Az Angol Reggeli: A Brit kultúra ikonikus étkezése
Angol reggeli recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
Amikor az emberek az angol reggeliről beszélnek, a legtöbben azonnal a sültek, kolbászok és tojások által dominált, tányért megtöltő ételkombinációra gondolnak. És nem véletlenül! Az angol reggeli egy igazi kalória- és ízbomba, amely garantáltan jóllakat és energiával tölt fel a nap folyamán. De honnan ered ez a hagyomány? Az ipari forradalom idején az angliai munkásosztály számára volt fontos egy kiadós reggeli, hogy erőt adjon a hosszú munkanapokhoz. A tradíció ma is él, és bár sokan nem esznek ilyet minden nap, az angol reggeli még mindig az Egyesült Királyság gasztronómiai örökségének egyik büszkesége. Az alábbi recept alapján most Te is elkészítheted otthon ezt az ínycsiklandó ételt!
Angol reggeli
Hozzávalók
- 14 dkg sonka
- 21 dkg szalonna húsos, szeletelt
- 4 db tojás
- 4 db paradicsom, kisebb
- 6 db gomba
- 30 dkg kolbász
- 10 evőkanál paradicsomos bab.
- 2 evőkanál olaj
a paradicsomos bab hozzávalói:
- 20 dkg bab főtt
- 4 evőkanál paradicsompüré
- ½ db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- só
- fekete bors őrölt
Elkészítés
- A paradicsomos babhoz az olajon üvegesre sütjük az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a lehúzott héjú, kis kockákra vágott paradicsomot vagy a paradicsompürét és a babot. Sózzuk, borsozzuk, és összeforraljuk. Hidegen és melegen egyaránt fogyasztható.
- Serpenyőben felmelegítjük az olajat. Megsütjük benne a tülörtojásokat, aztán a sonka- és szalonnaszeletek mindkét oldalát, végül a gombát és a félbe vagy vastag szeletekre vágott paradicsomot.
- Az elkészült ételeket tányérra rendezzük, és forrón, pirítóssal tálaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
Az angol reggeli története mélyen gyökerezik az Egyesült Királyság ipari múltjában. A 19. században, az ipari forradalom idején a munkásoknak erős és tartós energiaforrásra volt szükségük a hosszú, fizikailag megterhelő munkanapjaikhoz. A gazdag, hússal és tojással teli reggeli kiválóan alkalmas volt erre. Az évek során a reggelit nem csak munkások, hanem az angol középosztály és arisztokrácia is elkezdte fogyasztani.
Tálalás:
Az angol reggelit tradicionálisan egy nagy, meleg tányéron szolgálják fel, a hússütésekkel, tojásokkal és kiegészítőkkel együtt elrendezve. A sonkát, szalonnát és kolbászt aranysárgára sütik, míg a tojásokat általában tükörtojásként készítik el. A paradicsomot és a gombát szeletekre vágva pirítják, a paradicsomos babot pedig egy kis tálban vagy a tányér egyik oldalán helyezik el. Friss, ropogós kenyeret vagy pirítóst, valamint narancslevet és teát is kínálnak hozzá.
Ital ajánló:
Gyerekeknek:
- Tej: Az angol reggelihez a tej kiválóan passzol, és a gyerekek számára jó kalcium- és fehérjeforrás. Meg lehet ízesíteni egy csepp vaníliaesszenciával vagy mézzel is.
- Gyümölcslevek: Narancslé vagy almalé frissen préselve vagy boltban vásárolva. Ha friss, ropogós ízt szeretnél, válassz 100%-os gyümölcslevet hozzáadott cukor nélkül.
- Gyümölcsös turmix: Banán, eper és némi joghurt vagy mandulatej hozzáadásával. Friss és tápláló ital a reggeli mellé.
- Gyömbéres alma: Almalé, egy kevés frissen reszelt gyömbérrel. Az íze élénkítő és kicsit csípős, de sok gyerek kedveli!
Felnőtteknek:
- Tea: A tradicionális angol reggeli mellé a legtöbb brit a kedvenc teáját választja. Legyen az fekete tea tejjel, Earl Grey vagy bármelyik másik kedvelt változat.
- Kávé: Egy jó erős eszpresszó vagy egy tejjel készült latte is jól kiegészíti az angol reggelit.
- Zöld tea: Azok számára, akik valami könnyedebbet és egészségesebbet keresnek, a zöld tea antioxidánsokban gazdag és segíthet az emésztésben.
- Grapefruitlé: Kicsit savanykás, de frissítő íz, amely ellensúlyozza az angol reggeli édes és sós ízeit. Azoknak ajánlott, akik szeretik az élénkítő ízeket reggel.
Alternatív hozzávalók:
- Húsmentes változat: A sonkát, szalonnát és kolbászt helyettesítheted vegetáriánus vagy vegán változatokkal, melyek szójából, sejtből vagy más növényi alapanyagokból készülnek.
- Gluténmentes változat: Ha gluténérzékeny vagy, készíthetsz gluténmentes pirítóst és bizonyosodj meg róla, hogy a kolbász és egyéb hozzávalók is gluténmentesek.
- Tojásmentes változat: Azok számára, akik allergiásak a tojásra vagy nem fogyasztanak belőle, a tojást tofu „rántottával” vagy más, növényi alapú alternatívával helyettesíthetik.
Egészségügyi előnyök:
- Feherjetartalom: Az angol reggeli gazdag fehérjében, különösen a tojások, a szalonna, a sonka és a kolbász révén, ami hozzájárul az izmok építéséhez és javítja az általános egészséget.
- Vitaminok és ásványi anyagok: A paradicsom és a gomba jelentős mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, például C-vitamint, K-vitamint és káliumot tartalmaz.
- Rost: A paradicsomos bab a rostok forrása, ami elősegíti az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet biztosít.
Variációk:
- Skót reggeli: Hozzáadott fekete puddingal, skót kolbásszal és zsemlemorzsa halmokkal.
- Ír reggeli: Fehér puddinggal és ír sonkával kiegészítve.
- Vegán változat: Minden állati eredetű terméket növényi alapú hozzávalókkal helyettesítenek, mint a tofu, a vegán szalonna és a növényi tejben készült rántotta.
Érdekességek:
- Az angol reggeli népszerűségének csúcsán sok kocsmában és kávézóban „all-day breakfast”-et, azaz egész napos reggelit kínáltak, ami lehetővé tette, hogy a vendégek bármikor élvezhessék ezt az ízletes ételt.
- Bár az angol reggeli hagyományosan húsban gazdag, az elmúlt években a vegetáriánus és vegán változatok is egyre népszerűbbek lettek, ami tükrözi az étkezési trendek változását.
- Az „Ulster Fry” egy Észak-Írországból származó változat, amely különleges kenyerekkel, mint a „soda bread” és a „potato farl”, valamint a tipikus angol reggelinél többféle húsfélével készül.