Recept Almás lepény

Almás lepény

Almás lepény

Almás lepény: A finom almás édesség

Almás lepény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Az almás lepény, amelyet néha almás piteként is emlegetnek, egy hagyományos magyar édesség, amely az almás ételek rajongóinak a szívét dobogtatja. Tipikusan ősszel és télen fogyasztják, amikor a szezonális almák az érésüket érik. A lepény elkészítése egyszerű, és az íze kivételes.

Almás lepény

Almás lepény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Almás lepény.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 724 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a töltelékhez:

  • 1,2 kg alma lereszelve
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor ízlés szerint
  • 2 kávéskanál fahéj

Elkészítés
 

  • Először a tölteléket főzzük meg, hogy legyen ideje kihűlni. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat. Lassú tűzön elkezdjük párolni, ha levet ereszt (fog), akkor a pudingport elkeverjük pár kanál vízzel, adunk hozzá az alma forró levéből egy kis merőkanálnyit és belekavarjuk a reszelt almába. Még 1 percet forraljuk, utána kihűtjük.
  • A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk. A hideg vajat mindig úgy reszeljük rá a lisztre és a többi hozzávalóval összedolgozzuk, a tésztagombócot kicsit hűtőbe tesszük.
  • A sütőt 175°C fokra melegítjük légkeverésen.
  • A tésztát megfelezzük, az egyik felét egyenletesen, egy kb. 25×35 centis, sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk, villával megszurkáljuk. A tészta másik felét tepsi nagyságúra nyújtjuk.
  • Ekkor rákenjük az almás tölteléket az alsó lapra, a kinyújtott tésztával beborítjuk, azt is megszurkáljuk.
  • Mehet a sütőbe kb. 40 percre 175°C fokra, ha légkeveréssel sütünk (hagyományosan 190 fok legyen), de közben, ha pirul a tészta, mérsékeljük majd a hőt kb. 150-160°C fokra. Le is takarhatjuk fóliával, ha túlzottan pirulna.
  • Mikor megsült, meghintjük porcukorral, és hidegen szeleteljük.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Almás lepény-hez!

Nutrition

Kalória: 724kcalSzénhidrát: 115gFehérje: 8gZsír: 27gTelített zsír: 17gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gTrans Fat: 1gKoleszterin: 116mgNátrium: 353mgKálium: 245mgÉlelmi rost: 6gCukor: 59gVitamin A: 928IUVitamin C: 7mgKalcium: 38mgVas: 3mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword almás, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az almás lepény az egyik legrégebbi magyar sütemények egyike. Az első írásos említése 1866-ból származik, de valószínűleg azelőtt is készült. Hagyománya a kelt tésztákra épül, amelyeket már az ókorban is ismertek. Elkészítésének módja az évszázadok során változott, de az alapanyagok maradtak ugyanazok.

Tálalás:

Az almás lepényt legjobb melegen tálalni, porcukorral megszórva és esetleg vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal tálalva. Hidegen is fogyasztható, és akár teához vagy kávéhoz is kínálható.

Alternatív hozzávalók:

elkészítésekor számos alternatív hozzávalót használhatunk. A tészta készítéséhez használhatunk teljes kiőrlésű lisztet vagy mandulalisztet, a töltelék pedig változatosabb lehet, ha hozzáadunk például mazsolát, diót, fahéjat vagy szerecsendiót.

Egészségügyi előnyök:

Az almás lepény fő összetevője az alma, amely gazdag vitaminokban, rostokban és antioxidánsokban. Az almának számos egészségügyi előnye van, például segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és védi a szívet.

Variációk:

Számos módon variálhatjuk. A legnépszerűbb variációk közé tartozik a diós-almás, az almás rétes, a pite és az almás szilvásgombóc.

Érdekességek:

Az almás lepénynek számos érdekessége van. Az egyik legérdekesebb, hogy az egyike azon kevés magyar ételeknek, amelyek az egész világon ismertek és szeretettek. Egyes verziói tartalmazhatnak mazsolát, ami azért érdekes, mert Magyarország az egyik legnagyobb mazsola fogyasztó ország a világon.

(össznézettség: 699, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating