Frissen sült, aranybarna almás felfújt egy fehér tányéron. Almafelfújt

Almafelfújt

Gyümölcsös sütemény Sütemény

Almafelfújt: A könnyű és finom desszert

Almafelfújt recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Az almafelfújt egy finom, laktató és egyszerűen elkészíthető desszert, amely nagyszerű választás lehet, ha valami édeset szeretnénk enni. Egy hagyományos magyar desszert, amelyet sok háztartásban készítenek. Az almafelfújt elkészítése nem igényel sok időt és energia, és a végeredmény mindenki számára megéri az erőfeszítést. 

Frissen sült, aranybarna almás felfújt egy fehér tányéron.

Almafelfújt

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Almafelfújt.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 adag
Kalória 293 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Válaszd el óvatosan a tojásfehérjéket a sárgáktól.
  • Hámozd meg az almákat, majd vágd őket negyedekre és távolítsd el a magházat. A citromlével óvatosan locsold meg az almát, hogy ne változzon barna színűvé.
  • Melegíts fel 1 dkg vajat egy serpenyőben. Pirítsd az almát benne 1-2 percig mindkét oldalán, majd közben add hozzá 2 evőkanál cukrot is.
  • Kapcsold be a sütőt és állítsd be 180°C-ra. Egy hőálló tálat kenj ki a maradék vajjal.
  • A tojássárgájához add hozzá a cukrot, és keverd jól el, amíg a színe halványodni kezd. A tojásfehérjét verd kemény habbá egy csipet só hozzáadásával. Ezután óvatosan keverd össze a tojásfehérjét a sárgás keverékkel.
  • Az elkészült masszát öntsd bele a kivajazott tálba, majd süsd 5 percig.
  • Vedd ki az edényt a sütőből, és helyezd el rajta a pirított almát. Ezután tedd vissza a sütőbe, és süsd még 15 percig.
  • Amint kész, vedd ki a sütőből, és tálald azonnal melegen.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Almafelfújt-hoz!

Tápérték

Kalória: 293kcalSzénhidrát: 44gFehérje: 9gZsír: 10gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gKoleszterin: 287mgNátrium: 578mgKálium: 147mgÉlelmi rost: 1gCukor: 42gVitamin A: 650IUVitamin C: 6.6mgKalcium: 30mgVas: 1.3mg
Keyword alma, Almafelfújt, Citrom, Cukor, tojás, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Almafelfújt recepthez:

Mi az a Almafelfújt?

Az almafelfújt egy hagyományos magyar desszert, amely alapvetően egyfajta almás piskótáról szól. Ez az édesség tojás, alma, cukor és néhány további egyszerű hozzávaló felhasználásával készül. A felfújt jellegzetessége, hogy a tojásfehérjéből készült könnyű, habos állagú tésztába almát tesznek, így egy puha, légnemű szerkezetet kapunk, ami kívül kissé ropogós, belül pedig lágy és levegős.

Milyen hibákba eshetek az elkészítés során?

A tojásfehérjét túlverni könnyen lehet, ami azt eredményezi, hogy az felfújt nem lesz elég levegős. Fontos, hogy a tojásfehérjét addig verd, amíg kemény habot nem kapsz, de ne túl sokáig.

Hogyan maradjon az étel minél tovább friss?

Hűtőben tárolva, lefedve 1-2 napig marad friss az almafelfújt. Fogyasztás előtt érdemes szobahőmérsékletre hozni.

Van-e bevált trükk az almák kiválasztásához?

Igen, a ropogós, savanykás almák, mint például a Granny Smith, kiválóan alkalmasak erre a desszertre, mivel az ízük jól kiegészíti a cukor édességét.

Milyen beszerzési forrásokat ajánlasz az alapanyagokhoz?

A helyi piacok vagy bioboltok kiváló forrásai a friss és minőségi almáknak és tojásoknak.

Létezik-e másik változata ennek a desszertnek?

Igen, az almafelfújtot meg lehet bolondítani más gyümölcsökkel, például körtével vagy málnával, esetleg dió vagy mogyoró hozzáadásával.

Hogyan tudom a tojásfehérjét a legjobban habbá verni?

Győződj meg róla, hogy a tál és a verőszár teljesen tiszta és zsírmentes legyen. A tojásfehérjét könnyebb hidegen habbá verni, de a legstabilabb habot szobahőmérsékleten éred el.

Mennyi időt kell a felfújtot a sütőben hagyni, ha nagyobb mennyiséget készítek?

Ha dupla mennyiséget készítesz, hosszabb sütési időre lehet szükség. A legjobb, ha ellenőrzöd a sütés közben, és amikor aranybarna és rugalmas a teteje, akkor kész.

Történet:

Az almafelfújt egy hagyományos magyar desszert, amelyet már a 19. században is fogyasztottak. Az alapanyagai az almák, tojások, cukor és vaj. Az étel az almás édességek között kiemelkedő, mert puha, krémes és nagyon finom.

Tálalás:

Az almafelfújt általában melegen és porcukorral tálalják, amely a sütemény tetején elolvad, és finom ízt ad. A felfújt illata és íze a fahéjas, vaníliás vagy citromos ízesítéstől is függ. Az almás desszert kitűnően illik vaníliafagylalthoz vagy friss tejszínhabhoz.

Ital ajánló az Almafelfújt mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almaszörp: Frissítő, természetes és édes, jól illeszkedik az almafelfújt almás ízéhez.
  2. Tej: Egyszerű választás, ami lágyítja a desszert édességét és harmonizál az almafelfújt állagával.
  3. Gyümölcstea: Egy gyenge, hűsítő gyümölcstea (például alma vagy erdei gyümölcs ízű) szintén jól illik a desszerthez.
  4. Ásványvíz: Frissítő és semleges, nem nyomja el a desszert ízét.

Felnőtteknek:

  1. Almabor: Kiemeli az almafelfújt almás ízét, de lehetőleg száraz változatot válassz, hogy ne legyen túl édes a kombináció.
  2. Kávé: Egy jó eszpresszó vagy cappuccino ellensúlyozhatja az almafelfújt édességét.
  3. Tea: Egy jó minőségű, enyhén édesített fekete tea, ami illik a desszerthez, különösen egy cseppnyi citrommal vagy mézzel.
  4. Pezsgő: Ha különlegesebb alkalomra készülsz, egy száraz pezsgő is jól illik a desszerthez.

Alternatív hozzávalók:

Az alapreceptben a vajat cukorral és almával kell összefőzni, majd hozzáadni a felvert tojásokat, és a süteményt sütőben kell megsütni. Alternatív hozzávalóként használható más gyümölcs, például sárgabarack, vagy a cukrot édesítőszerrel helyettesíthetjük.

Egészségügyi előnyök:

Az almás felfújt tápláló és egészséges sütemény, amely az alma ásványi anyagainak, vitaminjainak és rostjainak köszönhetően nagyon gazdag tápanyagforrás. A tojás magas fehérje- és kalciumtartalmat tartalmaz, és a vaj, bár magas zsírtartalmú, egyes ásványi anyagokban gazdag.

Variációk:

Az almafelfújtban sokféle gyümölcsöt fel lehet használni, például szilvát, körte vagy sárgabarackot. Az alapreceptben a cukrot és a vajat is lehet helyettesíteni egészségesebb alternatívákkal, például mézzel vagy kókuszolajjal. Az ízesítéshez lehet hozzáadni fahéjat, vaníliát, citromhéjat, vagy a tetejét bevonni karamellizált cukorral.

Érdekességek:

  • Az almafelfújt a magyar konyha egyik hagyományos süteménye, amely ma is nagyon népszerű.
  • A felfújt megsütése előtt a tojásokat külön kell felverni, majd a sütemény tetejére önteni. Az almafelfújt így egy könnyű és krémes desszert lesz.
  • Az almafelfújt egy könnyű desszert, amely alkalmas lehet diétázóknak, mert egészséges összetevőkből készül, és a cukor és a vaj is helyettes
(össznézettség: 845, mai nézettség: 1 )
Tagged

Áttekintés

Összegzés
0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating