk. Ez az étel másnap is még ízletesebb, amikor az ízek teljesen összeérnek.

Jegyzetek

Jó étvágyat az Alföldi töltött káposzta-hoz!

Kalória

Kalória: 1238kcalSzénhidrát: 17gFehérje: 43gZsír: 108gTelített zsír: 13gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 283mgNátrium: 752mgKálium: 121mgRost: 0.3gCukor: 1gA-vitamin: 600IUC-vitamin: 1.7mgKalcium: 80mgVas: 1.3mg
Keyword Alföldi töltött káposzta, Csülkös ételek, Hagyományos magyar étel, Húsos káposzta, Kapor, Káposztalevél töltés, Káposztás ételek, Kuktában főzés, Laktató étel, Magyar konyha, Magyaros ízek, Paprikás rántás, Rizses töltelék, Savanyú káposzta, Sertéshús, Tejfölös káposzta, Töltött káposzta recept
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Alföldi töltött káposzta recepthez:

Mi az a Alföldi töltött káposzta?

Az „Alföldi töltött káposzta” a magyar konyha egyik népszerű ételének változata, amely a magyar Alföld régiójából származik. Ez a fogás a töltött káposzta hagyományos receptjén alapul, de különböző regionális hozzávalókkal és elkészítési módszerekkel rendelkezik, amelyek megkülönböztetik más területek receptjeitől.

Mi teszi az Alföldi töltött káposztát egyedülállóvá?

Az Alföldi töltött káposzta egyedülállóságát a hozzávalók és az elkészítési mód adja. Gyakran használnak benne többféle húst, például sertésdagadót, csülköt és szalonnát, ami gazdagabbá és ízletesebbé teszi az ételt.

Miért szárad ki az én töltött káposztám?

Lehetséges, hogy nem használtál elég főzőlevet vagy túl magas hőfokon főzted. Ügyelj arra, hogy elegendő lé legyen az alján, és közepes vagy alacsony hőfokon főzd.

Hogyan készül az Alföldi töltött káposzta?

A húsokat puhára főzik, a darált húst fűszerekkel, rizzsel és tojással összedolgozzák, majd tölteléket készítenek belőle. A káposztaleveleket megtöltik, a savanyú káposztát egy lábas aljára helyezik, ráteszik a töltelékeket, és lassan, fedő alatt puhára főzik. Végül rántással dúsítják.

Hogyan maradjon az étel minél tovább friss?

Tárold hűtőben és ne hagyd kint hosszú ideig. Mikor újramelegíted, mindig gondoskodj arról, hogy teljesen átmelegedjen. Az étel 3-4 napon belül fogyasztandó el.

Van-e bevált módszer a töltelék elkészítésére?

A töltelék legyen kellően nedves, de ne túl folyós. A rizsnek kellően meg kell puhulnia a töltelékben. Használhatsz darálógépet a hús finom darálásához.

Hol szerezhetem be a legjobb savanyú káposztát?

A legfinomabb savanyú káposzta gyakran helyi termelőktől vagy piacokról származik. Keress kisüzemi termelőket vagy bioboltokat a frissesség és a minőség érdekében.

Létezik-e vegetáriánus változata a töltött káposztának?

Igen! A hús helyett használhatsz gombát, lencsét, quinoát vagy tofu-t a töltelékhez.

Hogyan szolgáljam fel, ha vendégeim vannak?

Az Alföldi töltött káposzta mellé kínálj friss kenyeret, tejfölt és az italajánlóban felsorolt italok egyikét. Egy friss saláta is jól kiegészítheti az ételt.

Milyen más fűszerekkel vagy összetevőkkel variálhatom a receptet?

Bátran adj hozzá chili paprikát, fokhagymát vagy majoránnát egy kis ízvariáció érdekében. Ha a családod kedveli a fokhagymás ízeket, azt is beleteheted a töltelékbe.

Történet:

Az Alföldi töltött káposzta hosszú múltra tekint vissza a magyar konyhában. A történet szerint az Alföldi vidéken, ahol a sertéshús a legelterjedtebb húsféle volt, a töltött káposzta nem csak ünnepi alkalmakkor készült el. A káposztát a vidéki háztartásokban gyakran maguk savanyították, ami szervesen kapcsolódott ehhez az ételhez. A savanyú káposzta és a fűszeres sertéshús kombinációja tökéletesen illeszkedett az alföldi emberek ízléséhez, akik hosszú munkanapjaik után élvezték ezt a laktató és tápláló ételt.

Tálalás:

Az Alföldi töltött káposzta tálalásakor egy mély tányért vagy nagy méretű mély tálca használata javasolt. Először a szaftos káposztát merjük a tányér közepére, majd helyezzük rá a tölteléket. Ezen kívül kínáljunk hozzá friss fehér kenyeret, amivel a finom szaftot fel lehet tunkolni. A tetejét meg lehet szórni egy kis friss kaporral, ami tovább erősíti az étel aromáját.

Ital ajánló az Alföldi töltött káposzta mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almalé: Egy jól behűtött, nem túl édes almalé remekül illik a töltött káposzta ízéhez. A savanykás almás íz jól ellensúlyozza az étel édességét és sós jellegét.
  2. Meggy- vagy cseresznyelé: Ezeknek az italoknak a kissé fanyar ízvilága szintén jól kiegészíti a töltött káposzta ízét.
  3. Gyümölcsös szénsavas víz: Egy enyhe, természetes gyümölcsízzel rendelkező szénsavas víz (pl. citrom, lime) könnyedséget ad az étkezéshez, és segít az emésztésben.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor: Egy közepesen testes, gyümölcsös vörösbor, például egy magyar Kadarka vagy Kékfrankos jól kísérheti az étel ízeit. A bor gyümölcsössége és enyhe tanninja kiegészíti a töltött káposzta szaftos és fűszeres ízét.
  2. Sör: Egy világos vagy barna sör, különösen a cseh vagy bajor típusúak, jól kísérik a töltött káposzta ízeit. A sör komlós jellege jól kiegészíti az étel gazdag ízét.
  3. Ásványvíz citrommal vagy mentával: Azoknak, akik nem szeretnének alkoholt fogyasztani, egy jól behűtött ásványvíz, egy szelet citrommal vagy néhány mentalevéllel frissítő kíséretet biztosíthat az ételhez.

Alternatív hozzávalók:

  • Hús: Ha nem érhető el sertésdagadó, pulyka vagy csirkemell is használható, bár az íz ebben az esetben eltérhet az eredetitől.
  • Rizs: Ha valaki diétázik vagy érzékeny a rizsre, kölest vagy quinoát használhat helyette.
  • Tejföl: Laktózmentes vagy növényi alapú tejföllel helyettesíthető az eredeti tejföl.
  • Zsír: Ha egészségesebb változatot keresünk, az állati zsírt cserélhetjük olívaolajra vagy kókuszzsírra.

Egészségügyi előnyök:

  1. Savanyú káposzta: A fermentált ételek, mint a savanyú káposzta, gazdagok probiotikumokban, amelyek jótékonyan hatnak az emésztésre és támogatják a bélflóra egészségét.
  2. Rizs: Könnyen emészthető szénhidrátforrás, ami energiát biztosít.
  3. Sertéshús: Jó forrása a teljes értékű fehérjéknek, a B-vitaminoknak és a vasnak.
  4. Tejföl: Kalciumban és D-vitaminban gazdag, amelyek fontosak a csontok és a fogak egészségéhez.
  5. Fűszerek: A paprika és a fekete bors antioxidáns tulajdonságokkal bírnak, és támogatják az emésztést.

Variációk:

  1. Vegetáriánus verzió: A sertéshúst pótolhatjuk gombával, lencsével vagy tofuval a vegetáriánus változat készítése érdekében.
  2. Csípős változat: Adjunk hozzá chili paprikát vagy csípős paprikakrémet azoknak, akik szeretik a csípősebb ízvilágot.
  3. Boros változat: Adjunk hozzá egy kis fehér vagy vörös bort, amely mélyebb ízdimenziót ad az ételnek.

Érdekességek:

  1. Régies név: Az Alföldi töltött káposzta régen gyakran „töltött fej” néven is ismert volt, utalva a káposztafejre és a töltelék módjára.
  2. Mikor készül: Magyarországon az év több időszakában is elkészítik ezt az ételt, de különösen népszerű a téli hónapokban, amikor az emberek tartósított, savanyított káposztát használnak fel.
  3. Töltelék: Régen a töltelék sokkal változatosabb volt; attól függően, milyen hús és alapanyagok voltak éppen kéznél a háztartásban, különböző összetevők kerülhettek bele.
(össznézettség: 527, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése