Finom és egészséges: Almás-diós szelet recept
Almás-diós szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Az almás-diós szelet egy fantasztikus desszert, amely garantáltan az almás édességek rajongóinak ínyére lesz. Ez a finomság egy omlós tészta, ízletes almás töltelék és diós morzsával tetején. Ha még sosem kóstoltad, akkor itt az ideje, hogy elkészítsd, és megtapasztald az ízét.
Almás-diós szelet
Hozzávalók
Elkészítés
- A vajat, a porcukrot és a tojássárgákat egy tálba tesszük és habosra keverjük, majd hozzáadjuk a réteslisztet, a sütőport és a tojások fehérjéből vert kemény habot.
- A masszát egy közepes méretű tepsibe öntjük, tetejére dióbél darabokat és kimagozott, vékonyra vágott almacikkeket szórunk,
- Előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30 percig sütjük.
- Kihűlés után, tetejét fahéjjal meghintve tálaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Az eredete nem pontosan ismert, de a magyar konyha egyik klasszikus édessége. Az almás-diós szeletnek sok változata van, de általában almás-cukros réteggel és dióval töltik meg a süteményt. A sütemény hagyományosan rétegekben készül, és a tetejére csokoládéöntet kerül.
Tálalás:
Az almás-diós szeletet legjobb hidegen tálalni. Felszeletelhető és desszertként, vagy akár reggeli vagy uzsonna részeként is fogyasztható. A szeletet díszíthetjük tejszínhabbal vagy fagylalttal.
Alternatív hozzávalók:
Az almás-diós szelet variálható, és számos alternatív hozzávalóval készíthető. A rétegek közé például tehetünk pudingot vagy vaníliakrémet is. A dió helyett használhatunk mandulát vagy mogyorót is. Az almát számos más gyümölccsel helyettesíthetjük, például körtével vagy szilvával.
Egészségügyi előnyök:
Az almás-diós szelet édes sütemény, és ezért mérsékelten fogyasztandó. Az alma gazdag rostokban és vitaminokban, és hozzájárulhat az egészséges emésztéshez. A dió magas fehérjetartalma és telítetlen zsírsavai miatt segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát. Azonban a szelet magas kalóriatartalmú lehet, ezért fontos mértékkel fogyasztani.
Variációk:
- A tészta helyett használj puffasztott rizst vagy quinoát a töltés köré.
- Adj hozzá egy kis fahéjat vagy gyömbért a töltelékhez, hogy fűszeresebb ízt kapj.
- Készítsd el gluténmentesen, ha gluténérzékeny vagy.
Érdekességek:
- Az almás-diós szeletet sokféle néven ismerik Magyarországon, például diósalmával, almáslepény vagy almáslepényke.
- Ez a sütemény gyakran elkészül a karácsonyi ünnepek alkalmával Magyarországon, de az év bármely szakában élvezhető.
- Tradicionálisan vékonyra van szeletelve, és különféle formákat ölt, például háromszöget vagy négyzetet.