Recept Almás rétes

Almás rétes

Almás rétes

Az almás rétes – Az őszi ízorgia megtestesítője

Almás rétes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.

Az almás rétes egy hagyományos magyar sütemény, amely a régió gasztronómiájának elengedhetetlen része. Egy könnyű és finom édesség, amelyet általában az ősz folyamán készítenek. A réteslapok vékonyra nyújtott tésztája és az édes almák tökéletesen ötvöződnek, így megteremtve az ízorgia csodálatos élményét.

Almás rétes

Almás rétes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Almás rétes.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 35 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 373 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az almákat pucold meg, kockázd fel. Tedd egy lábosba 1 teáskanál vajjal, a mazsolával és a vörösborral. Kis lángon párold puhára.
  • Ha elkészült, hagyd kihűlni, majd keverd bele a darált diót és annyi zsemlemorzsát, hogy felszívja a levét.
  • Kb. 2 evőkanál vajat olvassz fel. Az első rétes lapot tedd egy nedves konyharuhára, kend meg olvasztott vajjal, borítsd be a következő lappal, ezt is kend meg vajjal, majd mehet rá egy újabb lap. Ezt kend meg a töltelék harmadával, tekerd fel, tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire. A többi réteslappal és töltelékkel is így járj el.
  • A rétesek tetejét kend meg felvert tojással, majd nagyon vékonyan egy réteg tejföllel.
  • 160°C fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt süsd készre.
  • Tálalhatod melegen és hidegen, porcukorral megszórva, vagy vanília krémmel.

Megjegyzés

Jó étvágyat az Almás rétes-hez!

Nutrition

Kalória: 373kcalSzénhidrát: 54gFehérje: 7gZsír: 16gTelített zsír: 7gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 3gKoleszterin: 53mgNátrium: 148mgKálium: 271mgÉlelmi rost: 4gCukor: 21gVitamin A: 450IUVitamin C: 5.8mgKalcium: 10mgVas: 0.5mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword almás, rétes
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Története:

Az almás rétes története a középkorig nyúlik vissza, amikor az Arab birodalmi területekről, a fűszerekkel együtt a rétest is bevezették Magyarországra. Az eredeti változatokban a tészta durvább volt, míg a tölteléknek inkább a saját kertekből való almák és mazsola volt az összetevője. A rétes fokozatosan az idő múlásával átalakult, és az almára és cukorra fókuszáló ízletes desszert lett belőle.

Tálalás:

Az almás rétes legjobb melegen és frissen fogyasztva, akár egy kis fagylalttal vagy tejszínhabbal tálalva. Azonban hidegen is finom, és akár reggelire, desszertként vagy uzsonnára is fogyasztható.

Alternatív hozzávalók:

Az almás rétes hagyományosan fehér lisztből készül, de alternatív lehetőségek is vannak. A teljes kiőrlésű liszt vagy a gluténmentes liszt is használható a tészta elkészítéséhez, és az édesítőszerek, például a méz vagy az agave szirup is használhatók a cukor helyett.

Egészségügyi előnyök:

Az almás rétes nem számít a legegészségesebb édességnek, de az alma gazdag vitaminokban és rostokban, amelyek elősegítik a jó emésztést és az egészséges bélmozgást. Az alma szintén antioxidánsokban gazdag, amelyek segíthetnek a szabadgyökök elleni küzdelemben, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez. A fogyasztását azonban mértékkel kell kezelni, és fontos az egészséges étrend és életmód fenntartása.

Variációk:

Az almás rétes számos variációja létezik, például a diós, mákos, vagy éppen túrós. Az almát is lehet különböző módon megbolondítani, például fahéjjal, szerecsendióval, vagy akár citromlével vagy rummal is ízesíthetjük.

Érdekességek:

Magyarországon az egyik legismertebb és legkedveltebb édesség. Évente az ország számos vidékén rendeznek rétes fesztiválokat, ahol az édes sütemény különböző változatait kínálják. Az almás rétes nagyon népszerű édesség a világ számos országában is, például Ausztriában, Szlovákiában, Romániában, vagy akár Németországban is, ahol „Apfelstrudel” néven ismert.

(össznézettség: 165, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating