Recept Almás máktorta

Almás máktorta

Almás máktorta

Finom és egészséges almás máktorta receptje

Almás máktorta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Az almás máktorta nem csak finom, hanem egészséges is. Ez a desszert ideális választás azoknak, akik szeretnének egészséges életmódot folytatni, de nem akarnak lemondani az édességekről.

Almás máktorta

Almás máktorta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Almás máktorta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 553 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a vaníliakrémhez:

az almatöltelékhez:

Elkészítés
 

  • A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá verem a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatom a többi hozzávalóhoz.
  • A gáztepsit kibélelem sütőpapírral belesimítom a tésztát és 200°C fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm. Mikor megsült a papírt lehúzom róla és félreteszem hűlni.
  • A krémhez a pudingport a cukorral, vaníliás cukrokkal, tojássárgájákkal egy kevés tejjel csomómentesre keverem. A többi tejet felforralom és ezt a keveréket folytonos kevergetés közben hozzáöntöm, sűrűre főzöm. Hideg vízbe állítva, többször megkevergetve kihűtöm.
  • Miután kihűlt hozzákeverem a porcukorral kihabosított vajat.
  • Az almatöltelékhez a vajat megolvasztom, karamellizálom rajta a cukrot rádobom a reszelt almát, megszórom fahéjjal, majd addig párolom amíg a leve el nem illan. Félreteszem, kihűtöm.
  • A kihűlt tésztát 10cm-es hasábokra, tehát 3 egyenlő részre vágom, az alsó lapot megkenem a vaníliakrém kevesebb mint a felével(mivel több kell a tetejére) rákerül a második lap erre az almatöltelék, rá a harmadik lap majd befedjük a vaníliakrémmel.
  • Szegfűszeges, cukros citromhéjas vízben párolt, mákba mártott almaszeletekkel, valamint mákkal megdíszítjük, és jóízűen befaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Almás máktorta-hoz!

Nutrition

Kalória: 553kcalSzénhidrát: 76gFehérje: 10gZsír: 25gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 6gTrans Fat: 1gKoleszterin: 113mgNátrium: 270mgKálium: 303mgÉlelmi rost: 5gCukor: 63gVitamin A: 607IUVitamin C: 3mgKalcium: 357mgVas: 2mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword sütemény, torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A 20. század elején jelent meg Magyarországon, és gyorsan népszerűvé vált a hazai cukrászdákban. Elkészítése egyszerű, és a végeredmény egy finom, sűrű és lédús sütemény.

Tálalás:

Az almás máktortát hidegen vagy melegen egyaránt fogyaszthatjuk. Legjobb, ha porcukorral megszórva, vagy tejszínhabbal tálaljuk. A különleges ízét és látványát fokhagymával is díszíthetjük.

Alternatív hozzávalók:

Elkészítésekor számos alternatív hozzávalót használhatunk. A tészta készítéséhez használhatunk teljes kiőrlésű lisztet vagy mandulalisztet, a töltelékhez pedig különféle almákat használhatunk, például sárga vagy zöld almákat. Az almás máktorta készítésekor a mák mellett használhatunk diót, mogyorót vagy mandulát is a tészta elkészítéséhez.

Egészségügyi előnyök:

Az almás máktorta fő összetevője az alma és a mák, amelyek gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Az alma segíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és védi a szívet, míg a mák segíti az idegrendszer egészségét és csökkenti a gyulladásokat.

Variációk:

Számos módon variálhatjuk. A legnépszerűbb variációk közé tartozik a csokoládés almás , az almás mákos pite vagy az almás-mákos keksz.

Érdekességek:

Egyedi és különleges ízvilágának köszönhetően rendkívül népszerű a világ számos országában. Az almás máktorta eredeti receptje szerint csak az alma és a mák kellett bele, de az évek során a cukrászok új hozzávalókat is belecsempésztek, hogy még izgalmasabbá tegyék a süteményt.

(össznézettség: 411, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating