Az almás kuglóf: A tökéletes őszi sütemény
Almás kuglóf recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
Az almás kuglóf egy klasszikus, hagyományos magyar sütemény, amelynek elkészítése nemcsak finom, hanem egyszerű is. Az ősz egyik legkedveltebb süteménye, és az almás ízvilág rajongóinak biztosan elnyeri a tetszését.
Almás kuglóf
Hozzávalók
- 3 db alma
- 3 evőkanál cukor
- 3 dl víz
- 20 dkg cukor
- szódabikarbóna
- 25 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 12,5 dkg margarin
- 1 kávéskanál fahéj
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg dió
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt.
- A sütőformát vajazzuk ki és szórjuk meg morzsával.
- Az almákat vágjuk karikákra, majd tegyük őket egy lábasba a 3 evőkanál cukorral és 3 dl vízzel. Pároljuk puhára az almákat, közben villával nyomkodjuk le őket.
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a sütőport és a szódabikarbónát.
- Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot a tojásokkal, majd adjuk hozzá a margarint, fahéjat, lisztes keveréket, mazsolát és darált diót.
- Keverjük bele az almakompótot a tésztához úgy, hogy folyós maradjon az állaga.
- Öntsük a tésztát a kivajazott és morzsával megszórt formába, majd süssük 45 percig.
- Miután kivettük a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd szórjuk meg porcukorral. Narancslekvárral kínáljuk.
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések az Almás kuglóf recepthez:
Győződj meg róla, hogy a sütőpor és a szódabikarbóna nem régi vagy lejárt. Emellett ne nyisd ki a sütő ajtaját túl korán, mert a hirtelen hőmérséklet-változás miatt összeeshet a sütemény.
Tárold légmentesen záródó dobozban vagy fóliával letakarva, hogy megőrizze frissességét. A hűtőben tárolva 3-4 napig biztosan finom marad.
A ropogós, édes és savanykás almák, mint a Granny Smith vagy a Jonagold, kiválóan alkalmasak erre a receptre.
A helyi piacokon vagy bioboltokban gyakran találsz friss, helyi termelésű alapanyagokat. Az almát érdemes szezonálisan, ősszel beszerezni.
Igen, a hagyományos lisztet cserélheted gluténmentes lisztre. Figyelj arra, hogy a sütőpor és egyéb hozzávalók is gluténmentesek legyenek.
A mazsolát cserélheted aszalt áfonyára, sárgabarackra vagy más aszalt gyümölcsre. Az almát pedig kipróbálhatod körtével vagy őszibarackkal is.
Ha kisebb formákat használsz, a sütési idő rövidebb lehet. Kezdd el ellenőrizni 25-30 perc után, hogy átsült-e a tészta.
Történet:
Az almás kuglóf története mélyen gyökerezik a közép-európai kultúrában. A kuglóf, mint sütemény, eredetileg az Osztrák-Magyar Monarchiából származik, és az évszázadok során számos változatban készült el. Az almás változat különösen népszerűvé vált Magyarországon, ahol az őszi almatermés idején a háziasszonyok kreatív módon használták fel a friss gyümölcsöt. A fahéj és a dió hozzáadásával a sütemény még gazdagabb ízvilágot kapott, ami a hideg téli napokon különösen jól esett.
Tálalás:
Az almás kuglófot hagyományosan egy nagy, kerek tálra helyezik, a tetejét bőven meghintik porcukorral. A kuglóf közepén lévő lyuk körül narancslekvárt helyeznek el, amelynek ragyogó narancssárga színe szép kontrasztot képez a fehér porcukorral. A tálaláskor egy éles késsel szeletekre vágják, és minden szelet mellé egy kis narancslekvárt kanalaznak.
Ital ajánló az Almás kuglóf mellé:
Gyerekeknek:
- Alma-tea: Egy gyenge, cukor nélküli almás tea, amelyet egy kis mézzel és citrommal ízesíthetsz. Nem csak finom, de az alma íze tökéletesen kiegészíti a kuglófot.
- Alma-málna smoothie: Friss vagy fagyasztott málnával, almával, joghurttal és egy kis mézzel készítheted el. Gazdag ízű és tápláló.
- Gyümölcsös buborékvíz: Egy kis friss citrom- vagy narancslével ízesített szénsavas víz. Frissítő és szórakoztató a gyerekek számára.
Felnőtteknek:
- Almás cider: Egy hideg, szénsavas almás cider remekül kiegészíti az almás kuglóf ízét. Vannak alkoholmentes változatok is, de az alkoholos verzió is nagyszerű választás.
- Fahéjas kávé: Egy finom, meleg kávé, amelybe egy kis őrölt fahéjat keversz. Az íz tökéletesen harmonizál az almás és fahéjas kuglóffal.
- Tokaji aszú: Ha valami különlegesre vágysz, egy pohár édes Tokaji aszú bor remekül illik az almás kuglófhoz. Az aszú borok édes íze és komplex aromája kiválóan kiegészíti a sütemény ízét.
Alternatív hozzávalók:
- Édesítő: Ha kevesebb cukrot szeretnél használni, helyettesítheted mézzel vagy agavé sziruppal.
- Zsiradék: A margarin helyett használhatsz vajat vagy kókuszolajat egy intenzívebb ízért.
- Gyümölcs: A mazsola helyett használhatsz aszalt áfonyát vagy sárgabarackot.
- Dió: Ha nem vagy dió rajongó, helyettesítheted mandulával vagy pekándióval.
- Gluténmentes: A lisztet cserélheted gluténmentes lisztre vagy mandulalisztre, ha gluténérzékeny vagy vagy csak kerülöd a glutént.
Egészségügyi előnyök:
- Alma: Az almák rostban gazdagok, amelyek segítenek az emésztésben és a jó koleszterinszint fenntartásában. Ezenkívül C-vitaminban és antioxidánsokban is gazdagok, amelyek támogatják az immunrendszert és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
- Dió: A dió omega-3 zsírsavakban gazdag, amelyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. Ezenkívül antioxidánsokat és E-vitamint is tartalmaz.
- Fahéj: A fahéjnak gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai vannak, és segíthet a vércukorszint szabályozásában.
Variációk:
- Csokoládés almás kuglóf: Adj hozzá 5 dkg olvasztott étcsokoládét vagy kakaóport a tésztához egy csokoládés ízért.
- Bogyós gyümölcsös: A mazsola helyett használj friss vagy aszalt áfonyát, málnát vagy ribizlit.
- Krémessel: Készíts vanília- vagy mascarpone krémet, és töltsd meg vele a kuglófot sütés után.
Érdekességek:
- Kuglóf eredete: Eredetileg a középkori Németországból származik, és a neve a középkori német „Kugel” szóból ered, ami „golyó” vagy „gömb” jelentésű.
- Kuglóf formák: A kuglóf jellegzetes formáját speciális sütőformával érik el, amelynek közepén egy kúp alakú kiemelkedés van. Ezen formák számos változatban léteznek, és sokan gyűjtik őket.
- Nemzetközi népszerűség: A kuglóf nem csak Közép-Európában népszerű. Franciaországban „kouglof” néven ismert, míg az Egyesült Államokban és más angolszász országokban „bundt cake” néven találkozhatunk vele.