Ananász (Ananas comosus) mint konyhai gyümölcs alapanyag leírás.
Származás
A spanyolok megjelenése előtt már kedvelt gyümölcs volt az ananász Közép- és Dél-Amerikában. Eredeti őshazája Dél-Amerika trópusain lehetett. Egy írásos beszámoló szerint Európában, II. Károly angol király asztalán látták először (tehát még Kolumbusz előtt). Napjainkban Amerikán kívül a Nyugat-Indiai szigetek, Tajvan, Malaysia, Hawai és Dél-Afrika szállítja a legtöbb ananászt.
Jellemzés
Az ananász termése a kb. 60-80 cm-es fa leveleinek tövén nő. Már kívülről is magával ragadó a gyümölcs, melynek külseje kemény, pikkelyszerű, és tetején csodálatos, szúrós levélkoszorú található. Ha érett a gyümölcs akkor közelről igen édes illatú, húsa lédús, színe fehér, vagy sárga, íze édes-savanykás.
Fajtái
Világszerte több száz fajtáját tartják számon az ananásznak. Nálunk leggyakrabban a Cayane ananásszal találkozunk. Fontos fajták még a Victoria ananász, melynek színe sötétebb, és íze a legédesebb mind közül. Ismert még a Red Skin ananász, melynek neve is elárulja, hogy pirosas héjjal rendelkezik.
Elkészítés, felhasználás
trópusokon azért szeretik, mert üdítő hatású, de nálunk is kedvelt gyümölcslé formájában vagy kompótként, turmixként is. Az ázsiai konyhaművészetben – és hazánkban is – szívesen tálalják húsételekhez,
Vitaminok, ásványok
Ásványi és vitamin tartalma nem mondható túl magasnak. Kis mennyiségben fellelhető benne mangán, kálium, kalcium és magnézium. A vitaminok közül elenyésző mennyiségű A, B, C-vitamint tartalmaz.
Élettani hatások
Az ananász legértékesebb tulajdonságai a benne található bromélia enzimnek köszönhetőek, mely a fehérje emésztésében nyújt segítséget. Kedvező hatású fájdalom, lázcsillapító és gyulladáscsökkentő.