Egy tálcán frissen elkészített almás krémes, a tetején csokoládéval és tejszínhabbal, körülötte friss almával díszítve. Almás krémes

Almás krémes

Krémes Sütemény

Almás krémes: Az almás íz élménye krémesen

Almás krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Ez egy hagyományos magyar sütemény, amely nagy népszerűségnek örvend az őszi hónapokban. Ez a desszert az almás pite és a krémes pite kombinációja, amely a tökéletes ízélményt nyújtja minden egyes harapással.

Egy tálcán frissen elkészített almás krémes, a tetején csokoládéval és tejszínhabbal, körülötte friss almával díszítve.

Almás krémes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Almás krémes.
3.50 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 546 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

  • 1 csomag tejszín ízű pudingpor főzős
  • 4 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • diónyi vaj
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • csokoládé

Elkészítés
 

  • Egy 25×35 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A megpucolt almákat szeleteljük bele nem túl vékonyan. Szórjuk meg barna cukorral és reszelt citromhéjjal.
  • A tojásokat verjük fel a cukorral és az olajjal egy tálban. Adjuk hozzá a lisztet, sütőport és étkezési keményítőt, majd keverjük csomómentesre. Ebből a tésztából öntsünk a tepsibe az almákra, de hagyjunk meg egy kis mennyiséget. A megmaradt tésztához keverjük hozzá a kakaót, majd csepegtessük a fehér tésztára és cirmozzuk bele. Süssük 200°C-on 10 percig, majd csökkentsük a hőmérsékletet 160°C-ra és süssük további 20 percig.
  • Egy lábasban készítsük el a pudingot a csomagoláson lévő utasítás szerint, de adjuk hozzá az étkezési keményítőt is. Amikor a puding elkészült, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a diónyi vajat. Hagyjuk teljesen kihűlni. Egy másik tálban keverjük simára a 10 dkg vajat a porcukorral, majd adjuk hozzá a kihűlt pudingot és keverjük össze.
  • Amikor a tészta is teljesen kihűlt, simítsuk rá a krémet. A csokoládét olvasszuk fel gőz felett, majd kenjük a krém tetejére. Tegyük hűtőbe, és hagyjuk megdermedni a csokoládét.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Almás krémes-hez!

Tápérték

Kalória: 546kcalSzénhidrát: 60gFehérje: 8gZsír: 31gTelített zsír: 12gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gKoleszterin: 153mgNátrium: 87mgKálium: 406mgÉlelmi rost: 2gCukor: 38gVitamin A: 950IUVitamin C: 5.8mgKalcium: 140mgVas: 2.2mg
Keyword alma, Almás krémes, Barna cukor, citromhéj, csokoládé, Kakaó, Liszt, olaj, sütőpor, tojás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Almás krémes recepthez:

Miért esik össze a tésztám?

Győződjön meg róla, hogy a sütő megfelelően elő volt melegítve, és a sütőpor nem régi vagy lejárt

Hogyan maradhat az almás krémes minél tovább friss?

Tárolja hűtőben és fedje le folpackkal vagy egy megfelelő méretű dobozban, hogy megőrizze frissességét. Legjobb 2-3 napon belül elfogyasztani.

Milyen almát ajánl a recepthez?

A legjobb az édes és kissé savanykás almafajták, mint a Jonagold vagy a Granny Smith. De kísérletezhet más fajtákkal is az ízlése szerint.

Hol szerezhetem be a tejszín ízű pudingport?

A legtöbb nagyobb élelmiszerboltban vagy szupermarketben megtalálható. Ha nem találja, online élelmiszerboltokban is keresgélhet.

Van-e más változata az almás krémesnek?

Igen, készítheti például körtével, szilvával vagy banánnal is. A krémhez használhat joghurtot vagy növényi tejeket a tejszín helyett.

Mennyi ideig sütsem, ha kisebb adagot készítek?

Ha kisebb adagot készít, a sütési idő rövidebb lehet. Mindig ellenőrizze a tésztát sütés közben, hogy ne legyen túlsütve.

Milyen tálalási ötletek vannak?

Díszítheti friss gyümölcsökkel, tejszínhabbal, csokoládé forgáccsal vagy mentalevéllel a tetején.

Milyen itallal ajánlott fogyasztani?

Gyerekeknek ajánlott almaszörp vagy gyümölcstea, míg felnőtteknek egy finom almás chai tea vagy almabor.

Történet:

Az almás krémes története mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiai hagyományokban. Már évszázadokkal ezelőtt az őszi almatermés meghatározó eleme volt a magyar konyhának. Az almát sokféleképpen használták fel: nyersen, főzve, sütve, befőzve és szárítva. Az idők során az almás édességek palettája egyre szélesedett, és az almás krémes is helyet kapott ezen a listán. A desszert kialakulásának kezdeti szakaszában az almát főzve adták a tésztához, de ahogy a receptúra finomodott, a sült alma változat vált népszerűvé.

Tálalás:

Az almás krémes igazi desszertként kerül az asztalra. Hidegen, friss gyümölcsökkel vagy bogyós gyümölcsökkel díszítve tálalják, ami kiválóan kiegészíti az édesség ízvilágát. A tejszínhab nem csak egy plusz ízélményt ad, hanem vizuálisan is emeli a desszert megjelenését. Egy-egy mentalevél vagy csokoládé forgács is kiváló díszítési elem lehet.

Ital ajánló az Almás krémes mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almaszörp: Frissítő, édes ital, ami tökéletesen kiegészíti az almás krémes ízvilágát. Hígítsuk vízzel vagy szénsavas vízzel a gyerekek ízlése szerint.
  2. Gyümölcstea: Egy finom, gyümölcsös ízű tea, ami nem tartalmaz koffeint. Válasszunk almás vagy erdei gyümölcsös ízvilágút, ami jól harmonizál az édességgel.
  3. Tej: A tej lágy íze és krémes állaga jól kiegészíti az almás krémes édességét.

Felnőtteknek:

  1. Almás chai tea: A chai tea fűszeres ízvilága remekül kiegészíti az almás krémes ízét. Egy kis almás ízű sziruppal vagy friss almával tovább gazdagíthatjuk az italt.
  2. Almabor vagy almás cider: Az almás italok, mint az almabor vagy a cider, természetesen jól illenek az almás édességekhez. Válasszunk egy könnyed, nem túl édes változatot, hogy ne nyomja el az édesség ízét.
  3. Kávé vagy cappuccino: A kávé kesernyés íze kiválóan kiegészíti az almás krémes édességét, különösen, ha egy kis tejszínhabot vagy fahéjat is adunk hozzá.

Alternatív hozzávalók:

Az almás krémes receptje sokféle variációval készíthető. Ha változatosságra vágyunk, próbáljuk ki körtével, szilvával vagy akár banánnal. A krém elkészítésénél a tejszín helyett joghurtot használva egy könnyedebb és egészségesebb változatot kapunk. Aki szereti az egzotikus ízeket, az kókusztejet vagy mandulatejet is használhat a krémhez. A tésztába dió, mogyoró vagy mandula is kerülhet, ami még gazdagabbá teszi az ízélményt.

Egészségügyi előnyök:

  1. Alma: Az alma gazdag rostokban, amelyek segítenek az emésztésben és csökkentik a koleszterinszintet. Ezenkívül C-vitaminban is gazdag, ami erősíti az immunrendszert.
  2. Tojás: A tojás kiváló fehérjeforrás, amely hozzájárul az izmok építéséhez és regenerálódásához. Ezenkívül tartalmaz B-vitaminokat és ásványi anyagokat.
  3. Tej: Kalciumban és D-vitaminban gazdag, amelyek erősítik a csontokat és a fogakat.

Variációk:

  1. Gluténmentes: A lisztet cseréljük le gluténmentes lisztre, hogy azok is élvezhessék, akik gluténérzékenyek.
  2. Vegán: Használjunk növényi tejeket és vegán pudingport, a tojást pedig cseréljük ki tojáspótlóra vagy chia magra.
  3. Diós változat: Adjunk hozzá darált diót vagy mogyorót a tésztához, ami még gazdagabb ízvilágot eredményez.

Érdekességek:

  1. Történelmi háttér: Az almás édességek, mint az almás krémes, a középkori Európában kezdtek elterjedni, amikor az almatermesztés népszerűvé vált.
  2. Népszerűség: Az almás krémes az egyik legnépszerűbb desszert Magyarországon, különösen az őszi hónapokban, amikor az almák érik.
  3. Almafajták: A receptben használt almafajta jelentősen befolyásolhatja az édesség ízét. Az édesebb almák, mint a Golden Delicious, édesebb krémeshez vezetnek, míg a savanykásabb almák, mint a Granny Smith, egy kiegyensúlyozottabb ízt eredményeznek.
(össznézettség: 557, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating