Egy átlátszó üveg tányéron gondosan elrendezett almás-diós szeletek, amelyek körkörösen helyezkednek el, mintha egy óra számlapját formáznák. Almás-diós szelet

Almás-diós szelet

Édes sütemény Sütemény

Finom és egészséges: Almás-diós szelet recept

Almás-diós szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Az almás-diós szelet egy fantasztikus desszert, amely garantáltan az almás édességek rajongóinak ínyére lesz. Ez a finomság egy omlós tészta, ízletes almás töltelék és diós morzsával tetején. Ha még sosem kóstoltad, akkor itt az ideje, hogy elkészítsd, és megtapasztald az ízét.

Egy átlátszó üveg tányéron gondosan elrendezett almás-diós szeletek, amelyek körkörösen helyezkednek el, mintha egy óra számlapját formáznák.

Almás-diós szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Almás-diós szelet .
5 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 867 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A vajat, porcukrot és a tojássárgákat egy nagy tálba tesszük és habosra keverjük.
  • Hozzáadjuk a réteslisztet és a sütőport, majd óvatosan beleforgatjuk a tojások fehérjéből vert kemény habot.
  • A masszát egy közepes méretű, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
  • A tetejére dióbél darabokat és kimagozott, vékonyra vágott almacikkeket szórunk.
  • Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig sütjük, vagy amíg a teteje aranybarna nem lesz.
  • Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni.
  • Tálalás előtt meghintjük őrölt fahéjjal.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Almás-diós szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 867kcalSzénhidrát: 114gFehérje: 14gZsír: 43gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 10gEgyszeresen telítetlen zsír: 10gTrans Fat: 1gKoleszterin: 208mgNátrium: 542mgKálium: 369mgÉlelmi rost: 7gCukor: 67gVitamin A: 1130IUVitamin C: 8mgKalcium: 217mgVas: 2mg
Keyword alma, Almás-diós szelet, dió, Fahéj, Porcukor, Rétesliszt, sütőpor, tojás, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Almás-diós szelethez:

Mi az Almás-diós szelet?

Az almás-diós szelet egy hagyományos magyar sütemény, amely réteslisztből, almából, tojásból, vajból, porcukorból, dióból, sütőporból és fahéjból készül. Réteges, omlós tészta rétegei közé alma és dió kerül, majd a süteményt aranybarnára sütik és fahéjjal hintik meg a tálalás előtt. Egyszerre édes és fűszeres ízvilágú, tökéletes választás desszertként ebédhez vagy vacsorához.

Miért esik össze a tésztám?

Lehetséges, hogy a tojásfehérjét nem vertük elég kemény habbá vagy túl gyorsan kevertük a tésztához. Fontos, hogy óvatosan és fokozatosan adjuk hozzá.

Hogyan maradhat az almás-diós szelet minél tovább friss?

Tárolja hűvös helyen, légmentesen záródó dobozban. Így 3-4 napig is friss marad.

Milyen almát ajánlott használni a receptben?

A ropogós, savanykás almák, mint például a Granny Smith vagy a Jonathan, kiválóan alkalmasak erre a receptre, mivel jól kiegészítik az édes tésztát.

Hol szerezhetek be jó minőségű diót vagy réteslisztet?

A helyi piacon, bioboltokban vagy nagyobb élelmiszerboltokban általában kaphatók ezek a hozzávalók. A frissesség érdekében válassza a termelői piacokat.

Milyen más változatokban készíthetem el az almás-diós szeletet?

Próbálja ki pekándióval, mazsolával vagy akár csokoládécsipettel a változatosság kedvéért.

Mennyi ideig kell sütni, ha kisebb szeleteket szeretnék?

Ha kisebb szeleteket vagy muffin formában készíti, a sütési időt csökkenteni kell. Kezdje 15-20 perccel, és ellenőrizze a sütés állapotát.

Milyen mázat ajánlasz a szelethez?

Egy egyszerű vaníliás máz vagy csokoládéöntet is kiválóan illik hozzá.

Mennyi kalória van egy szeletben?

A fenti recept alapján készült szelet körülbelül 867 kcal-t tartalmaz, de ez változhat a hozzávalók pontos mennyiségétől és típusától függően.

Történet:

Az almás-diós szelet egy hagyományos magyar desszert, amelynek gyökerei az idők homályába vesznek. A magyar konyha mindig is híres volt gazdag és ízletes süteményeiről, és ez a szelet sem kivétel. A régi időkben, amikor az embereknek meg kellett találniuk a módját a természet adta alapanyagok felhasználásának, az alma és a dió volt két olyan hozzávaló, amely bőségesen rendelkezésre állt. Ebből az egyszerű, mégis ízletes kombinációból született meg az almás-diós szelet, amely azóta is sok magyar család kedvence.

Tálalás:

Az almás-diós szeletet hagyományosan egy tányéron, fahéjjal meghintve tálalják. Egy szelet friss, házi készítésű tejszínhabbal vagy egy gombóc vaníliafagylalttal a tetején különösen ízletes. A szelet mellé egy csésze forró tea vagy kávé is kiválóan illik, különösen a hideg hónapokban.

Ital ajánló az Almás-diós szelet mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-csipkebogyó tea: Egy gyengéd, koffeinmentes gyümölcstea, amely jól kiegészíti az almás ízeket. Melegen vagy hidegen is fogyasztható, és egy kis mézzel édesíthető.
  2. Gyümölcsös smoothie: Egy banán-alma-narancs alapú smoothie, amelyet egy kis joghurttal és mézzel készíthetünk. Frissítő és tápláló.
  3. Csokoládés tej: Egy csésze meleg csokoládés tej, amely kiválóan illik a desszerthez, különösen a hideg hónapokban.

Felnőtteknek:

  1. Almás bor vagy cider: Egy jól behűtött, száraz vagy félszáraz almás bor vagy cider kiválóan kiegészíti az almás ízeket a szeletben.
  2. Kávé vagy cappuccino: Egy erős fekete kávé vagy egy habos cappuccino jól ellensúlyozza a desszert édességét és kiválóan kiegészíti azt.
  3. Diós likőr: Ha valami különlegesre vágyik, egy pohár diós likőr vagy más dió alapú ital kiváló választás lehet az almás-diós szelet mellé.

Ezek az italok kiválóan kiegészítik az almás-diós szelet ízvilágát és még élvezetesebbé teszik az étkezés élményét mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.

Alternatív hozzávalók:

  • Dió helyett: Pekándió, mogyoró vagy akár szezámmag is használható.
  • Rétesliszt helyett: Teljes kiőrlésű liszt vagy zabliszt is használható azok számára, akik egészségesebb alternatívát keresnek.
  • Porcukor helyett: Méz, juharszirup vagy agavé szirup is használható édesítésre.
  • Alma helyett: Körte vagy sárgabarack is használható az almás-diós szeletben, így egy kis változatosságot cselezve be a receptbe.

Ezen alternatívák segítségével az almás-diós szeletet számos különböző módon lehet elkészíteni, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot.

Egészségügyi előnyök:

  1. Alma: Az almák gazdagok rostokban, amelyek elősegítik az emésztést és csökkentik a koleszterinszintet. Ezenkívül C-vitamint, káliumot és antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek támogatják az immunrendszert és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
  2. Dió: A diók omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Ezenkívül antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaznak.
  3. Tojás: A tojások kiváló fehérjeforrások, és számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, beleértve a B-vitaminokat és a kolin-t.

Variációk:

  1. Csokoládés Almás-Diós Szelet: Adjon hozzá 10 dkg apróra vágott étcsokoládét vagy csokoládécsipet a tésztához extra ízért.
  2. Mázas Almás-Diós Szelet: Készítsen egy egyszerű mázat porcukorból, vízből és vanília kivonatból, és öntse rá a kihűlt szeletre.
  3. Töltött Almás-Diós Szelet: Töltsön be egy réteg apróra vágott mazsolával vagy áfonyával a tészta közepén egy plusz ízdimenzióért.

Érdekességek:

  1. Történelmi háttér: Bár az almás-diós szelet ma már széles körben ismert és kedvelt Magyarországon, eredete pontosan nem ismert. Azonban az alma és a dió kombinációja sok európai kultúrában népszerű volt évszázadokon keresztül.
  2. Népi hiedelmek: Néhány régi magyar népi hiedelem szerint az alma és a dió együttes fogyasztása egészséget és jólétet hoz a házhoz.
  3. Szezonalitás: Az almás-diós szelet különösen népszerű az őszi hónapokban, amikor az almák és a diók érik, és a friss hozzávalók bőségesen rendelkezésre állnak.

Ez a desszert nem csak finom, hanem egészséges is, és számos változatban elkészíthető, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő változatot.

(össznézettség: 360, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating