Finom és egészséges almás máktorta receptje
Almás máktorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
Az almás máktorta nem csak finom, hanem egészséges is. Ez a desszert ideális választás azoknak, akik szeretnének egészséges életmódot folytatni, de nem akarnak lemondani az édességekről.
Almás máktorta
Hozzávalók
a tésztához:
- 7 db tojásfehérje
- 15 dkg mák
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db babapiskóta morzsa
- 8 dkg alma reszelt
- 1/2 db citromhéja reszelt
a vaníliakrémhez:
- 4 dl tej
- 5 dkg porcukor
- 3 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 10 dkg vaj
az almatöltelékhez:
- 20 dkg alma reszelt
- 3 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 1/2 db citrom leve
- fahéj
Elkészítés
- A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verem a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatom a többi hozzávalóhoz.
- A gáztepsit kibélelem sütőpapírral belesimítom a tésztát és 200°C fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm. Mikor megsült a papírt lehúzom róla és félreteszem hűlni.
- A krémhez a pudingport a cukorral, vaníliás cukrokkal, tojássárgájákkal egy kevés tejjel csomómentesre keverem. A többi tejet felforralom és ezt a keveréket folytonos kevergetés közben hozzáöntöm, sűrűre főzöm. Hideg vízbe állítva, többször megkevergetve kihűtöm.
- Miután kihűlt hozzákeverem a porcukorral kihabosított vajat.
- Az almatöltelékhez a vajat megolvasztom, karamellizálom rajta a cukrot rádobom a reszelt almát, megszórom fahéjjal, majd addig párolom amíg a leve el nem illan. Félreteszem, kihűtöm.
- A kihűlt tésztát 10cm-es hasábokra, tehát 3 egyenlő részre vágom, az alsó lapot megkenem a vaníliakrém kevesebb mint a felével(mivel több kell a tetejére) rákerül a második lap erre az almatöltelék, rá a harmadik lap majd befedjük a vaníliakrémmel.
- Szegfűszeges, cukros citromhéjas vízben párolt, mákba mártott almaszeletekkel, valamint mákkal megdíszítjük, és jóízűen befaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A 20. század elején jelent meg Magyarországon, és gyorsan népszerűvé vált a hazai cukrászdákban. Elkészítése egyszerű, és a végeredmény egy finom, sűrű és lédús sütemény.
Tálalás:
Az almás máktortát hidegen vagy melegen egyaránt fogyaszthatjuk. Legjobb, ha porcukorral megszórva, vagy tejszínhabbal tálaljuk. A különleges ízét és látványát fokhagymával is díszíthetjük.
Alternatív hozzávalók:
Elkészítésekor számos alternatív hozzávalót használhatunk. A tészta készítéséhez használhatunk teljes kiőrlésű lisztet vagy mandulalisztet, a töltelékhez pedig különféle almákat használhatunk, például sárga vagy zöld almákat. Az almás máktorta készítésekor a mák mellett használhatunk diót, mogyorót vagy mandulát is a tészta elkészítéséhez.
Egészségügyi előnyök:
Az almás máktorta fő összetevője az alma és a mák, amelyek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Az alma segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és védi a szívet, míg a mák segíti az idegrendszer egészségét és csökkenti a gyulladásokat.
Variációk:
Számos módon variálhatjuk. A legnépszerűbb variációk közé tartozik a csokoládés almás , az almás mákos pite vagy az almás-mákos keksz.
Érdekességek:
Egyedi és különleges ízvilágának köszönhetően rendkívül népszerű a világ számos országában. Az almás máktorta eredeti receptje szerint csak az alma és a mák kellett bele, de az évek során a cukrászok új hozzávalókat is belecsempésztek, hogy még izgalmasabbá tegyék a süteményt.