Angol palacsinta: Angol palacsinták (crumpetek) vajjal megkenve és magokkal megszórva egy fehér tányéron, mellettük egy csésze tea, fehér bögrében, egy világoskék asztallapon, hangulatos reggeli beállításban. Angol palacsinta

Angol palacsinta

Palacsinta Tészták

A hétköznapi finomság: Házi Angol palacsinta élesztővel

Angol palacsinta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

Fedezze fel a tradicionális angol reggelik varázslatos világát saját konyhájában! Ez a recept útmutatást nyújt ahhoz, hogyan készíthetünk otthon friss, illatos Angol palacsintát, amelyek minden bizonnyal feldobják a reggeli asztalát. Az élesztő által könnyűvé és pufókká varázsolt tészta, a jellegzetes pórusos szerkezet, amely tökéletesen magába szívja a vajat vagy a lekvárt, ínycsiklandó élményt nyújt. Legyen szó egy lusta hétvégi reggelről vagy egy gyors hétköznapi indulásról, ezek a házi crumpetsek garantáltan mosolyt csalnak az arcára. Készüljön el az alapoktól, és élvezze a meleg, vajas, lekváros finomságokat, melyekkel bármelyik napot különlegessé teheti!

Angol palacsinta: Angol palacsinták (crumpetek) vajjal megkenve és magokkal megszórva egy fehér tányéron, mellettük egy csésze tea, fehér bögrében, egy világoskék asztallapon, hangulatos reggeli beállításban.

Angol palacsinta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Angol palacsinta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 6 hours 40 perc
Fogás desszert
Konyha Angol
Mennyiség 4 főre
Kalória 329 kcal

Eszközök

  • 4 palacsinta gyűrű

Hozzávalók
  

  • 20 dkg liszt szitálva
  • ½ teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál élesztő szárított
  • 2 dl tej langyos
  • 1.5 dl víz langyos
  • olaj

Elkészítés
 

  • Helyezzük a finomlisztet és a sót egy nagy tálba. Keverjük el benne a cukrot és az élesztőt úgy, hogy közepén mélyedést képezünk a száraz összetevők között.
  • Öntsük a langyos tejet és vizet a mélyedésbe, majd verjük fel a keveréket, amíg sűrű tésztát kapunk. Takarjuk le a tálát egy teáskendővel.
  • Hagyjuk a tésztát egy meleg helyen kb. egy órán keresztül kelni. Ez idő alatt megduplázódik térfogata.
  • Miután a tészta megkelt, keverjük át, hogy kipukkadjanak a levegőbuborékok, majd öntsük egy nagy kancsóba.
  • Melegítsünk egy tapadásmentes serpenyőt nagyon alacsony lángon, hozzáadva egy csepp olajat. Töröljük át a serpenyőt konyhai papírral, hogy eltávolítsuk a felesleges olajat.
  • Helyezzük be a kiolajozott palacsintagyűrűket vagy a 7,5 cm átmérőjű sima tészta kiszúrókat a serpenyőbe, és hagyjuk őket pár percig melegedni.
  • Öntsük minden gyűrűbe annyi tésztát, hogy a gyűrűket kicsit több mint felig töltse meg. Hagyjuk sülni, amíg a tészta felszínén sok kis lyuk megjelenik, és a tészta éppen megszárad. Ez kb. 8-10 percig tart.
  • Vegyük le a gyűrűket a palacsintákról, majd óvatosan fordítsuk meg őket, és süssük további 2 percig a másik oldalon.
  • Pihentesd az első adag palacsintákat egy rácsra téve, miközben folytatod a maradék tészta sütését.

Tápérték

Kalória: 329kcalSzénhidrát: 42gFehérje: 7gZsír: 15gTelített zsír: 2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 6mgNátrium: 313mgKálium: 136mgÉlelmi rost: 2gCukor: 4gVitamin A: 81IUVitamin C: 0.003mgKalcium: 71mgVas: 2mg
Keyword Angol palacsinta, Cukor, Élesztő, Liszt, olaj, Tej, Víz
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések az Angol palacsinta recepthez:

Mi a különbség az angol palacsinta és a hagyományos amerikai palacsinta között?

Az angol palacsinta, más néven crumpet, jellegzetesen pórusos és sűrűbb szerkezetű, élesztővel készül, és gyakran lyukacsos felületű. Ezzel szemben az amerikai palacsinta általában laposabb és puhább, sütőporral készül.

Lehet-e előre elkészíteni az angol palacsintákat?

Igen, előre elkészíthetőek és akár néhány napig hűtőben tárolhatóak. Melegítsük újra serpenyőben vagy pirítóban a legjobb eredményért.

Hogyan lehet elérni a jellegzetes lyukacsos textúrát?

A lyukacsos textúra a megfelelő tészta állagától és a lassú, egyenletes sütéstől függ. A tészta ne legyen túl sűrű, és lassan süsse a palacsintákat, hogy időt kapjanak a lyukak kialakulására.

Milyen alternatívákat használhatok, ha nincs palacsintagyűrűm?

Ha nincs palacsintagyűrű, használhat sima tészta kiszúrókat vagy akár kis, kör alakú konzervdobozokat is, amelyek alját eltávolítottuk.

Hogyan tároljam a maradék tésztát?

A maradék tészta hűtőszekrényben tárolható egy lezárt edényben, és akár 1-2 napig is jó marad. Felhasználás előtt hagyja, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.

Milyen típusú lisztet javasolnak az angol palacsintához?

Bár finomliszt a leggyakoribb választás, teljes kiőrlésű liszt vagy gluténmentes alternatívák is használhatók.

Lehet-e a tésztát robotgéppel keverni?

Igen, a tésztát kézzel vagy robotgéppel is összekeverheti. A lényeg, hogy sima, homogén állagot érjen el.

Történet:

Az angol palacsinta, amit sokan crumpetként ismernek, egy hagyományos brit sütemény, ami különösen népszerű a teaórák és a reggelik során az Egyesült Királyságban. Jellemzően pórusos szerkezetű, puha és enyhén élesztős, tökéletes alapja a vajnak, lekvároknak vagy akár sajtnak.

Tálalás:

  • Reggeli: Tálalja frissen, vajjal és lekvárral, esetleg mézzel. Kiváló kiegészítője egy gazdag angol reggelinek, mint például tojás, szalonna, és kolbász mellett.
  • Teaóra: Kínáljon hozzá clotted creamet és eperlekvárt, hogy igazi brit teaóra élményt nyújtson.
  • Desszertként: Készíthet belőle édesebb változatot is, pl. friss gyümölcsökkel és tejszínhabbal.

Ital ajánló az Angol palacsinta mellé:

Gyerekeknek:

  1. Tej: A klasszikus választás, mivel jól kiegészíti az angol palacsinta ízét. Próbálja ki a vanília vagy a fahéj hozzáadását extra ízért.
  2. Gyümölcslé: Friss narancslé vagy alma, illetve bármilyen más, kedvenc gyümölcslé tökéletes választás.
  3. Smoothie: Egészséges és finom, készíthető különböző gyümölcsökből és zöldségekből, mint például banán, eper, vagy spenót.

Felnőtteknek:

  1. Tea: A hagyományos angol fekete tea, mint az Earl Grey vagy a breakfast tea, tökéletes kísérője ezeknek a palacsintáknak. Mézzel vagy citrommal ízesíthető.
  2. Kávé: Egy finom cappuccino vagy latte macchiato szintén jól illik az angol palacsinták mellé, különösen reggelire.
  3. Mimóza: Brunch alkalmával készíthet egy pohár mimózát (pezsgő narancslével keverve) az ünnepi hangulatért.

Ezek az italok kiválóan kiegészítik az angol palacsinta ízét és textúráját, segítve, hogy teljes legyen az étkezési élmény mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: Használjon gluténmentes lisztet a hagyományos liszt helyett.
  • Vegán változat: A tej helyett használjon növényi alapú italt, mint például mandula- vagy szójatejet, az élesztő pedig maradhat, mivel az vegán.
  • Cukormentes: Hagyja el a cukrot a receptből, ha kevésbé édes ízvilágot szeretne, vagy használjon alternatív édesítőszereket.
  • Tejmentes: Tej helyett használjon vízzel hígított joghurtot vagy tejmentes alternatívákat, mint például kókusztejet.

Ezek a módosítások segíthetnek abban, hogy mindenki számára elérhetővé tegye ezt a finom brit klasszikust.

Egészségügyi előnyök:

  1. Rosttartalom: A teljes kiőrlésű liszt használatával növelhető a rosttartalom, ami jótékonyan hat az emésztésre.
  2. Alacsony Cukortartalom: Alapvetően alacsony cukortartalmú, így mérsékelt fogyasztása beleillik egy egészséges étrendbe.
  3. Személyre Szabhatóság: Gluténmentes, tejmentes, vagy alacsony kalóriás változatban is elkészíthető, így akár ételallergiában szenvedők vagy diétázók számára is megfelelő.

Variációk:

  1. Gyümölcsös Crumpet: Adj hozzá aprított gyümölcsöt, mint például alma vagy málna a tésztához, hogy egy frissítő, gyümölcsös ízt kapj.
  2. Fűszerezés: Fűszerezhető fahéjjal, szerecsendióval vagy vaníliával az édesebb ízért.
  3. Sós Variációk: Készíthető sós változatban is, például sajttal, fokhagymával vagy friss fűszernövényekkel.

Érdekességek:

  1. Történelmi Háttér: A crumpet eredete a 17. századra nyúlik vissza Angliában, és hosszú ideje része a brit teaóra kultúrának.
  2. Különböző Nevek: Skóciában és Írországban a crumpetet gyakran pikeletnek hívják.
  3. Gasztronómiai Hagyomány: A crumpet hagyományosan egy különleges vasalóban készül, amely a jellegzetes lyukacsos textúráját adja.

Ezek a tudnivalók még izgalmasabbá tehetik az angol palacsinták elkészítését és fogyasztását, lehetővé téve, hogy kreatívan kísérletezzen a recepttel, és jobban megismerje a brit konyha egyik ikonikus elemét.

(össznézettség: 90, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése