Frissen sült, aranybarna almás-mazsolás csigák egy fehér tányéron. Almás-mazsolás csiga

Almás-mazsolás csiga

Kelt tészta Tészták

Almás-mazsolás csiga: A finom sütemény, amely tökéletes a reggelihez

Almás-mazsolás csiga recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

Az almás-mazsolás csiga az egyik legkedveltebb sütemény Magyarországon. Ez a finom édesség puha, leveles tésztából készül, amelyet almás-mazsolás töltelékkel töltünk meg. A süteményt gyakran reggeliként vagy uzsonnára fogyasztják, és tökéletesen illik egy csésze kávéhoz vagy teához.

Frissen sült, aranybarna almás-mazsolás csigák egy fehér tányéron.

Almás-mazsolás csiga

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Almás-mazsolás csiga.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 3 főre
Kalória 1275 kcal

Hozzávalók
  

  • 0,5 csésze tej
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 13,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál élesztő szárított
  • 1,25 dl víz
  • 2 db tojás felvert
  • 60 dkg liszt
  • aszalt alma kockák
  • mazsola
  • gyömbér reszelt
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés
 

  • A tejet melegítsük fel egy kis lábasban, de ne forraljuk. Adjuk hozzá a juharszirupot, a nádcukrot, 5 evőkanál vajat és a sót, majd keverjük el, amíg a vaj teljesen elolvad. Egy külön tálban oldjuk fel az élesztőt a langyos vízben, és hagyjuk 10 percig állni, amíg buborékos lesz.
  • Egy nagy tálban keverjük össze a tejes keveréket, az élesztőt és a felvert tojásokat. Adjunk hozzá 45 dkg lisztet, és keverjük el. Apránként adjuk hozzá a megmaradt lisztet, majd az aszalt almát, mazsolát, reszelt gyömbért és a citromhéjat. Dolgozzuk össze a tésztát, majd egy lisztezett felületen dagasszuk további 5 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
  • Helyezzük a tésztát egy kivajazott tálba, fedjük le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kelni egy meleg helyen, amíg a tészta megduplázódik (kb. 1-1,5 óra).
  • Nyújtsuk ki a tésztát egy nagy téglalap formájúra, majd tekerjük fel hosszában. Vágjuk 9 egyenlő szeletre, és helyezzük őket egy kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Fedjük le újra, és hagyjuk kelni további 45 percig.
  • Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra. Amikor a csigák megkeltek, süssük őket a sütőben kb. 25 percig, vagy amíg aranybarna nem lesznek.
  • Hagyjuk kihűlni a csigákat a tepsiben néhány percig, majd helyezzük rácsra, hogy teljesen kihűljenek. Tálaljuk teával vagy kávéval.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Almás-mazsolás csiga-hoz!

Tápérték

Kalória: 1275kcalSzénhidrát: 196gFehérje: 28gZsír: 43gTelített zsír: 25gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 224mgNátrium: 488mgKálium: 625mgÉlelmi rost: 9gCukor: 37gVitamin A: 2050IUVitamin C: 2.5mgKalcium: 90mgVas: 11.2mg
Keyword Almás-mazsolás csiga, Aszalt alma, citromhéj, Élesztő, Gyömbér, Juharszirup, Mazsola, Nádcukor, Tej, tojás, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Almás-mazsolás csiga recepthez:

Miért nem kel meg a tésztám?

Győződjön meg róla, hogy az élesztő nem régi vagy lejárt. Az élesztőnek buborékosnak kell lennie, miután a vízben feloldotta. Ha nem, az élesztő lehet, hogy nem aktív.

Hogyan maradjon az almás-mazsolás csiga minél tovább friss?

Tárolja légmentesen záródó dobozban vagy fóliával letakarva, hogy megőrizze frissességét. Ha hosszabb ideig szeretné tárolni, akkor a hűtőben is elteheti, de előtte mindenképpen melegítse újra.

Van-e valami tipp a tökéletes almás-mazsolás csiga elkészítéséhez?

A legjobb, ha friss, szezonális almát használ a receptben. A tésztát ne dagassza túl sokáig, mert akkor túl kemény lehet.

Hol szerezhetek be minőségi hozzávalókat?

A helyi piacon vagy bioboltokban gyakran talál friss, helyi termelésű alapanyagokat. Az élesztőt és egyéb sütési hozzávalókat pedig szaküzletekben vagy nagyobb áruházakban is beszerezheti.

Milyen más változatokban készíthetem el az almás-mazsolás csigát?

Próbálja ki dióval, csokoládéval vagy akár túróval is! A töltelék variálásával számos ízvariációt hozhat létre.

Milyen italokkal szolgálhatom fel?

A gyerekeknek ajánlott gyümölcsös smoothie vagy alma-citrom tea, míg a felnőtteknek kávé, fekete tea vagy akár egy pohár almás bor is remek kísérő lehet.

Lehet-e a receptet gluténmentesen elkészíteni?

Igen, cserélje ki a hagyományos lisztet gluténmentes lisztkeverékre. Azonban ellenőrizze a többi hozzávalót is, hogy ne tartalmazzanak glutént.

Történet:

Az almás-mazsolás csiga egy hagyományos magyar sütemény, amelynek gyökerei a gazdag európai péksütemény-hagyományokba nyúlnak vissza. A csiga alakú sütemények népszerűsége szerte Európában elterjedt, különféle töltelékekkel készülnek, mint például dió, mák, vagy éppen alma és mazsola. Az almás-mazsolás változat különösen kedvelt az őszi időszakban, amikor a friss alma a legízletesebb. A sütemény kellemes fűszerezése és gyümölcsös tölteléke a meghitt családi összejövetelek és ünnepek kedvelt kísérője.

Tálalás:

Az almás-mazsolás csigát hagyományosan melegen vagy szobahőmérsékleten tálalják, porcukorral meghintve. Kiválóan illik hozzá egy csésze frissen főzött kávé vagy tea. Ünnepi alkalmakkor vagy vasárnapi ebéd után desszertként is kínálható, akár egy gombóc vaníliafagylalttal vagy egy kis tejszínhabbal a tetején. A csigák mellé friss gyümölcs, mint például alma- vagy körtedarabok is tálalhatók, amelyek tovább gazdagítják az ízélményt.

Ital ajánló az Almás-mazsolás csiga mellé:

Gyerekeknek:

  1. Alma-citrom tea: Egy gyenge, cukor nélküli alma-citrom teát készíthetünk, ami nemcsak finom, de az alma ízét is kiemeli. Egy kis mézzel édesíthetjük, ha szükséges.
  2. Gyümölcsös smoothie: Egy banán-alma smoothie, amelyhez hozzáadunk egy kis vaníliát és joghurtot, kiválóan kiegészíti a csiga ízét.
  3. Tej: Egy pohár hideg vagy meleg tej is jól illik a süteményhez, különösen, ha a gyerekek nem szeretik az erős ízeket.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy klasszikus eszpresszó vagy cappuccino kiválóan kiegészíti az almás-mazsolás csiga édes ízét.
  2. Fekete tea: Egy erősebb fekete tea, például darjeeling vagy assam, amelyhez egy cseppnyi tej és méz is hozzáadható, jól kiegészíti a sütemény ízét.
  3. Almás bor: Egy hideg, édes almás bor vagy almás cider is remek választás lehet, különösen, ha egy kis fahéjat vagy szegfűszeget is adunk hozzá.
  4. Gyömbéres tea: A gyömbér jól kiegészíti az almás-mazsolás csiga ízét, így egy gyömbéres tea, amelyhez egy kis mézet és citromot is adhatunk, kiváló választás lehet.

Alternatív hozzávalók:

  • Tej helyett: Laktózmentes tej vagy növényi alapú tejhelyettesítők, mint az mandula-, szója- vagy zabtej használhatók.
  • Juharszirup helyett: Méz vagy agávészirup is jó alternatíva lehet.
  • Nádcukor helyett: Háztartási cukor vagy kókuszvirágcukor használható.
  • Vaj helyett: Margarin vagy kókuszolaj a vegán változathoz.
  • Tojás helyett: Lenmag- vagy chia maggel készült „tojáspótló” vagy kereskedelmi tojáspótló termékek.
  • Liszt helyett: Teljes kiőrlésű liszt vagy gluténmentes lisztkeverékek használhatók.
  • Aszalt alma és mazsola helyett: Más aszalt gyümölcsök, mint például aszalt barack vagy szilva, vagy friss gyümölcsdarabok, mint például friss alma vagy körte.
  • Gyömbér helyett: Fahéj vagy szerecsendió adhat más ízvilágot.

Ezek az alternatívák lehetővé teszik, hogy a receptet személyes ízléshez vagy ételallergiákhoz igazítsuk.

Egészségügyi előnyök:

  1. Alma: Az almák rostban gazdagok, amelyek segítenek az emésztésben és a jó koleszterinszint fenntartásában. Ezenkívül C-vitamint, káliumot és antioxidánsokat is tartalmaznak, amelyek elősegítik az immunrendszer egészségét és csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.
  2. Mazsola: A mazsolák vasban, káliumban és antioxidánsokban gazdagok, amelyek elősegítik a vérképzést és csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
  3. Gyömbér: A gyömbér gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet az émelygés és a hányinger enyhítésében.

Variációk:

  1. Diós-mazsolás csiga: A tésztába diódarabokat és mazsolát keverhetünk az almás töltelék helyett.
  2. Csokoládés csiga: A tésztába csokoládédarabokat vagy kakaóport keverhetünk, így édesebb és csokoládés ízvilágot kapunk.
  3. Mákos csiga: A tésztába darált mákot és cukrot keverhetünk, ami egy másik hagyományos magyar ízvilágot ad a süteménynek.

Érdekességek:

  1. Név eredete: A „csiga” név a sütemény formájára utal, amely a tésztatekercs csigavonalas formájához hasonlít.
  2. Történelmi háttere: A csiga alakú sütemények Európa-szerte népszerűek, és sok országnak megvan a saját változata, például a svéd „kanelbullar” vagy a francia „pain aux raisins”.
  3. Népi hiedelmek: Néhány régi magyar hiedelem szerint az almás-mazsolás csiga készítése és fogyasztása szerencsét hozott az új évben, különösen, ha az év első napján készült.
(össznézettség: 246, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating