Az almás kuglóf: A tökéletes őszi sütemény
Almás kuglóf recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
Az almás kuglóf egy klasszikus, hagyományos magyar sütemény, amelynek elkészítése nemcsak finom, hanem egyszerű is. Az ősz egyik legkedveltebb süteménye, és az almás ízvilág rajongóinak biztosan elnyeri a tetszését.
Almás kuglóf
Hozzávalók
- 3 db alma
- 3 evőkanál cukor
- 3 dl víz
- 20 dkg cukor
- szódabikarbóna
- 25 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 12,5 dkg margarin
- 1 kávéskanál fahéj
- 5 dkg mazsola
- 10 dkg dió
Elkészítés
- Sütőt előmelegítjük. Formát kivajazzuk és morzsával megszórjuk.
- Karikára vágjuk az almát, 3 kanál cukorral 3 dl vízben puhulni tesszük. Villával lenyomkodjuk az almákat fövés közben. lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sütőport és a szódabikarbónát.
- Habosra keverjük a cukrot a tojásokkal, hozzáadjuk a margarint, fahéjat, lisztes keveréket, mazsolát és darált diót.
- Belekeverjük az almakompótot, úgy hogy folyós maradjon az állaga. Beleöntjük a tésztát a formába. 45 percig sütjük.
- Porcukorral megszórjuk és narancslekvárral kínáljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Hagyománya Magyarországon évszázadokra nyúlik vissza. A kuglóf eredetileg egy osztrák sütemény, amelyet Magyarországon is nagyon kedveltek és elterjedtek. Az almás változat kialakulása során az almát szeletelve vagy reszelve adagolják a tésztához, így sokkal szaftosabb és lédúsabb, mint a hagyományos kuglóf.
Tálalás:
A kuglófot általában melegen tálalják, akár vaníliafagylalttal és/vagy csokoládéöntettel is kínálhatjuk.
Alternatív hozzávalók:
Felhasználhatók más gyümölcsök is, mint például körték vagy szilvák. Az ízesítéshez használhatunk más fűszereket is, például vaníliát vagy gyömbért.
Egészségügyi előnyök:
Az almás kuglófban található alma gazdag rostokban és antioxidánsokban, amelyek hozzájárulhatnak az emésztési egészséghez és a szív egészségének védelméhez. Azonban érdemes figyelni az édesség cukortartalmára és kalóriatartalmára is, és mértékkel fogyasztani.
Variációk:
Számos változata létezik. Az alapot lehet variálni, például hozzáadhatunk diót, mogyorót vagy mazsolát is. Az ízesítéshez használhatunk vaníliát, citromhéjat, kardamomot vagy más fűszereket.
Érdekességek:
Az almás kuglóf egy hagyományos, karácsonyi sütemény, amelyet azonban egész évben elkészíthetünk. A kuglóf jellegzetes kerek formája eredetileg azért volt, hogy a közepén elhelyezett lyukon könnyebben tudják szétosztani a szeleteket.