Almás krémes: Az almás íz élménye krémesen
Almás krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
Ez egy hagyományos magyar sütemény, amely nagy népszerűségnek örvend az őszi hónapokban. Ez a desszert az almás pite és a krémes pite kombinációja, amely a tökéletes ízélményt nyújtja minden egyes harapással.
Almás krémes
Hozzávalók
a tésztához:
Elkészítés
- Egy 25×35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A megpucolt almákat szeleteljük bele nem túl vékonyan. Szórjuk meg barna cukorral és reszelt citromhéjjal.
- A tojásokat verjük fel a cukorral és az olajjal egy tálban. Adjuk hozzá a lisztet, sütőport és étkezési keményítőt, majd keverjük csomómentesre. Ebből a tésztából öntsünk a tepsibe az almákra, de hagyjunk meg egy kis mennyiséget. A megmaradt tésztához keverjük hozzá a kakaót, majd csepegtessük a fehér tésztára és cirmozzuk bele. Süssük 200°C-on 10 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 160°C-ra és süssük további 20 percig.
- Egy lábasban készítsük el a pudingot a csomagoláson lévő utasítás szerint, de adjuk hozzá az étkezési keményítőt is. Amikor a puding elkészült, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a diónyi vajat. Hagyjuk teljesen kihűlni. Egy másik tálban keverjük simára a 10 dkg vajat a porcukorral, majd adjuk hozzá a kihűlt pudingot és keverjük össze.
- Amikor a tészta is teljesen kihűlt, simítsuk rá a krémet. A csokoládét olvasszuk fel gőz felett, majd kenjük a krém tetejére. Tegyük hűtőbe, és hagyjuk megdermedni a csokoládét.
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések az Almás krémes recepthez:
Győződjön meg róla, hogy a sütő megfelelően elő volt melegítve, és a sütőpor nem régi vagy lejárt
Tárolja hűtőben és fedje le folpackkal vagy egy megfelelő méretű dobozban, hogy megőrizze frissességét. Legjobb 2-3 napon belül elfogyasztani.
A legjobb az édes és kissé savanykás almafajták, mint a Jonagold vagy a Granny Smith. De kísérletezhet más fajtákkal is az ízlése szerint.
A legtöbb nagyobb élelmiszerboltban vagy szupermarketben megtalálható. Ha nem találja, online élelmiszerboltokban is keresgélhet.
Igen, készítheti például körtével, szilvával vagy banánnal is. A krémhez használhat joghurtot vagy növényi tejeket a tejszín helyett.
Ha kisebb adagot készít, a sütési idő rövidebb lehet. Mindig ellenőrizze a tésztát sütés közben, hogy ne legyen túlsütve.
Díszítheti friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, csokoládé forgáccsal vagy mentalevéllel a tetején.
Gyerekeknek ajánlott almaszörp vagy gyümölcstea, míg felnőtteknek egy finom almás chai tea vagy almabor.
Történet:
Az almás krémes története mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiai hagyományokban. Már évszázadokkal ezelőtt az őszi almatermés meghatározó eleme volt a magyar konyhának. Az almát sokféleképpen használták fel: nyersen, főzve, sütve, befőzve és szárítva. Az idők során az almás édességek palettája egyre szélesedett, és az almás krémes is helyet kapott ezen a listán. A desszert kialakulásának kezdeti szakaszában az almát főzve adták a tésztához, de ahogy a receptúra finomodott, a sült alma változat vált népszerűvé.
Tálalás:
Az almás krémes igazi desszertként kerül az asztalra. Hidegen, friss gyümölcsökkel vagy bogyós gyümölcsökkel díszítve tálalják, ami kiválóan kiegészíti az édesség ízvilágát. A tejszínhab nem csak egy plusz ízélményt ad, hanem vizuálisan is emeli a desszert megjelenését. Egy-egy mentalevél vagy csokoládé forgács is kiváló díszítési elem lehet.
Ital ajánló az Almás krémes mellé:
Gyerekeknek:
- Almaszörp: Frissítő, édes ital, ami tökéletesen kiegészíti az almás krémes ízvilágát. Hígítsuk vízzel vagy szénsavas vízzel a gyerekek ízlése szerint.
- Gyümölcstea: Egy finom, gyümölcsös ízű tea, ami nem tartalmaz koffeint. Válasszunk almás vagy erdei gyümölcsös ízvilágút, ami jól harmonizál az édességgel.
- Tej: A tej lágy íze és krémes állaga jól kiegészíti az almás krémes édességét.
Felnőtteknek:
- Almás chai tea: A chai tea fűszeres ízvilága remekül kiegészíti az almás krémes ízét. Egy kis almás ízű sziruppal vagy friss almával tovább gazdagíthatjuk az italt.
- Almabor vagy almás cider: Az almás italok, mint az almabor vagy a cider, természetesen jól illenek az almás édességekhez. Válasszunk egy könnyed, nem túl édes változatot, hogy ne nyomja el az édesség ízét.
- Kávé vagy cappuccino: A kávé kesernyés íze kiválóan kiegészíti az almás krémes édességét, különösen, ha egy kis tejszínhabot vagy fahéjat is adunk hozzá.
Alternatív hozzávalók:
Az almás krémes receptje sokféle variációval készíthető. Ha változatosságra vágyunk, próbáljuk ki körtével, szilvával vagy akár banánnal. A krém elkészítésénél a tejszín helyett joghurtot használva egy könnyedebb és egészségesebb változatot kapunk. Aki szereti az egzotikus ízeket, az kókusztejet vagy mandulatejet is használhat a krémhez. A tésztába dió, mogyoró vagy mandula is kerülhet, ami még gazdagabbá teszi az ízélményt.
Egészségügyi előnyök:
- Alma: Az alma gazdag rostokban, amelyek segítenek az emésztésben és csökkentik a koleszterinszintet. Ezenkívül C-vitaminban is gazdag, ami erősíti az immunrendszert.
- Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás, amely hozzájárul az izmok építéséhez és regenerálódásához. Ezenkívül tartalmaz B-vitaminokat és ásványi anyagokat.
- Tej: Kalciumban és D-vitaminban gazdag, amelyek erősítik a csontokat és a fogakat.
Variációk:
- Gluténmentes: A lisztet cseréljük le gluténmentes lisztre, hogy azok is élvezhessék, akik gluténérzékenyek.
- Vegán: Használjunk növényi tejeket és vegán pudingport, a tojást pedig cseréljük ki tojáspótlóra vagy chia magra.
- Diós változat: Adjunk hozzá darált diót vagy mogyorót a tésztához, ami még gazdagabb ízvilágot eredményez.
Érdekességek:
- Történelmi háttér: Az almás édességek, mint az almás krémes, a középkori Európában kezdtek elterjedni, amikor az almatermesztés népszerűvé vált.
- Népszerűség: Az almás krémes az egyik legnépszerűbb desszert Magyarországon, különösen az őszi hónapokban, amikor az almák érik.
- Almafajták: A receptben használt almafajta jelentősen befolyásolhatja az édesség ízét. Az édesebb almák, mint a Golden Delicious, édesebb krémeshez vezetnek, míg a savanykásabb almák, mint a Granny Smith, egy kiegyensúlyozottabb ízt eredményeznek.