Alföldi véres hurka – A hagyományos magyar ízélmény
Alföldi véres hurka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 75 perc.
Az Alföldi véres hurka egy hagyományos magyar húsétel, amely az Alföld régióban széles körben ismert és kedvelt. A hurkát sertésvért, apróra vágott húst és rizst használva készítik, amelyet fűszerekkel és hagymával ízesítenek. Ezután a hurkamasszát sertésbélbe töltik, majd forró vízben vagy sütőben készre főzik vagy sütik. Az Alföldi véres hurka jellegzetes ízét és állagát a vértől, a rizstől és a fűszerektől kapja.
Alföldi véres hurka
Hozzávalók
- 1,5 l sertésvér
- 8 db zsemle
- 50 dkg tokaszalonna
- 40 dkg vöröshagyma
- 2 dkg fűszerpaprika
- 2 dkg fekete bors őrölt
- 1 dkg majoránna
- 1 dkg szegfűszeg őrölt
- só
Elkészítés
- A zsemlét apró kockára vágjuk és a tokaszalonna felét kisütjük, majd ebben a zsemlekockákat megpirítjuk. A tokaszalonnát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi ellepi.
- Ha puhára főtt, leszűrjük a levét. A levet ráöntjük a zsemlekockákra, majd az egészet együtt megdaráljuk. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, a tokaszalonna zsírján pirítjuk. A zsemlés masszával jól összedolgozzuk, majd hozzáöntjük a friss vért és hozzáadjuk a fűszereket.
- Az így nyert masszát betöltjük a hurkabélbe és 90 fokos vízben 30 percig abáljuk. Az így készített hurka néhány napig őrzi finomságát, de fagyasztóban sem tanácsos az egy hónapon túl történő tartósítása.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A véres hurka hagyománya Magyarországon több mint 100 évre nyúlik vissza. Régen a sertések levágása után a vért nem dobták el, hanem a hurkába töltötték, hogy kihasználják az összes részüket. A véres hurka készítése egyik alapanyaga a sertésvér, amelyet kevernek hagymával, fokhagymával, liszttel, sóval és egyéb fűszerekkel.
Tálalás:
Az Alföldi Véres Hurkát leggyakrabban főtt krumplival vagy savanyú káposztával tálalják. A véres hurka fogyasztása előtt a hurkát forró vízben általában 20-30 percig főzik, majd szeletekre vágják és pirítják. A véres hurkát általában mustárral vagy savanyúsággal tálalják.
Alternatív Hozzávalók:
A véres hurkát a hagyományos módon lehet elkészíteni, de az ételek változatosságának érdekében kipróbálhatunk más hozzávalókat is. Például a hurkába reszelt almát vagy szárított gyümölcsöket is keverhetünk, hogy enyhítsük a véres ízt.
Egészségügyi Előnyök:
A véres hurka, mint minden kolbászfajta, magas zsír- és sótartalommal rendelkezik, így mérsékelten kell fogyasztani. Azonban a hurka kiváló forrása a vasnak és a fehérjének, és az egészséges étrend részeként élvezhető.
Variációk:
A véres hurkát különböző változatokban is elkészíthetjük, például hozzáadhatunk húst vagy különböző zöldségeket a hurkához. A véres hurkában lévő vért tejszínnel is helyettesíthetjük, hogy enyhítsük a véres ízt.
Érdekességek:
- A véres hurkát hagyományosan télen, a disznóvágások idején készítették, amikor a frissen vágott húsokat és belsőségeket azonnal fel kellett használni, hogy ne romoljanak meg.
- A hurkát először az ókorban készítették, ahol a véres hurka az arisztokraták kedvelt étele volt.
- A véres hurka tápláló és gazdaságos élelmiszer volt a szegényebb rétegek számára, mivel az elkészítésekor a vágásból visszamaradt belsőségeket és vért is felhasználták.
- Az Alföldi véres hurka elkészítése manapság is fontos szerepet játszik a magyar konyha hagyományaiban és az Alföld régió kulturájában.