Almás-mazsolás csiga
Kelt tészta Tészták

Almás-mazsolás csiga

Almás-mazsolás csiga: A finom sütemény, amely tökéletes a reggelihez

Almás-mazsolás csiga recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

Az almás-mazsolás csiga az egyik legkedveltebb sütemény Magyarországon. Ez a finom édesség puha, leveles tésztából készül, amelyet almás-mazsolás töltelékkel töltünk meg. A süteményt gyakran reggeliként vagy uzsonnára fogyasztják, és tökéletesen illik egy csésze kávéhoz vagy teához.

Almás-mazsolás csiga

Almás-mazsolás csiga

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Almás-mazsolás csiga.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 3 főre
Kalória 1275 kcal

Hozzávalók
  

  • 0,5 csésze tej
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál nádcukor
  • 13,5 dkg vaj
  • 1 teáskanál
  • 1 evőkanál élesztő szárított
  • 1,25 dl víz
  • 2 db tojás felvert
  • 60 dkg liszt
  • aszalt alma kockák
  • mazsola
  • gyömbér reszelt
  • 1 db citrom reszelt héja

Elkészítés
 

  • A tejet melegítsük fel, és adjuk hozzá a szirupokat, 5 evőkanál.vajat és a sót. Az élesztőt oldjuk fel a vízben, és hagyjuk 10 percig állni.
  • Keverjük össze a tejet, az élesztőt és a felvert tojásokat. Adjunk hozzá 45 dkg lisztet, és keverjük el. Apránként keverjük hozzá a megmaradt lisztet, az almát, a mazsolát, a gyömbért és a citromhéjat.
  • Dolgozzuk össze, majd egy lisztezett felületen dagasszuk még 5 percig. Kelesszük a duplájára egy kivajazott tálban.Nyújtsuk ki a tésztát, majd hosszában tekerjük fel, és vágjuk 9 szeletre.
  • Tegyük tepsibe a csigákat, fedjük le, és hagyjuk kelni még 45 percig. Melegítsük elő a sütőt 190°C fokra, és süssük meg a csigákat.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Almás-mazsolás csiga-hoz!

Nutrition

Kalória: 1275kcalSzénhidrát: 196gFehérje: 28gZsír: 43gTelített zsír: 25gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gKoleszterin: 224mgNátrium: 488mgKálium: 625mgÉlelmi rost: 9gCukor: 37gVitamin A: 2050IUVitamin C: 2.5mgKalcium: 90mgVas: 11.2mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword almás, tészta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Az almás-mazsolás csiga egy hagyományos, régi recept alapján készült sütemény. A csiga formája a nevéből ered, hiszen a tésztát kinyújtják, megtöltik almával és mazsolával, majd feltekerik, hogy csigaszerű alakot kapjanak. A recept származhat a német, osztrák vagy magyar konyhából, és sok háziasszony által készítették a családoknak és barátoknak.

Tálalás:

Az almás-mazsolás csigát általában sütőpapírral bélelt tepsiben sütik meg, majd szeletelve tálalják. Lehetőség van a csigákat porcukorral megszórni a tetején, vagy akár glazúrral leönteni. A szeletek lehetnek önmagukban is tökéletes desszertek, de adhatunk mellé vaníliaszószt vagy tejszínhabot is.

Alternatív hozzávalók:

Bár az alapreceptben az alma és a mazsola a fő hozzávalók, számos alternatívát kipróbálhatsz az ízesítés és változatosság érdekében. Itt van néhány ötlet:

  1. Pékáru töltelék: A klasszikus almás-mazsolás csigán kívül kísérletezhetsz más töltelékekkel is, például diós, mákos vagy sárgabarackos töltelékkel.
  2. Fűszerek: Az alap tésztába fűszereket is keverhetsz, mint például fahéj, vanília vagy reszelt citromhéj. Ezek az aromák még gazdagabbá teszik az ízt.
  3. Meggy vagy cseresznye: Ha nem szereted az almát, akkor is elkészítheted almás-mazsolás csigát, de helyettesítsd az almát meggyel vagy cseresznyével.
  4. Csonthéjasok: Adj hozzá apróra vágott diót, mandulát vagy mogyorót a töltelékbe, hogy ropogós textúrát és gazdagabb ízt kapj.

Egészségügyi előnyök:

  1. Alacsony zsírtartalom: Alapvetően nem tartalmaz nagy mennyiségű zsírt. Az almaszeletek és a mazsola természetes édesítők, amelyek növelik az íz intenzitását anélkül, hogy sok zsírt kellene hozzáadni.
  2. Rosttartalom: Az alma és a mazsola mindkettő rostban gazdag összetevő. A rost hozzájárul az emésztési folyamatokhoz, segít fenntartani az egészséges bélmozgást, és hosszabb ideig elteltségérzetet nyújt.
  3. Antioxidánsok: Az alma és a mazsola természetes antioxidánsokat tartalmaznak, mint például a polifenolok és a C-vitamin. Az antioxidánsok segíthetnek a sejtek védelmében az oxidatív stressztől és az immunrendszer erősítésében.
  4. Vitaminok és ásványi anyagok: Az alma és a mazsola magas tápanyagtartalmúak. Az alma C-vitamint, rostokat és különböző ásványi anyagokat tartalmaz, mint például a káliumot. A mazsola B-vitaminokat, vasat és káliumot is biztosít.

Variációk:

  1. Egészséges tésztaalternatívák: Az egészségesebb változatokhoz használhatunk teljes kiőrlésű lisztet vagy maglisztet a tészta elkészítéséhez. Ezek a változatok magasabb rost- és tápanyagtartalommal rendelkeznek.
  2. Csökkentett cukortartalom: Ha szeretnénk csökkenteni a cukor mennyiségét, az almás-mazsolás töltelékben használhatunk kevesebb cukrot, vagy édesítőszerrel, például mézzel vagy juharsziruppal helyettesíthetjük.
  3. Hozzáadott magvak és magvak: A tészta vagy a töltelék gazdagítható egészséges magokkal, például lenmaggal, chia maggal vagy diófélékkel. Ezek a magvak további rostokat, egészséges zsírokat és fehérjéket biztosítanak.

Érdekességek:

  1. Az almás-mazsolás csiga sokszor díszítéssel készül, például porcukorral, glazúrral vagy vaníliamázzal. Ez nemcsak szép megjelenést kölcsönöz a süteménynek, hanem fokozza az ízélményt is.
  2. Sokak szerint a legjobb frissen sütve fogyasztva. Amikor még meleg, puha és illatos, különösen ízletes.
  3. Gyakran kísérője lehet egy csésze forró italnak, mint például tea, kávé vagy forró csokoládé.
  4. Egyes receptekben az almás-mazsolás töltelékbe még apróra vágott dió vagy mandula is kerülhet, amelyek különleges textúrát és ízt adnak a süteménynek.
(össznézettség: 197, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating