Frissen sült, aranybarna angol muffinok egy szilikonos sütőlapon, ropogós külsővel és puha belsővel. Angol muffin

Angol muffin

Péksütemény

Angol muffin recept – Házi készítésű, puha és levegős

Angol muffin recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Szeretnéd otthon elkészíteni a tökéletes angol muffint? Ez az egyszerű recept lépésről lépésre bemutatja, hogyan készíthetsz puha, mégis ropogós angol muffint serpenyőben. Ideális reggelire, ebédre vagy vacsorára – akár vajjal és dzsemmel, akár tojással és baconnel tálalva!

Frissen sült, aranybarna angol muffinok egy szilikonos sütőlapon, ropogós külsővel és puha belsővel.

Angol muffin

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Angol muffin.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 20 minutes
Összesen 40 minutes
Fogás főétel
Konyha Angol
Főre 4 főre
Kalória 530 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy nagy keverőtálba mérjük ki a lisztet, a búzadarát, a sót és a cukrot. Egy külön kis tálkában morzsoljuk el az élesztőt a langyos vízben, és keverjük össze, majd öntsük a száraz hozzávalókhoz. Adjuk hozzá az olvasztott vajat is.
  • Az összetevőket alaposan dolgozzuk össze kézzel vagy dagasztógép segítségével. Addig gyúrjuk, míg egy sima, rugalmas tésztát nem kapunk, amely nem ragad a kezünkhöz. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kis lisztet, hogy könnyebben kezelhető legyen.
  • A kidagasztott tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni kb. 30 percig, hogy az élesztő elkezdhesse a munkáját és a tészta megkeljen.
  • A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, majd vágjuk 80 grammos darabokra (egyenként kb. tenyérnyi méretű gombócok lesznek). Az egyes darabokat gömbölyítsük fel úgy, hogy a tészta széleit a közepére hajtjuk, majd az alját enyhén megsodorjuk a deszkán, hogy szép, sima felületű gombócokat kapjunk.
  • Miután az összes gombócot elkészítettük, hagyjuk őket pihenni 10 percig letakarva, hogy kicsit megnyugodjanak és könnyebben formázhatóak legyenek.
  • Ezután minden tésztagombóc alját és tetejét finoman bele kell nyomni búzadarába, hogy egy vékony réteg rátapadjon. A búzadara kellemes ropogós textúrát ad majd a kész muffinoknak.
  • A darázott tésztákat kissé lapítsuk le a kezünkkel, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire vagy munkalapra. Ismét takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk őket kb. 40 percig kelni, amíg szépen megemelkednek és levegős szerkezetűek lesznek.
  • Egy nagyobb teflon- vagy tapadásmentes serpenyőt helyezzünk a tűzhelyre, és melegítsük fel közepesen alacsony hőmérsékletre. Zsiradék hozzáadása nélkül kezdjük el sütni a muffinokat.
  • Fontos, hogy 2 percenként megfordítsuk őket, hogy egyenletesen süljön mindkét oldaluk. A teljes sütési idő 15-20 perc, mivel alacsony lángon, lassan kell átsülnie a tésztának.
  • Ha szeretnénk gyorsítani a folyamatot és szebben átsütni a muffinokat, fedjük le a serpenyőt egy fedővel, így a gőz segít a tészta belsejének is átsülni.
  • A kész muffinokat rácson hagyjuk kihűlni, majd tetszés szerint félbevághatjuk, piríthatjuk, és megtölthetjük vajjal, dzsemmel, mézzel vagy akár tojással és baconnel is.

Jegyzet

Jó étvágyat az Angol muffin-hoz!

Kalória

Kalória: 530kcalSzénhidrát: 101gFehérje: 15gZsír: 7gTelített zsír: 3gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 2gTranszzsír: 0.2gKoleszterin: 13mgNátrium: 1021mgKálium: 193mgRost: 5gCukor: 4gA-vitamin: 156IUC-vitamin: 0.01mgKalcium: 27mgVas: 6mg
Keyword Angol muffin, Búzadara, búzadarázás, Cukor, Dagasztás, édes vagy sós feltétek, Élesztő, Formázás, Házi készítésű, Kelesztés, levegős, Liszt, omlós, puha, Reggeli, Ropogós, serpenyős sütés, szendvics, Vaj, Víz
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Angol muffin recepthez:

Miért nem emelkedik meg a tésztám?

Ellenőrizd, hogy az élesztőd nem régi vagy lejárt-e. A túl meleg víz is károsíthatja az élesztőt. A legjobb, ha a vizet langyosra melegíted.

Hogyan maradjon az Angol muffin minél tovább friss?

árold a muffinokat légmentesen záródó dobozban vagy műanyag zacskóban. A hűtőben tárolva 3-4 napig maradnak frissek.

Milyen trükkökkel tehetem még finomabbá a muffint?

Próbálkozz különböző fűszerek hozzáadásával, mint például a fahéj vagy a vanília kivonat.

Hol szerezhetek be különleges hozzávalókat?

A speciális hozzávalókat, mint a búzadara, nagyobb élelmiszerboltokban vagy bioboltokban találhatsz meg.

Van-e gluténmentes változata a receptnek?

Igen, a lisztet cserélheted gluténmentes lisztre, de ügyelj arra, hogy az állaga és íze eltérhet az eredetitől.

Mikor tudom, hogy készen van a muffin a sütés során?

A muffinoknak aranybarnának kell lenniük és rugalmasnak kell lenniük, ha megnyomod őket. A sütési idő változhat a sütődtől függően, ezért érdemes figyelni rájuk.

Lehet-e fagyasztani az elkészült muffinokat?

Igen, a muffinokat egyesével fagyaszd le, majd helyezd őket egy légmentesen záródó zacskóba. Így akár 2-3 hónapig is eltarthatod őket.

Történet:

Az angol muffin hagyományos britt péksütemény, amelyet gyakran reggelire fogyasztanak. Kelesztett tészta alapú, amelyet serpenyőben sütnek a hagyományos sütő helyett. Külső része enyhén ropogós, belseje pedig puha és levegős. Népszerű tojásos, vajas és dzsemes feltétekkel, de akár sós szendvicsalapként is kiváló.

Tálalás:

A frissen sült angol muffint érdemes még langyosan fogyasztani. Félbevágva és kissé megpirítva a legfinomabb. Tökéletes vajjal, dzsemmel, mézzel, krémsajttal vagy akár füstölt lazaccal és tojással. Sós változatban szendvicsalapként is remek, például sonkával, sajttal és zöldségekkel.

Ital ajánló az Angol muffin mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös joghurt turmix: Keverj össze néhány darab érett banánt, epret és joghurtot egy turmixgépben. Hűtsd le és szolgáld fel frissen.
  2. Csokoládés tej: Melegítsd fel a tejet és adj hozzá egy kis kakaóport és mézet vagy cukrot ízlés szerint. Jól keverd el, hogy csokoládés legyen, és hagyd kihűlni vagy szolgáld fel melegen.
  3. Almás-őszibarackos lé: Keverj össze almát és őszibarackot egy gyümölcsprésben. Hűtsd le a levet és szolgáld fel jéggel.

Felnőtteknek:

  1. Earl Grey tea: A klasszikus angol tea remekül illik a muffinhoz. Készítsd el tejjel vagy citrommal, és adj hozzá egy kis cukrot vagy mézet ízlés szerint.
  2. Latte: Egy finom kávés ital, ami tökéletesen kiegészíti az Angol muffin ízét. Készítsd el kedvenc kávéddal, és tejjel vagy tejhabbal tálald.
  3. Angol cider: Ha valami alkoholos italt szeretnél, az angol cider (alma bor) kiváló választás. A könnyed, gyümölcsös íze jól harmonizál a muffinnal.

Alternatív hozzávalók:

A hagyományos búzaliszt helyett készíthető teljes kiőrlésű liszttel vagy gluténmentes lisztkeverékkel. Az élesztőt helyettesíthetjük kovásszal, hogy mélyebb ízt kapjunk. A tésztába keverhetünk magvakat, zabpelyhet vagy reszelt sajtot, hogy egyedi variációkat hozzunk létre. Az édesebb változathoz adhatunk vaníliát, fahéjat vagy mazsolát is.

Egészségügyi előnyök:

Az angol muffin könnyebb alternatíva lehet a hagyományos kenyérhez képest, mivel zsírszegény és kevesebb hozzávalóból készül. Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, növelhetjük a rosttartalmat, amely támogatja az emésztést és hosszabb ideig biztosítja a jóllakottság érzését. A házi készítésű változat adalékanyag- és tartósítószer-mentes, így egészségesebb alternatívát kínál a bolti verziókkal szemben.

Variációk:

A klasszikus angol muffin sokféleképpen variálható. Édes változatként adhatunk hozzá mézet, fahéjat, vaníliát vagy aszalt gyümölcsöket. Sós verzióban keverhetünk bele reszelt sajtot, zöldfűszereket vagy pirított magvakat. A gluténmentes változat elkészíthető mandulalisztből, zablisztből vagy más alternatív lisztekből. Egyedi textúrához használhatunk joghurtot vagy kefirt a tésztában.

Érdekességek:

Az angol muffint gyakran összekeverik az amerikai muffinnal, amely azonban egy édes sütemény és sütőben készül. Az angol muffin eredetileg az 1700-as években jelent meg Angliában, és a viktoriánus kor egyik kedvelt teázós süteményévé vált. A híres Eggs Benedict reggeli egyik alapja is, amely tojással és hollandi mártással tálalt változat. Az angol muffin különleges textúráját a serpenyős sütési módszer adja, amely kívül ropogós, belül pedig puha és szivacsos állagot eredményez.

(össznézettség: 1 151, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése