Angol Palacsinta (Crumpet) – Puha, Levegős és Könnyű Recept
Angol palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.
Próbáld ki ezt a klasszikus angol palacsinta (crumpet) receptet, amely kívül enyhén ropogós, belül pedig puha és lyukacsos szerkezetű! Tökéletes reggelire, uzsonnára vagy könnyű desszertként, vajjal, mézzel vagy lekvárral megkenve. Könnyen elkészíthető, és garantáltan minden falatja élmény lesz!
Angol palacsinta
Eszközök
- 4 palacsinta gyűrű
Hozzávalók
Elkészítés
- Először egy nagyobb keverőtálba szitáljuk a finomlisztet, hogy levegősebb és csomómentes legyen. Ezután hozzáadjuk a sót, majd a tetejére szórjuk a cukrot és a szárított élesztőt. Fontos, hogy az élesztő és a só ne érintkezzen közvetlenül, mert a só gátolhatja az élesztő megfelelő működését. Középen egy mélyedést alakítunk ki a száraz összetevők között, hogy megkönnyítsük a folyadékok hozzáadását.
- A langyos tej és víz keverékét fokozatosan beleöntjük a kialakított mélyedésbe. Egy habverő vagy fakanál segítségével folyamatosan keverjük, hogy egyenletes, sima állagú, sűrű palacsintatésztát kapjunk. Ha szükséges, kézi habverővel vagy elektromos mixerrel csomómentesre dolgozzuk.
- A bekevert tésztát letakarjuk egy tiszta konyharuhával vagy frissentartó fóliával, majd meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük. Ez idő alatt az élesztő elkezdi dolgozni a tésztát, és térfogata megduplázódik, ami hozzájárul a crumpet jellegzetes, levegős szerkezetéhez.
- Amint a tészta megkelt, óvatosan átkeverjük, hogy a nagyobb levegőbuborékok kipukkadjanak, de az állaga továbbra is könnyű és habos maradjon. Ezután a tésztát egy nagyobb kancsóba vagy mérőedénybe öntjük, amelyből könnyebben adagolhatjuk a serpenyőbe.
- Egy tapadásmentes serpenyőt nagyon alacsony hőfokon elkezdünk melegíteni. Hozzáadunk egy kis mennyiségű olajat, majd egy konyhai papírt használva áttöröljük a serpenyőt, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat, és csak egy vékony réteg maradjon rajta. A palacsintagyűrűket (vagy 7,5 cm átmérőjű tésztakiszúrókat) szintén vékonyan beolajozzuk, majd a serpenyőbe helyezzük, és hagyjuk pár percig előmelegedni.
- Miután a sütőgyűrűk átmelegedtek, minden egyes gyűrűbe annyi tésztát öntünk, hogy azok kicsit több mint félig teljenek meg. Fontos, hogy ne töltsük túl, mert a tészta sütés közben meg fog emelkedni.
- A tésztát 8-10 percig sütjük alacsony lángon, anélkül hogy mozgatnánk a serpenyőt vagy a gyűrűket. A sütés során apró lyukak kezdenek megjelenni a palacsinták felszínén, ami annak a jele, hogy az élesztő megfelelően dolgozik, és a tészta belsejében levegős szerkezet alakul ki. Akkor van kész az első oldal, amikor a palacsinták teteje már nem nyers, hanem éppen megszáradt.
- Miután a felszíni lyukak kialakultak, óvatosan eltávolítjuk a sütőgyűrűket a palacsintákról. Egy spatula segítségével finoman megfordítjuk a palacsintákat, majd további 2 percig sütjük a másik oldalukat. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy a palacsinták enyhén megpiruljanak az alsó oldalukon, de belül továbbra is puha és levegős maradjanak.
- A frissen sült palacsintákat egy rácsra helyezzük, hogy hűlés közben ne puhuljanak vissza a gőztől. Eközben folytatjuk a maradék tészta adagolását és sütését, amíg az összes elkészül.
- Az angol palacsinták (crumpetek) melegen a legfinomabbak! Hagyományosan vajjal, mézzel, lekvárral vagy juharsziruppal tálalják, de sós változatban is fogyaszthatók sajttal vagy sonkával.
- Ezzel az alaposabb leírással könnyebb lesz elkészíteni az igazi, lyukacsos, könnyű és levegős angol palacsintát!
Kalória
Gyakran ismételt kérdések az Angol palacsinta recepthez:
Az angol palacsinta, más néven crumpet, jellegzetesen pórusos és sűrűbb szerkezetű, élesztővel készül, és gyakran lyukacsos felületű. Ezzel szemben az amerikai palacsinta általában laposabb és puhább, sütőporral készül.
Igen, előre elkészíthetőek és akár néhány napig hűtőben tárolhatóak. Melegítsük újra serpenyőben vagy pirítóban a legjobb eredményért.
A lyukacsos textúra a megfelelő tészta állagától és a lassú, egyenletes sütéstől függ. A tészta ne legyen túl sűrű, és lassan süsse a palacsintákat, hogy időt kapjanak a lyukak kialakulására.
Ha nincs palacsintagyűrű, használhat sima tészta kiszúrókat vagy akár kis, kör alakú konzervdobozokat is, amelyek alját eltávolítottuk.
A maradék tészta hűtőszekrényben tárolható egy lezárt edényben, és akár 1-2 napig is jó marad. Felhasználás előtt hagyja, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Bár finomliszt a leggyakoribb választás, teljes kiőrlésű liszt vagy gluténmentes alternatívák is használhatók.
Igen, a tésztát kézzel vagy robotgéppel is összekeverheti. A lényeg, hogy sima, homogén állagot érjen el.
Történet:
Az angol palacsinta, más néven crumpet, egy klasszikus angol reggeli, amely évszázadok óta népszerű az Egyesült Királyságban. Az élesztős tészta és a lyukacsos szerkezet teszi különlegessé ezt az egyszerű, mégis ízletes fogást. Hagyományosan teával, vajjal és lekvárral fogyasztják, és gyakran szerepel a brit konyha kedvelt reggelijei között. Könnyű elkészíteni, és tökéletes választás egy kiadós brunch vagy délutáni harapnivaló mellé.
Tálalás:
Az angol palacsinta frissen a legfinomabb, vajjal megkenve, amely beleolvad a lyukacsos tésztába, még gazdagabb ízt adva neki. Édes változatban tálalhatjuk mézzel, juharsziruppal, lekvárral vagy csokoládékrémmel, míg sós verzióban kiváló tojással, sajttal vagy füstölt lazaccal. A forró tea vagy kávé tökéletes kísérője ennek a puha, könnyű palacsintának.
Ital ajánló az Angol palacsinta mellé:
Gyerekeknek:
- Tej: A klasszikus választás, mivel jól kiegészíti az angol palacsinta ízét. Próbálja ki a vanília vagy a fahéj hozzáadását extra ízért.
- Gyümölcslé: Friss narancslé vagy alma, illetve bármilyen más, kedvenc gyümölcslé tökéletes választás.
- Smoothie: Egészséges és finom, készíthető különböző gyümölcsökből és zöldségekből, mint például banán, eper, vagy spenót.
Felnőtteknek:
- Tea: A hagyományos angol fekete tea, mint az Earl Grey vagy a breakfast tea, tökéletes kísérője ezeknek a palacsintáknak. Mézzel vagy citrommal ízesíthető.
- Kávé: Egy finom cappuccino vagy latte macchiato szintén jól illik az angol palacsinták mellé, különösen reggelire.
- Mimóza: Brunch alkalmával készíthet egy pohár mimózát (pezsgő narancslével keverve) az ünnepi hangulatért.
Ezek az italok kiválóan kiegészítik az angol palacsinta ízét és textúráját, segítve, hogy teljes legyen az étkezési élmény mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.
Alternatív hozzávalók:
Ha változatosságra vágysz, a klasszikus búzaliszt helyett használhatsz teljes kiőrlésű lisztet vagy gluténmentes lisztkeveréket. A cukor helyett megpróbálhatod mézzel vagy juharsziruppal édesíteni a tésztát. A tej helyett növényi tejjel, például mandula-, zab- vagy szójatejjel is elkészíthető. Ha extra ízre vágysz, adhatsz hozzá fahéjat, vaníliát vagy reszelt narancshéjat, hogy még különlegesebb legyen.
Egészségügyi előnyök:
Az angol palacsinta (crumpet) egy könnyű és laktató étel, amely megfelelő összetevőkkel egészséges reggeli vagy uzsonna is lehet. Az élesztős tészta könnyebben emészthető, míg a teljes kiőrlésű változat rostban gazdag, ami hozzájárul az egészséges emésztéshez. Ha cukormentesen készíted és növényi tejjel helyettesíted a tejet, alacsonyabb kalóriatartalmú és laktózmentes verziót kapsz. A sós tálalás fehérjében gazdag lehet, ha például tojással vagy cottage cheese-zel fogyasztod.
Variációk:
Az angol palacsinta számos módon variálható, attól függően, hogy édes vagy sós változatot szeretnél.
- Édes crumpet: Mézzel, juharsziruppal, lekvárral, nutellával vagy gyümölcsökkel megkenve tálalhatod.
- Sós crumpet: Tálalhatod sajttal, sonkával, füstölt lazaccal, esetleg egy tükörtojással a tetején.
- Fűszeres változat: A tésztához adhatsz fahéjat, kardamomot vagy reszelt citromhéjat, hogy különlegesebb íze legyen.
- Vegán verzió: Az állati eredetű hozzávalókat növényi alternatívákkal helyettesítheted, például mandulatejjel és agavésziruppal.
Érdekességek:
Az angol palacsinta (crumpet) története évszázadokra nyúlik vissza, és a brit konyha egyik ikonikus eleme. Nevét valószínűleg a régi walesi „crymp” szóból kapta, ami „göndör” vagy „hullámos” jelentésű, utalva a tészta lyukacsos szerkezetére. Az angol teázás elengedhetetlen része, és hagyományosan délutáni tea mellé fogyasztják. A viktoriánus időkben az aranybarnára sütött crumpet a felsőbb osztályok egyik kedvenc reggelije volt, amelyet vajjal és lekvárral fogyasztottak. Érdekesség, hogy Angliában egyes régiókban más néven is ismert, például pikeletként emlegetik, amely vékonyabb változatát jelöli.